Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. február 15., szombat, Mi, hol, mikor?

Házasság hete Háromszéken
A vasárnap záruló rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, s hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Az idei mottó: Csapatjáték szerelemmel.

SEPSISZENTGYÖRGYÖN az unitárius templomban vasárnap 11 órától a záró istentiszteleten megáldják a házaspárokat. Megtekinthető a Legszebb élményeim a családdal című rajz- és fogalmazáspályázat kiállítása. * A Vártemplomban vasárnap 10 órától a hálaadó istentiszteleten köszöntik a 10./25./50. házassági évfordulót ünneplő párokat.
BARÓTON ma 11 órától a Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel Termében Férj-feleség csapatjáték életszakaszról életszakaszra címmel dr. Berszán Lídia és dr. Berszán István egyetemi tanár (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár) tart előadást és csoportbeszélgetést házaspároknak. Házigazda: Györfi Annamária. 18 órától az unitárius templomban Csapatmunka szerelemmel címmel Pál Tünde vallástanár, pasztorálpszichológus, pár- és családterapeuta (Felsőrákos–Árkos) tart elő­adást. Házigazda: Molnár Imola unitárius lelkész. 20 órától a református egyház gyűléstermében filmvetítés: Szerelempróba – amerikai játékfilm (2008). Házigazda: Tordai Árpád református lelkipásztor. Vasárnap a baptista templomban 10 órától a záró istentisztelen igét hirdet dr. Berszán István, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója (Kolozsvár).
NAGYBACONBAN ma 10 órától Édes otthon családi kupa – szórakoztató sportvetélkedők Dimény Olga és Dimény János testnevelő tanár házaspár vezetésével a Konsza Samu Általános Iskola tornatermében.
BIBARCFALVÁN vasárnap a református templomban a 11 órai istentiszteleten köszöntik a 10, 25, 50 és 60 éve házasságban élő párokat.
OLASZTELEKEN vasárnap 20–23 óráig a Daniel Kastélyszállóban éjszakai romantikus fürdőzés házaspároknak, pároknak. Jelentkezni ma 12 óráig lehet Demeter Zoltánnál a 0746 089 140-es telefonon. Belépő: 100 lej/pár, a helyek száma korlátozott.

 

160 éves a Székely Mikó Kollégium
Ma 9–17 óráig sportnap a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban véndiákok és a kollégium jelenlegi tanulói, valamint nyugalmazott és aktív mikós testnevelő tanárok részvételével. * 12 órától filmvetítés: A Székely Mikó Kollégium egykori tanárai – Antal Miklós, Dobondi Lehel és Erdély András filmje. * József Álmos tanár dedikálja A Székely Mikó kollégium képes története című könyvét az OSK konferenciatermében (a Szabó Kati Sportcsarnok mellett). * 16 órától a Tamási Áron Színház nagytermében jubileumi gálaműsor a kollégium jelenlegi tanulóinak és különböző évfolyamokon végzett véndiákjainak fellépésével. Belépés meghívó és visszajelzés alapján. Díjazzák a mikós családtörténeti pályamunkákat. * 18 órától a színház előtti téren fényjáték: fényfestés, vetítés a kollégium épületének homlokzatára (a Székely Mikó Kollégium Diáktanácsának szervezésében). * 19 órától bál a Leonor rendezvényteremben (belépés meghívó és visszajelzés alapján).

 

Szünetel a vámhatóság informatikai rendszere
Az országos adóhivatal közölte: február 14-én 12 órától február 17-én, hétfőn 12 óráig leáll az alárendeltségébe tartozó vámhivatal informatikai rendszere (az adatbázisokat új hálózatra telepítik). Az adóhivatal közlése szerint a helyi vámhivatalokban ez­alatt alternatív megoldásokkal teszik folytonossá a munkát. (fer-)

 

Színház
PÓDIUM SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT. A kovásznai Városi Művelődési Központ Pódium színjátszó csoportja ma 19 órától a zágoni Mikes Kelemen Művelődési Házban játssza a Szélhámosok című előadását, amely Nóti Károly három bohózata alapján készült (rendező: Lázár-Prezsmer Endre). Jegyeket az előadás előtt a helyszínen lehet vásárolni 10 lejes egységáron.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban hétfőn 19 órától a Danse Noir című előadását játssza (rendező-koreográfus: Bartha Dóra).

