Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pénzt ígérnek a sertéságazatban

2020. február 25., kedd, Gazdakör

Az agrártárca szerint újabb állami támogatásokat dolgoznak ki a sertéstenyésztő gazdák számára. Már meghatározták az egyes támogatási formákra szánt összegeket, a vonatkozó kormányhatározatot hamarosan közvitára bocsátják.

Folytatódik a báznai és mangalicasertések szaporításának támogatása. A támogatás a fajtatiszta anyakocákra irányul, a fajtajegyzékbe beírt állomány létszámnövekedését kívánják segíteni. A jogszabályt a báznai és mangalicaágazat képviselőivel együtt készítik.

A program tavaly is működött, de inkább elméleti szinten, gyakorlatilag nagyon kevesen éltek a lehetőséggel. A malacokat eladásra kínáló tenyésztők kevésnek ítélték a malacok 250 lejben megállapított árát, nem került feldolgozó sem, aki a programnak megfelelő áron átvegye a hízott sertéseket.

Külön programmal készülnek a szaporítással foglalkozó sertéstenyésztők számára. A kitűzött cél a szaporítófarmok számának növekedése. Az állami támogatást jóváhagyta az Európai Bizottság, de életbe léptetését egy informatikai program hibája miatt nem lehetett megvalósítani, 2018-tól nem különítettek el a programnak költségvetést. 2020-ra viszont 60 millió lejt szánnak erre.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2306
szavazógép
2020-02-25: Gazdakör - Bokor Gábor:

Székelyföld is része a digitális agrárstratégiának

Több mint nyolcszáz szakember részvételével szervezték meg Budapesten a precíziós mezőgazdaságra irányuló PREGA-konferenciát. Két nap alatt 150 szakmai előadás hangzott el a főbb agrárszektorokat felölelő 19 szekcióban. Újdonságként szerepelt az Indoor Farming (beltéri növénytermesztés) és az agrár IoT szekció – mindkettőt nagy érdeklődés követte. Részleteket mutattak be Magyaroszág digitális agrárstratégiájából – ennek székelyföldi vonatkozásai is vannak.
2020-02-25: Gazdakör - :

Támogatások fajállatokra

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint többlettámogatást fizetnek a fajtajegyzékben szereplő törzskönyvezett állatok után. A támogatásokat uniós alapokból és az államkasszából állják. Jelenleg 375 556 szarvasmarha és bivaly, 1 749 864 juh és 175 756 kecske szerepel a fajtajegyzékekben.