Éljünk, haljunk környezetkímélően

2020. február 21., péntek, Kármentő
Kuti János

Miután megteremtette Isten az embert (férfivá és asszonnyá), monda nékik: szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet, és hajtsátok birodalmatok alá. És akkor még talán a Jóisten sem gondolta volna, hogy mára úgy elszaporodunk, hogy alig férünk a Földön, amely már nehezen tud eltartani.

Aztán Thomas Malthus (1766–1834) és követői azt állították, hogy szükségesek a háborúk vagy az emberek millióit pusztító csapások, hogy fogyjunk. Volt is ezekből része az emberiségnek, ennek ellenére mostanra már hét és fél milliárdan tapossuk a sárgolyót. És olyan ügyesen uralmunk alá hajtottuk és kizsigereltük, és úgy szennyezzük, hogy maholnap élhetetlen lesz. Van olyan becslés, amely szerint a Föld nyugodtan csak mintegy 300 millió embert tudna eltartani.

Most Malthus egy kései utódjának, az angol Particia MacCormack filozófiaprofesszornak az a véleménye, hogy mivel az emberi lények vétkesek az éghajlatváltozást kiváltó káros gázok kibocsátása miatt, és ugyebár több ember több kibocsátást jelent, a legjobb lenne, ha az emberiség gyorsan abbahagyná a szaporodást. Kapott is ezért hideget, meleget a hölgy, és sokan javasolták, hogy legyen már ő is sürgősen öngyilkos. Pedig csak azt állította, amit a környezetvédők, hogy a Földet természeti erőforrásként kezeljük, amelyet végtelenül kihasználunk, kimerítünk és szorgalmasan tönkreteszünk. A környezetvédők hősiesen harcolnak a Föld megmentéséért, de úgy veszem észre, hogy nálunkfelé az emberek mintha még örvendenének is a globális felmelegedésnek, aminek következtében nem volt tél az idén, és így nem kellett sok fát hasogatni vagy gázt eltüzelni.

Szóval az emberek szeretnek jó melegben jól élni, nem baj, ha közben szennyezik a környezetet. Mivel az emberiség állandó energiahiányban szenved, a környezetvédők kitalálnak mindenféle okos dolgot. Például azt mondják: használjunk elektromos autót, mert az nem szennyez. És a villamos energia előállítása? – kérdem én. Az atomenergia nem jó, mert veszélyes, és az atomhulladék káros. A németek be is zárták atomerőműveiket, és most a franciáktól veszik az áramot, akik szintén atomerőművekben termelik azt. Aztán elindítottak néhány szénerőművet is. A magyarokat is szapulják a paksi atomerőmű miatt. Nem kellett nekik a bős–nagymarosi vízerőmű sem a Dunán, csak Szlovákiának. A magyaroknak onnan aztán se áramuk, se vizük, csak ha vesznek, illetve ha engednek nekik a szlovákok. A szélerőművek zavarják a madarakat. A naperőműveknél használt akkumulátorok előállítása, majd megsemmisítésük szintén szennyezi a környezetet. Kezdetben istenítették a bioetanolt (autó-üzemanyag helyett), amelyet repceolajból vagy nádcukorból készítenek, bár a végén az is szén-dioxid-kibocsátással jár. Ráadásul a cukornádat és a repcét meg kell műtrágyázni. A műtrágyát földgázból készítik, és az is szennyezi a környezetet. De hát az energia, mint a hajózás: szükséges. (Navigare necesse est.)

A környezetvédők felülnek a repülőre (amely ugyebár ugyancsak erősen környezetszennyező), elmennek egy jót tanácskozni, és aztán minden marad a régiben. A nagy szén-dioxid-kibocsátó országok – Amerikai Egyesült Államok, Kína és India – köszönik szépen, jól vannak. Nekünk meg jól oda kell figyelnünk, hogy minél környezetkímélőbben utazzunk, együnk, éljünk. És a legeslegutolsó jó környezetbarát cselekedetünket úgy tudjuk megvalósítani, ha amerikai példára halálunk után komposztáltatjuk magunkat. Ezt Washington államban már engedélyezik. Ha valaki azt kéri, hogy hamvasszák, akkor azt már itt is lehet. (Sőt, az anyós hamvait beleteszik egy homokórába, hadd dolgozzon halála után is.) De a hamvasztás is igen-igen környezetszennyező, és nemcsak a tüzelőanyag-elégetés miatt, hanem mert a levegőbe kerül a fogakban található tömőanyagból a higany és a sok, általunk elfogyasztott káros anyag füstje is.

De a komposztálás sokkal környezetbarátabb. Nem kell hozzá koporsó sem. (Spórolunk a fával is.) Az embert csak beleteszik egy vászonzsákba, szalmával, faforgáccsal veszik körül, és egy zárt komposztálóban megfelelő hőfokon 3–7 hét alatt humusz lesz belőle, amely kitűnő táptalaj.

A temetőben meg csak úgy kárba megy az ember...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2020-02-21: Belföld - :

Megújult a csángók iskolája

A Hargita megyei Gyimesfelsőlokon átadták tegnap az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum felújított épületeit. A beruházást 500 millió forinttal támogatta a magyar állam.
2020-02-21: Belföld - :

Újabb Bánffy-erdők visszaállamosítása

További harmincöt hektárnyi Bánffy-erdő visszaállamosítását rendelte el a román igazságszolgáltatás Magyarlapád területén – közölte tegnap a Krónika napilap online változata. A Bánffy Dániel báró örököseinek egyszer már visszaszolgáltatott erdők birtokleveleit jogerős ítéletben érvénytelenítette a Fehér megyei törvényszék.