Tippek az alvásminőséged javításához /X/

2020. február 17., hétfő, Életmód

Fáradtan, kedvetlenül kelsz ki az ágyból reggelente? Fáradtan zuhansz ágyba esténként, de sehogy sem bírsz elaludni? Gyakran felébredsz éjszakánként? Ha alvásproblémáid vannak, az az életminőségedre is káros hatással lehet, hiszen a pihentető mélyalvás rendkívül fontos a szervezetünk megfelelő működéséhez, szükséges a regenerálódáshoz, az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, a betegségek megelőzéséhez.

Mivel az életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük, a jó alvásminőség létszükséglet. Ha nem tudunk eleget aludni, az koncentrációs zavarokat, memória problémákat okozhat, és a reakcióidőnk lassul. Az alvás hiánya komoly egészségügyi következményekkel járhat: okozhat magas vérnyomást, szív-, illetve érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget, kóros fogyást vagy hízást, depressziót, hangulatingadozást és pszichés rendellenességeket is.

Az alvás fázisai

Az alvás igen összetett folyamat, az agy számos területe részt vesz az alvásszabályozásban. A hipotalamusz, az agytörzs, az agykéreg, az előagy, az amigdala és a tobozmirigyek is érintettek az alvási folyamatokban. Az itt termelődő hormonok (pl. melatonin) befolyásolják az alvásunk hosszát, mélységét, minőségét, valamint az alvási szakaszokat is, amikből egyébként négyet különböztetünk meg:

1. Szendergés: ez az a fázis, amikor az agyunk átáll az ébrenlétről az alvásra. Ez pár percig tart, ami az egész alvási folyamat 5-10%-át teszi ki, ezalatt lassul a szemmozgás, a pulzus és a légzés is.

2. Felszínes alvás: az izmok tovább lazulnak, megszűnik a szemmozgás és csökken a testhőmérséklet is. Gyakorlatilag az alvásunk 50%-át ebben a szakaszban töltjük.

3. Mélyalvás: ez az alvás azon szakasza, ami gondoskodik arról, hogy másnap reggel kipihenten ébredjünk fel. A pulzusunk és a légzésünk ilyenkor csökken a legalacsonyabb szintre, az izmok annyira ellazulnak, hogy gyakorlatilag lehetetlen megmozdulnunk. Az alvásidő kb. 20%-át töltjük ebben a szakaszban.

4. REM-fázis vagy más néven álomalvás: ez egy felületes alvásfázis, amiben az ébrenlét és a szendergés szakaszához hasonló agytevékenység figyelhető meg, visszatérnek a gyors szemmozgások. Ilyenkor még csukott szem mellett is úgy tűnik, mintha mozgatnánk a szemünket vagy épp olvasnánk. A légzés gyorsabbá és szabálytalanabbá válik, fokozatosan nőni kezd a vérnyomás is.

Ezek a szakaszok kb. 90 perces alvásciklusokat hoznak létre, egy éjszaka során alvásigénytől függően 4-6 ilyen ciklus megy végbe.

Az alvásminőség javítása nem ördöngösség

Sokféle módszer van, amelyek segítik az álomba merülést és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást:

* Az elegendő testmozgás és az alvást segítő ételek, az egészséges életmód is megkönnyítik a jó alvás elérését, esténként fogyaszthatunk nyugtató teákat, például citromfű-, levendula-, kamillateát, vagy szedhetünk alvássegítő étrend-kiegészítőket is.

* Rendszer: lehetőleg ugyanabban az időben történjen a fekvés és kelés, így a szervezetünk rááll egy ritmusra, így az alvás pihentetőbbé válik.

* Rutin: nagyon hasznos a lefekvés előtti relaxálás, olvasás, forró fürdő, hogy agyunk lenyugodjon, így könnyebben merülhetünk álomba.

* Estefelé érdemes elkerülni a koffein tartalmú italokat, a nikotint és az alkoholt.

* Környezet: az erős fények, hangzavar kerülése, a megfelelő minőségű ágynemű, anatómiai párnák, és matracok is fontos tényezői a pihentető alvásnak.

Érdemes a fentieket kipróbálni, hiszen a pihentető éjszakai alvással teremthető meg nappalaink harmonikus nyugalma! (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 533
szavazógép
2020-02-17: Életmód - :

Törékeny tárgyak csomagolása költözéshez /X/

A költözés már önmagában is egy igen stresszes folyamat, nem beszélve arról, amikor a féltve őrzött törékeny holmit kell elpakolnunk úgy, hogy az új helyre történő szállításkor ne sérülhessen meg. Ha kellően odafigyelünk csomagoláskor, és a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk a tárgyak sérülésének elkerülése érdekében, akkor olyan nagy baj már nem történhet.
2020-02-17: Autóvilág–Technika - :

Milyen veszélyek leselkednek az okostelefonodra? /X/

Bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy az emberek nagy része ma már el sem tudná képzelni az életét a mobilja nélkül. Bizonyára neked is állandóan ott lapul a zsebedben, és legszívesebben egy lépést sem tennél nélküle. Viszont azzal is tisztában vagy, hogy ezzel milyen károsodásokat szenvedhet?