 

Zene
Szentivánlaborfalván a Székely István Dalkör ma 20 órától tartja a Pro Patria et libertate című, az utóbbi húsz év repertoárjából válogatott évkezdő előadását a kultúrotthonban. Utána kosaras bállal folytatódik a rendezvény.
Sepsiszentgyörgyön a Gyöngy­virág utcai református templomban vasárnap a 11 órától kezdődő istentiszteleten fellép Szőcs Botond zongoraművész. Műsoron Szergej Rahmanyinov II. zongoraversenye, c-moll, Op. 18.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától A Mancs őrjárat, magyarul beszélő; 11.15-től Latte és a titokzatos varázskő, románul beszélő; 16 órától Emma, román felirattal; 16.30-tól Jumanji – A következő szint, magyarul beszélő; 18.30-tól Drakulics elvtárs, román felirattal; 18.45-től A vágyak szigete, magyarul beszélő és 20.45-től román felirattal; 21 órától Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk, magyarul beszélő. Vasárnap: 11 órától Dolittle, magyarul beszélő; 11.15-től A Mancs őrjárat, románul beszélő; 16.15-től Kisasszonyok, román felirattal és Drakulics elvtárs, román felirattal; 18.15-től Úriemberek, román felirattal; 18.45-től Valan – Angyalok völgye, román felirattal; 20.30-tól Élősködők, román felirattal; 20.45-től Ragadozó madarak, román felirattal.

 

Megemlékezés
Halálának (1998. február 17.) évfordulóján Sepsiszentgyörgyön is fejet hajtanak Wass Albert emberi nagysága előtt. A megemlékezésre a református vártemplom fala mellett az író tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál kerül sor február 17-én, hétfőn 17 órától a Magyar Megmaradásért Mozgalom szervezésében. Várnak mindenkit, aki adózni szeretne az író, költő, katona, közéleti személyiség, politikus és igaz ember emlékének.

 

Könyvbemutató
Árkoson a polgármesteri hivatal dísztermében február 18-án, kedden 18 órától bemutatják Kisgyörgy Zoltán Alsó-Háromszék. Sepsiszék. Oltfej és Bodzavidék című könyvét, amely a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában jelent meg. A könyvet méltatja és a szerzővel beszélget Szekeres Attila heraldikus, lapunk szerkesztője.

 

Hitvilág
ESTI BESZÉLGETÉSEK PÉTER GÁBORRAL. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség tanácstermében hétfőn 18 órától Péter Gábor professzor folytatja az Esti beszélgetések sorozatát. Kezdő téma: A böjt és áldásai.

 

Jurtabemutató
A Kalibáskő Erdei Iskola szervezésében február 17–18-án, hétfőn és kedden délelőtt a kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében jurtabemutatóra kerül sor szervezett csoportoknak. A résztvevők a rovásírással és totemizmussal, a jurta szerkezetével és belakásával, az ősmagyar viselettel, fegyverekkel és szokásokkal ismerkedhetnek meg. Érdeklődni a 0267 340 394-es telefonon lehet.

 

Farsangi mulatság
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete farsangi mulatságot szervez vasárnap Kovásznán, amelyre várnak kicsiket és nagyokat. A program: 16 órakor gyülekező a Pokolsárnál, majd zenés, maskarás felvonulás a művelődési házig; 17 órakor bábuégetés a művelődési ház udvarán; 17.30-tól bál, a talpalávalót Iffiú Szabolcs és zenekara biztosítja. Házigazda: Ürmösi-Incze Hunor, közreműködnek a Recefice, Pitypang és a Vizitke néptánccsoportok.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön  csütörtökig 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm  (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia (0372 407 231); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Dózsa György utcai Ambrózia, hétfőtől Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton ma 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 10–12 óráig a Sport utca 3/1/l/.cím alatti Oral Care fogászati rendelőben (telefon: 0267 708 465); ma 16–17 óráig és vasárnap 13–14 óráig a Mester-Nagy-rendelőben (a törvényszékkel szemben, telefon: 0745 791 109); ma és vasárnap 14–16 óráig a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental rendelőben (telefon: 0744 577 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2020-02-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Művelődési központ épül a Bodok Szálloda helyén

Románia legmodernebb, legjobb akusztikájú hangversenytermét Sepsiszentgyörgyön kívánják felépíteni, mégpedig egy olyan kulturális és ifjúsági központban, amely összesen hat intézménynek adna helyet: a koncertterem mellett az Erdélyi Művészeti Központnak (EMŰK), a Bod Péter Megyei Könyvtárnak, a Tamási Áron Színháznak, az M Studiónak és a Cimborák Bábszínháznak – jelentette be pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján Kató Béla református püspök, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem és a Sapientia Alapítvány képviselője, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, és Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke. Az új központ ugyanis hármas összefogással, a megye, a megyeszékhely és a Sapientia Alapítvány együttműködésével épül majd meg az egykori Bodok Szálloda romjának helyén és a szomszédos területeken. A tervezési folyamatot már elindították, a kész épületegyüttes – amely messze a legnagyobb beruházás lesz Sepsiszentgyörgyön – 2024-ben válik működőképessé.
2020-02-15: Kiscimbora - :

Kinek a munkája nehezebb? (Kurd népmese)

Egy faluban éldegélt egy ember meg egy asszony. Gyermekük nem volt. Nyáron az ember pásztornak állt, a mások juhait legeltette, az asszony meg otthon maradt. Mikor az ember hazament a legelőről, mindig azt mondta: