Eurómilliók a vírus visszaszorítására

2020. február 25., kedd, Világfigyelő

Az Európai Unió 232 millió eurót különített el a koronavírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására – jelentette be Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos tegnap Brüsszelben.

Az uniós biztos sajtóértekezletén elmondta, mivel már több mint 2600 ember vesztette életét, nincs más lehetőség, mint minden szinten felkészülni a járványra.

Az unió támogatási csomagja segíteni fogja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját, és célzott finanszírozást nyújt a kevésbé fejlett egészségügyi rendszerekkel bíró országok számára. Az unió célja a járvány világszintű visszaszorítása – közölte.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos arról tájékoztatott, hogy a támogatásból az unió 114 millió eurót juttat az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy segítse a járvány világméretű elterjedésének elkerülését célzó átfogó terve kidolgozását. A támogatás segíteni fogja továbbá a kevésbé fejlett országok általános közegészségügyi felkészültségét és reagálási képességének javítását.

Az unió 15 millió eurót különít el egyebek mellett a szenegáli Dakarban működő Pasteur Intézetet olyan tevékenységeinek támogatására, mint a gyors diagnosztizálás és a járvány elterjedésének vizsgálatára. Mintegy 90 millió euró jut a hatékony gyógyszerkutatásra, 10 millió euró a járványtani és diagnosztikai kutatási projektekre. A támogatás részét képezi az a 3 millió euró, amelyet az EU már korábban az uniós állampolgárok hazaszállításának költségeire különített el az új típusú koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Vuhanból.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert érint szerte a világban, több mint kétezren haltak meg a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2020-02-25: Világfigyelő - :

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma (Észak-Olaszország)

Hétfő délutánig heten veszítették életüket – közülük öten az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban – a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, amúgy is beteg emberek voltak – közölte tegnap az Ansa olasz hírügynökség.
2020-02-25: Világfigyelő - :

A tömegbe hajtott egy autós (Németország)

Belehajtott egy autós a tömegbe tegnap egy farsangi felvonuláson a németországi Volkmarsenben, többen megsebesültek – közölte a területileg illetékes észak-hesseni rendőrkapitányság. A közlemény szerint a gépkocsi vezetőjét a helyszínen elfogták.