Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. február 22., szombat, Mi, hol, mikor?

Barabás Miklósra emlékeznek
Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Szentkatolna Polgármesteri Hivatala közös szervezésében Barabás Miklós festő születésének 210. évfordulóját ünneplő megemlékezést tartanak ma 14 órától Kézdimárkosfalva központi parkjában a festő mellszobránál.

Az egybegyűlteket Tusa Levente, Szentkatolna polgármestere köszönti. A nemzet festőjéről Jánó Mihály művészettörténész beszél. Közreműködnek a márkosfalvi Barabás Miklós Elemi Iskola diákjai (felkészítő tanár: Paizs Zsuzsa). Papp Zsolt református lelkipásztor ünnepi beszéde és áldása után koszorúzásra kerül sor.
Barabás Miklós, az egyik legnagyobb magyar arcképfestő 1810. február 22-én született Kézdimárkosfalván. Tanulmányait a nagyenyedi kollégiumban kezdte, ahol az arcképfestést felfedezve Nagyszebenben folytatta festészeti tanulmányait. A Bécsi Akadémia tanévei után 1830-ban visszatért Kolozsvárra, ahol Barra Gábortól elsajátította a kőnyomat módszereit. Jó jellemábrázoló képességét mi sem bizonyítja jobban, mint a kor jelentős alakjairól készített portréinak száma. 1898. február 12-én halt meg Budapesten, művészetét a kortársak a legnagyobb elismerésben részesítették.

 

Farsang Háromszéken
BÖLÖNBEN ma ismét megszólal az étfalvi rezesek muzsikája. A részletes program: 8 órakor gyülekező a község központjában; 9 órától a farsangi felvonulás kezdete a község központjában; 16.30-tól farsangtemetés; 20–05.30-ig farsangi bál a helyi kultúrotthonban – a talpalávalót a Fortuna együttes biztosítja.
KÉZDIVÁSÁRHELY. „Hagyományaink megtartása nélkül nem lesz helyünk szülőföldünkön” mottóval szervez farsangtemetést a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés ma 11 órától. Gyülekező a leventekaszárnya előtt. Részt vesznek Kézdialbis, Csernáton, Gelence, Torja és Kézdivásárhely farsangolói. A főtérre bevonulva lesz muzsika, vőfély, menyasszony, tánc és jókedv. A minden rosszat jelképező rongybábut is elégetik. Befejezésül a Borudvarban táncházzal és mulatsággal ér véget a rendezvény.
CSOMAKŐRÖS. Ma 18 órától a református nőszövetség farsangi mulatságot szervez a kultúrotthonban. A szervezők várnak minden érdeklődőt.
CSERNÁTON. Vasárnap 13 órakor gyülekező és a lovas maszkák bemutatója a fellegvári téren; 13.45-től a Hanna Panzió­nál; 14.30-tól a Haszmann Pál Múzeumnál; 15.15-től Csernáton Község Polgármesteri Hivatalánál; 16 órától az Enikő Panziónál.

 

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától Lift (rendező: Fehér Ferenc), február 29-én, szombaton 19 órától nem fogadott hívás(ok) (rendező: Sebasian Marina) című előadásait játssza.
GRUPPEN HECC. A marosvásárhelyi társulat Ma jó a medvem című kabaréja Kovásznán vasárnap 20 órától látható a Művelődési Központban.

 

Hitvilág
A HITERŐSÍTŐ IMAHÉTEN a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban ma 18 órától Andrási Benedek brassói unitárius lelkész, vasárnap 11 órától a záró istentiszteleten Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész prédikál. * Vasárnap 16 órától a Nőszövetség szeretetvendégséget tart, amelyen a meghívott előadó Kisgyörgy Zoltán, aki Alsó-Háromszék. Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék című útikönyvét mutatja be.
AZ ÖKUMENIKUS IMAHÉTEN Kézdivásárhelyen az evangélikus templomban (Dózsa György utca 10. szám) ma 17 órától Bálint Mihály unitárius gyakornok lelkész, vasárnap 11 órától Zelenák József evangélikus esperes szolgál.
GYŰJTÉS AZ IFJÚSÁGI PASZTORÁCIÓNAK. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár hagyomány, hogy farsang utolsó vasárnapja az ifjúság vasárnapja. Ezen a napon a főegyházmegye templomaiban gyűjtést szerveznek a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) rendezvényeinek támogatására. Annak érdekében, hogy a FIF jó irányba fejlődhessen, hogy küldetését teljesíthesse, szakemberek és lelkes önkéntes fiatalok munkájára támaszkodik, valamint a főegyházmegye híveire és támogatására, mely nélkül nem lenne megvalósítható az ifjúságnak felé végzett szolgálat.
JUBILEUMI HÁLAADÓ SZENTMISE. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban vasárnap a 10.30-kor kezdődő hálaadó szentmisén megünneplik azokat a párokat, akik ezelőtt 50, illetve 25 esztendővel kötöttek házasságot.
FARSANGZÁRÁS. HITERŐSÍTÉS. Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban vasárnap 11 órától farsangzáró családi napot szerveznek hajaltkukorica-kóstolással és tortasorsolással egybekötve. Ugyanott hétfőtől szombatig esténként 18 órától hiterősítő, bűnbánati istentiszteletekre várják a híveket.
CSALÁDOS VASÁRNAP. Az oroszfalvi templomban vasárnap 17.30-tól a Családos vasárnap soron következő meghívottja Imreh Jenő és Gabriella, akik Marosvásárhelyről érkeznek a Tálentum Alsóvárosi együttessel közösen. Várnak minden kézdiszéki családot.

