Szlovákiai választásokFico kormánypártja nyerhet

2020. február 17., hétfő, Kitekintő

A Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD), a jelenlegi kormánykoalíció legerősebb pártja nyerheti Szlovákiában a február végére kitűzött parlamenti választást, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista támogatottsága pedig nőtt – derül ki az MVK pénteken ismertetett közvélemény-kutató felméréséből.

  • Fotó: politico.eu
    Fotó: politico.eu

A február 5–10. között mintegy ezeregyszáz ember megkérdezésével végzett felmérés szerint a február 29-ére kitűzött voksoláson kilenc politikai csoportosulás jutna be a 150 fős pozsonyi törvényhozásba, ami egyel több, mint négy évvel ezelőtt. A várható részvételi arányt 57,4 százalékosra becsülik. Az MVK közvélemény-kutatásának eredményei szerint a Robert Fico vezette Smer-SD-t a megkérdezettek 21,6 százaléka választaná. Ez az eredmény 2-3 százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi felmérésekben, ugyanakkor érezhető visszaesés a párt négy évvel ezelőtti eredményéhez képest, amikor a voksok 28,28 százalékát sikerült megszereznie.

Bár a mostani felmérés adatai szerint is kérdéses, hogy a márciusban megalakuló új pozsonyi törvényhozásban lesz-e képviselete a felvidéki magyarságnak, az utóbbi hetekben-hónapokban nőtt a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista támogatottsága. A mostani felmérés szerint 4,5 százalékon áll a lista, ami csaknem egy százalékponttal több, mint egy hónapja. A felvidéki magyarság körében érdemi támogatottsággal rendelkező pártok közül a másik, a Most–Híd szlovák–magyar párt támogatottsága viszont hosszú és rövid távon egyaránt csökkenő tendenciát mutat, most 3,3 százalékot mértek. A vonatkozó szlovákiai szabályozás szerint a pártok támogatottságát mutató új felméréseket a választást megelőző két hétben már nem lehet nyilvánosságra hozni. Ez a moratórium szombaton lépett életbe, vagyis a most nyilvánosságra hozott számok az utolsó adatok a voksolás előtt.

 

Többpárti kormány alakulhat Szlovákiában

A szlovák politikai élet széttöredezett, ezért a februári választást követően többpárti kormány alakulhat magyar részvétel nélkül – mondta Szabó Dávid József külpolitikai szakértő az M1 csatorna szombat esti műsorában.

A szavazatokért sok alakulat verseng, de egyiknek sincs esélye többséget szerezni. A parlamentbe jutó pártokat mindez olyan kompromisszumra is kényszerítheti, amit ma még nem vállalnának föl a nyilvánosság előtt – tette hozzá. Szabó Dávid József szerint magyar képviselők várhatóan nem kerülnek a pozsonyi törvényhozásba. Mint mondta, a felvidéki magyarok szavazási hajlandósága sok éve alacsonyabb az országos átlagnál, körükben a Magyar Közösségi Összefogás támogatottsága is alig haladja meg az 50 százalékot. A nagyvárosi magyarok ráadásul szlovák pártra is hajlandók szavazni, a kistelepüléseken élők egy része pedig a szélsőséges nacionalistának tartott Marian Kotleba elől sem zárkózik el – mondta a szakértő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4392
szavazógép
2020-02-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Újjáéledt honismereti kalauz (Kisgyörgy Zoltán útikönyve)

Az útikönyvek lényege, hogy hazatalálunk általuk – állítja Boér Hunor, a Székely Nemzeti Múzeum könyvtárosa, aki pénteken este népes közönség előtt mutatta be Kisgyörgy Zoltán, lapunk főmunkatársa legújabb könyvét. A Tortoma Útikönyvek-sorozat legújabb kiadványa Alsó-Háromszékre összpontosít, átfogó ismertetőt nyújtva Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék településeiről.
2020-02-17: Kitekintő - :

A hazatérés napjára emlékeztek Somoskőújfalun

A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától való visszacsatolás 96. évfordulójára emlékeztek vasárnap a Nógrád megyei Somoskőújfalun. Somoskőújfalu és Somoskő a trianoni döntés következtében négy évig volt a szomszéd állam része. A Népszövetségi Tanács 1924. február 15-i hatállyal csatolta vissza Magyarországhoz a községeket többéves tárgyalássorozat eredményeként, Krepuska Géza orvosprofesszor, Liptay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. igazgatója és Auer Pál jogi szakértő közbenjárására.