Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Aki másnak vermet ás

2020. február 21., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Miközben a liberális miniszterjelöltek stréber diákokként sorra buknak el a parlamenti szakbizottságokban, egyre jobban inog az az építmény is, amelyet a liberális párt nagy igyekezettel, de annál kevesebb szakértelemmel tákol. Orban és Iohannis eme átgondolatlan, hórukkos nekiveselkedésének könnyen bukás lehet a vége, noha egyelőre csupán annyi látszik, hogy egyre távolodnak az előrehozott választások lehetőségétől, s a régi-új miniszterek a bársonyszékek között végül a földön maradnak.

A tárcavezetők meghallgatásakor egyszerre volt kínos és nevetséges, ahogy a munkaügyi tárca vezetőjétől ismételten megkérdezték, szavatolja-e, hogy szeptember elsejétől negyven százalékkal emelkedik a nyugdíjpont értéke, mire ő csupán a sablonos, fakó választ tudta kinyögni: betartják majd a törvényt.

A szenátus ráadásul az RMDSZ kezdeményezésére elutasította az előrehozott választásokról szóló, vitatott sürgősségi rendeletet, s ugyan e kérdésben a képviselőház mondja majd ki az utolsó és döntő szót, a liberálisok ebbe a csatába is parlamenti többség nélkül indulnak. Mi több, e kérdésben még a nép ügyvédjének is állást kell foglalnia, ugyanis korábban a szövetség e hivatalnál is kifogásolta, hogy a kormány alkotmányellenesen módosította a parlamenti választási törvényt. E lépésekkel pedig mindinkább távolodunk az előrehozott választásoktól.

S ha a bizonytalanság fokozására mindez nem lenne elég, szerdán későn este a szociáldemokraták is bejelentették, úgy döntöttek, bojkottálják a bizalmi szavazást. Vagyis nem vesznek részt a liberálisok régi-új kormányának beiktatását célzó hétfői parlamenti szavazáson, és amennyiben szövetségeseik is távol maradnak, hiába készülnek önmaguk ellen szavazni a derék liberálisok, kvórum híján nem lesz döntőképes a Tisztelt Ház. És már most borítékolható, hogy a következő nagy, elhúzódó játszma éppen az előrehozott választásokban ellenérdekeltek folyamatos távolmaradása lesz. Orban és csapata hiába fordulna eltökélten önmaga ellen, gyermekded elképzelésükhöz nem biztosítanak majd játszóteret.

E tragikomikus szappanopera több epizódja is arról fog szólni, hogy kormányalakítás ügyében döntésképtelen a parlament: Orbanék buknának, de nem lesz aki megbuktassa őket. Ennél eredetibb fejleményt aligha láthattak volna előre mindazok, akik már 1990 elején konokul hittek a sajátos romániai demokráciában. És eme elhúzódó játszma, káoszközeli állapot paradoxális módon mindenik párt számára előnyös lesz, a liberálisokon kívül. Mert nem csupán szeptember elseje aggasztja őket, amikor ügyvivőkként ugyan, de meg kell emelniük negyven százalékkal a nyugdíjpont értékét, hanem szembe kell nézniük népszerűségi mutatóik meredek zuhanásával is. Előrehozott választások nélkül ugyanis a mostani, mintegy 40 százalékos népszerűségükből huszonöt ha marad az őszre. És akkor az újra megizmosodott, kaján szociáldemokraták kampánydalként ismételgetik majd az ismert rigmust: aki másnak vermet ás, maga esik bele.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2350
szavazógép
2020-02-21: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Két zsák szemét egy óra alatt (Legyen ismét tiszta a Pacé)

Egy óra alatt két zsák szemetet gyűjtött össze a napokban a sepsiszentgyörgyiek egykor közkedvelt kirándulóhelyén, a Pacén egy hetedik osztályos diáklány. Kolcza Hella szombat délelőttjéből szakított időt arra, hogy a mások által hátrahagyott hulladék legalább egy részétől megtisztítsa a Büdös-kút feletti területet. Állítja, úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét, szeretné ismét szépnek, tisztának látni, ezért arra készül, hogy a következő szemétgyűjtő akcióhoz már társakat is keres.
2020-02-21: Közélet - Nagy B. Sándor:

Kutyatámadás a Kőrösi Csoma Sándor utcában

Múlt pénteken, Bálint napján reggel 8 óra 10 perc körül a Hermány család két kislánya elindult óvodába a dadájukkal, de csak a második szomszédig értek el, mert annak udvarából kirontott egy harci kutya és megtámadta őket. A történtekről Hermány Imolával, a gyermekek édesanyjával, Șerban Mihai-jal, a kutya gazdájával és Cales József Florinnal, az egyik szemtanúval beszélgettünk.