Zenede Háromszéken is

2020. február 25., kedd, Magazin

Tizenkét erdélyi településre – köztük Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Barótra és Kovásznára – jut el márciusban a Házhoz megy a Zenede – Rocklegendák program. A Nemzeti Kulturális Alap és a budapesti emberi erőforrások minisztere támogatásával megvalósuló koncert- és előadás-sorozat a rock külföldi és hazai megteremtőit mutatja be.

A kilenc éve tartó turnét eddig 25 ezer gyermek láthatta, a zenei misszió új programját tavaly indították, ezen 4500 tanuló vett részt. A Házhoz megy a Zenede az elmúlt években a 20. század könnyű­zenéjének fejlődését mutatta be a blues, a szving, a beat, a soul, a rock és a popzenei stílus érintésével.

Az idei év első öt hónapjában újabb huszonkét településen ötven előadást tartanak. Márciusban tizenkét erdélyi településen lépnek fel: 2-án Nagyváradon, 3-án Székelyhídon, 4-én Szatmárnémetiben, 5-én Kolozsváron, 6-án Marosvásárhelyen, 7-én Szamosújváron, 9-én Kézdivásárhelyen, 10-én Baróton és Kovásznán, 11-én Sepsiszentgyörgyön, 12-én Csíkszeredában, 14-én Lövétén.

Bordás József dobos, a zenei misszió vezetője kiemelte: a cél a felnövekvő nemzedék számára ablakot nyitni a zene sokszínűségére és ösztönözni a gyermekeket a hangszeren tanulásra az élőzene és a playback-mentes muzsikálás reményében. A Zenede II. tematikus sorozat a rockzene magyar és nemzetközi megteremtőit mutatja be: Jimi Hendrixet és Radics Bélát, az Illést, a Metrót, az Omegát, a Hobo Blues Bandet, az AC/DC-t, a Rolling Stonest, a Beatlest, a Black Sabbath-ot, a Led Zeppelint, a P. Mobilt, az LGT-t, az Eddát, a Tankcsapdát és másokat. A rock­történeti személyiségeket Baricz Gergő énekes, Nagy Zoltán gitáros, Megyaszay István basszusgitáros és Bordás József dobos közreműködésével idézik meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2020-02-25: Magazin - :

Hogy unokáink is láthassák a csángók táncait

A csángók nincsenek egyedül, részei a magyar nemzettestnek, ezért kötelességünk, hogy mindenben segítsük a fennmaradásért folytatott harcukat – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Csángó bálon. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület 24. alkalommal rendezte meg a Csángó bált, amely minden évben jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a népcsoport küzdelmeire és élő hagyományaira.
2020-02-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Székelyföld is része a digitális agrárstratégiának

Több mint nyolcszáz szakember részvételével szervezték meg Budapesten a precíziós mezőgazdaságra irányuló PREGA-konferenciát. Két nap alatt 150 szakmai előadás hangzott el a főbb agrárszektorokat felölelő 19 szekcióban. Újdonságként szerepelt az Indoor Farming (beltéri növénytermesztés) és az agrár IoT szekció – mindkettőt nagy érdeklődés követte. Részleteket mutattak be Magyaroszág digitális agrárstratégiájából – ennek székelyföldi vonatkozásai is vannak.