Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. február 18., kedd, Mi, hol, mikor?

A magyar széppróza napja Sepsiszentgyörgyön
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére február 18., Jókai Mór születésnapja a magyar széppróza napja.

Ez alkalomból kerül sor ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében arra az irodalmi estre, amely olyan, többszörösen kitüntetett erdélyi szerzőket invitál a közönség elé, akik a második Forrás-nemzedékből indulva ma is pálya- és sorstársak, a Magyar Művészeti Akadémia tagjaiként is. Az egyik Jókai-elbeszéléskötettől „kölcsönvett” címmel – Megtörtént regék – megszervezett rendezvény író-költő fellépői: Bogdán László, Farkas Árpád, Ferenczes István, Király László. Az esten a meghívottak beszélgetőtársa Lövétei Lázár László költő, műfordító. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Könyvbemutató
KISGYÖRGY ZOLTÁN Alsó-Háromszék. Sepsiszék. Oltfej és Bodzavidék című könyvét, amely a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában jelent meg, Árkos Polgármesteri Hivatalának dísztermében ma 18 órától mutatják be. A könyvet méltatja és a szerzővel beszélget Szekeres Attila heraldikus, lapunk szerkesztője.
BORCSA IMOLA Magnebéhat című könyvét ma 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében mutatják be.
VERESS DÁNIEL Vékára tett mécses című könyvének bemutatására a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban február 21-én, pénteken 18 órától kerül sor Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében. Az eseményen jelen lesz Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke; a kötetből felolvas Nemes Levente színész, nyugalmazott színházigazgató, a könyvet méltatja Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma, szerdán és csütörtökön 19 órától Ivan Viripajev Illúziók című darabját játssza a kamarateremben (rendező: Pálffy Tibor).
FAPADOS KÁVÉZÓ. Frontátvonulás címmel Pásztor Márk színész-gitáros Cseh Tamás-estet tart ma 20 órától a sepsiszentgyörgyi Fapados Kávéházban. A helyek száma korlátozott, a részvételhez helyfoglalás szükséges a 0729 879 030-es telefonszámon vagy fapados.ro honlapon. Belépők a helyszínen válthatók 10 lejért.

József Attila-versek a fiókkönyvtárban
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár a Sport utcai fiókkönyvtárában ma 12–18 óráig várja az olvasást és a verset kedvelőket. Az intézmény csatlakozott a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében 12. alkalommal rendezett nemzetközi felolvasómaratonhoz, amely idén József Attila műveire alapoz.
A 12 órakor kezdődő rendezvényt felolvasással nyitja meg Antal Árpád András polgármester, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok, majd a Nicolae Colan Általános Iskola harmadik, negyedik és hetedik osztályos diákjai olvasnak fel és mutatnak be zenés feldolgozásokat a költő életművéből. Délután Kolcsár József, Tulit Éva és Várkonyi Eszter színművészek a meghívottak, emellett az előzetesen bejelentkezett érdeklődők legtöbb ötperces felolvasását kísérhetik figyelemmel a jelenlévők. A rendezvény alatt zenés feldolgozások, versek hallgathatók a könyvtár hangzóanyag-gyűjteményéből.
A felolvasásra jelentkezni ma 11 óráig lehet telefonon a 0267 351 609-es (titkárság) és a 0267 311 927-es (fiókkönyvtár) számon vagy a biblio@kmkt.ro e-mail-címen, illetve személyesen a fiókkönyvtár székhelyén (Sport utca 15. szám, 21-es tömbház, C lépcsőház, 1-es ajtó). Közölni kell a nevet és hogy mit kíván felolvasni a jelentkező.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Dolittle – amerikai akció, kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő; 17 órától A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól 1917 – angol–amerikai háborús filmdráma, magyarul beszélő; 18.45-től A vágyak szigete – amerikai misztikus, horrorfilm, román felirattal és 20.45-től magyarul beszélő; 21 órától Drakulics elvtárs – magyar vígjáték, román felirattal.

Hitvilág
A HITERŐSÍTŐ IMAHÉTEN a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban ma 18 órától Palkó Zalán Koppány felsőrákosi unitárius lelkész, holnap 18 órától Buzogány Csoma Csilla sepsiszentgyörgyi unitárius kórházlelkész prédikál.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától a rádiózás világnapja (február 13.) alkalmából Mindenütt jó, de a legjobb itthon rádiózni címmel beszélgetésre kerül sor Máthé Kincső felelős szerkesztő, rádiós műsorvezető (Friss FM, Sepsiszentgyörgy) és Szakács-Kádár Julianna főszerkesztő-műsorvezető (Régió Rádió, Barót) részvételével. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Értesítés
A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete értesíti a kézdivásárhelyi körzet tagságát, mindazokat, akik részesülnek az 1990/118-as kárpótlási törvény által nyújtott jogokból, hogy a megyei vezetőség február 20-án Kézdivásárhelyen 10 órától a Nyugdíjasok Klubjában ismertetőt tart a tavaly az országos szövetség által benyújtott és jóváhagyott – emelt juttatásokat tartalmazó – kárpótlási törvényről. Mivel néhány kérdés tisztázásra vár, szükségesnek tartják ismertetni, hogy a kommunista diktatúra áldozatai közül (pl. gyermek, özvegy, etnikai üldözött, kényszerlakhelyes stb.) az egyes kategóriákba tartozókat milyen jogok illetik meg.
Az idei (és esetleg az elmúlt évekről elmaradt) tagdíjakat ki lehet fizetni Sipos Sándor körzeti felelősnél.

Szakmai előadás a rákról
Harcban a rákkal: testi és lelki kezelési lehetőségek címmel szakmai előadást tart betegeknek február 20-án, csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében dr. Kerestély Péter általános orvos, egyetemi tanár és a magyarországi dr. Kovács Levente Kálmán parapszichológus és kineziológus oktató. A belépés ingyenes. A találkozó kezdeményezője Pásztor Csaba, aki évek óta sikeresen küzd ezzel a betegséggel. Házigazda: Grubisics Levente, a Sepsi Rádió igazgatója.
örök József elnök

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Kézdimartonoson az iskola épületében, 18–19.30 óráig Bereckben a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet. A teljes diszkréció garantált.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 17.30-tól aerobik gyermekeknek, 19 órától kondistep. Telefon: 0722 243 234.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágo-Gym – alakformáló fitnesz nőknek; szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak; pénteken 17.30-tól társasági tánc kurzus. Telefon: 0722 233 774.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsi­szentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterinszintet méretni.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 107
szavazógép
2020-02-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-02-18: Közélet - Nagy D. István:

Újrakezdenék a képtár felújítását

Több év után kimozdult végre a holtpontról a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítése. A megyei önkormányzatnak sikerült a tervezési szakaszt elindítania. A derűlátó meglátás szerint idén sikerül ezt az engedélyeztetési eljárásokkal együtt lezárni, a munkálatok pedig jövőtől folytatódhatnak. Az önkormányzat vezetői szerint az új tervek birtokában könnyebben találnak majd kivitelezőt.