Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vidékfejlesztés4,6 milliárd eurót fizettek ki Romániának

2020. február 25., kedd, Gazdakör

A 2014–2020 közötti vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható: 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, a vidékfejlesztési alapból származik, amihez a román államnak saját költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátennie.

A tervben 14 nagy fejezetre (pályázási területre) és több alfejezetre (programra) lehet, illetve lehetett pályázni, több intézkedésnél ugyanis teljesen elfogyott a pályázati összeg. A rendszer úgy működik, hogy a tagország saját költségvetéséből kifizeti a sikeres pályázók által igényelt támogatást, majd az unió vidékfejlesztési alapjából kérelmezik a pályázóknak kifizetett összegek visszatérítését. Eddig az unió a vidékfejlesztési alapból valamivel több mint 4,6 milliárd eurót fizetett vissza elszámolásként. A tények azt mutatják, hogy a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség pontosan és korrektül működik és a pályáztatási, valamint a kifizetési rendszer megfelel az uniós szabályozásoknak.

Az országos vidékfejlesztési ügynökség adatai szerint december végéig a pályázóknak 5,22 milliárd eurót fizettek ki, ebből 2,86 milliárd eurót a fejlesztési beruházások támogatására, 2,36 milliárd eurót pedig az egyes kiegészítő támogatásokra. Az igénylés a mezőgazdasági és vidékfejlesztési beruházást célzó intézkedéseknél jóval nagyobb, mint a pályázható keretösszeg, a jóváhagyott 5,8 milliárd euróra közel 10 milliárd euró értékben tettek le eddig pályázatokat. 3,7 milliárd eurót a teljes összegből bizonyos kiegészítő intézkedésekre  különítettek el. Az  együttműködési szerződés alapján ezek kifizetését átruházták a kifizetési ügynökségre (APIA), a vidékfejlesztési alapból állják a környezetvédelmi és klímaváltozást megelőző kifizetéseket (1,07 milliárd eurót szántak erre a teljes összegből), az ökogazdálkodási támogatásokat (236 millió euró), a hátrányos helyzetű térségben – nálunk hegyvidék – gazdálkodóknak járó kifizetéseket (1,35 milliárd euró), az erdészeti szolgáltatások és az erdők telepítésének és megőrzésének támogatását (117 millió euró a félretett összeg), valamint az állatjóléti kifizetéseket.

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott tájékoztatás szerint az országos vidékfejlesztési ügynökség az idén közel 211 millió euró pályázhatóságát fogja meghirdetni a március és július közötti időszakban. Ezek már csak maradék pénzek, a legtöbb intézkedésnél már teljesen elfogyott a pályázható keret.

Az országos vidékfejlesztési ügynökség néhány napja jelentette meg a pályázatkiírási menetrendet erre az évre. Eszerint újabb kiírás lesz a fiatalok (41 év alattiak) vidéken történő megtelepedésének támogatására. A nyilvánosságra hozott ütemterv szerint április végén indítják ezt el, a kiírási összeg pedig 42,7 millió euró. Egy másik, újdonságnak számító intézkedés a 3.2-es, amely a Támogatás a termelői csoportoknak a piacra juttatott termékeik népszerűsítésére nevet viseli. Az intézkedés pályázhatóságát júliusban indítanák, a pályázható összeg valamivel több mint 4 millió euró. Valamivel több mint 2 millió euró lesz pályázható a 3.1-es intézkedés keretében, amelynek neve Támogatás a minőségi termék kategóriához való csatlakozásra (ide tartoznak például a levédett nevű és az eredetvédett termékek, a levédett és elismert hagyományos termékek, hegyvidéki termékek). Áprilisban újraindítják a 4.3-as intézkedést 43,2 millió eurós alappal a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztésénél, az öntözés összetevőnél. Ez a támogatás öntözőberendezések létrehozására, illetve a már meglevők korszerűsítésére lesz igényelhető. Ugyancsak áprilisban lesz egy kiírás a 4.2-es intézkedésnél, a mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatásánál. A pályázható összeg 6,9 millió euró lesz.

Az ütemterv szerint február végén indítják újra az 5.1-es (természeti csapások okozta károk megelőzését, enyhítését célzó beruházások támogatása) és 5.2-es intézkedés (támogatás a mezőgazdasági termelői képesség visszaállítására) pályázhatóságát 13, illetve 3,7 millió euróval. Márciusban újraindítják a 17.1-es intézkedést a növénykultúrák és állatok biztosításának támogatására, 39,3 millió euróval. Az intézkedés lényege, hogy a biztosító társaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét pályázat útján a vidékfejlesztési ügynökség az uniós vidékfejlesztési alapból visszatéríti a pályázónak. 42,2 millió euró lesz pályázható a 15.1-es intézkedés – Kifizetések az erdő- és környezeti vállalásoknál – keretében márciustól. Áprilisban pedig újra kiírás lesz a LEADER-csoportok együttműködésének támogatására: a 19.3-as intézkedés pályázható összege 4,4 millió euró.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2307
szavazógép
2020-02-25: Gazdakör - :

Támogatások fajállatokra

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint többlettámogatást fizetnek a fajtajegyzékben szereplő törzskönyvezett állatok után. A támogatásokat uniós alapokból és az államkasszából állják. Jelenleg 375 556 szarvasmarha és bivaly, 1 749 864 juh és 175 756 kecske szerepel a fajtajegyzékekben.
2020-02-25: Közélet - Iochom István:

Bagolytemetés Lemhényben

A Háromszéki Népfőiskola szervezésében szombaton farsangtemetést tartottak Lemhényben. A szeszélyes időjárás ellenére az évről évre egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő télűző ünnepség különlegessége ezúttal is a hagyományos bagolytemetés volt. Idén hatvan fiatal vett részt a farsangi felvonuláson, illetve a bagolytemetésen.