 

Bodyart Yin Yang Turné
Bodyart Yin Yang Turné elnevezéssel szervez rendezvényt vasárnap 10–12.30 óráig Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium sporttermében helyi bodyartedzőkkel közösen a romániai Bodyart Iskola. A résztvevőknek lehetőségük lesz megismerni a bodyart mozgásformát, amely már ötödik éve gyakorolható a városban. Simona Niste és Ilyés Ilona mesteredzők, a romániai Bodyart Iskola megalapítói két edzést tartanak kezdő és haladó résztvevőknek.

 

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának vasárnapi műsora: 10 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat; 10.25-től rózsafüzér Micskéről; 11 órától szentmise Kisbácsból; 18 órától szentmise Sepsiszentgyörgyről a Krisztus Király-templomból. Honlap: mariaradio.ro.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától Sonic, a sündisznó – japán–amerikai–kanadai animációs kalandfilm, magyarul beszélő és 16.15-től románul beszélő; 11.15-től A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő és 16 órától magyarul beszélő; 17.30-tól Colectiv – román dokumentumfilm v a vetítés után közönségtalálkozó a film alkotóival; 18.15-től Drakulics elvtárs – magyar vígjáték, román felirattal; 20.15-től Az első áruló – olasz–francia–brazil–német dráma, román felirattal; 20.45-től Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, magyarul beszélő. Vasárnap: 11 órától A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, magyarul beszélő, 11.15-től Sonic, a sündisznó – japán–amerikai–kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.15-től Jumanji – A következő szint – amerikai családi kalandfilm, magyarul beszélő; 16.30-tól Tipografic majuscul – román dráma; 18.30-tól Valan – Angyalok völgye – magyar krimi, dráma, román felirattal; 18.45-től Miami Bici – román vígjáték; 20.30-tól Richard Jewell balladája – amerikai dráma, román felirattal; 20.45-től A vágyak szigete – amerikai misztikus film, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Szorgalom sétányi Galenus (0267 313 929); Kézdivásárhelyen vasárnapig Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton ma 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 10–12 óráig a Józef Bem utca 2/3/C/3. cím alatti O-Dent fogászati rendelőben (telefon: 0267 315 415); ma és vasárnap 10–11 óráig a Mester-Nagy-rendelőben (a törvényszékkel szemben, telefon: 0745 791 109); ma és vasárnap 14–16 óráig a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Röviden
A SEPSI REKREATÍV RT. értesíti vendégeit, hogy a Sepsi Aréna melletti műjégpályán a délelőtti közkorcsolya ezen a hétvégén elmarad. Köszönik a megértést.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2350
szavazógép
2020-02-22: Sport - :

Idegenben zárja az alapszakaszt a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

A Leo Grozavu irányította piros-fehér mezesek az előző két fordulóhoz hasonlóan, ezúttal is vasárnap lépnek pályára. A Sepsi OSK 16.30-tól a februárban nyeretlen Astra Giurgiu vendége lesz a Marin Anastasovici Stadionban az élvonalbeli bajnokság alapszakaszának utolsó, 26. fordulójában. Bogdan Andone csapata a felsőházi rájátszásba jutásért küzd, így ebben az időpontban játszanak a közvetlen ellenfelei is, a Medgyesi Gázmetán és az FC Viitorul.
2020-02-22: Közélet - Fekete Réka:

A szülő nem választhat tanítót (Beiratkozás előkészítő osztályba)

Az oktatási minisztérium által tegnap közzétett beiratkozási módszertan szerint a szeptembertől induló előkészítő osztályokba a megyei tanfelügyelőség által kidolgozott, a megye minden iskolájára egységesen érvényes szabályzat alapján osztják el a gyermekeket azokban a tanintézményekben, ahol párhuzamosan több előkészítő osztály indul. Lapunk érdeklődésére Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, az új szabályzóval a szaktárca egyforma esélyt kíván teremteni minden gyermek számára, és átláthatóvá, méltányossá tenni az elosztást.