Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. február 26., szerda, Mi, hol, mikor?

Előadás és beszélgetés a Teinben
Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban csütörtökön 18 órától Megéri-e szemetet szedni? címmel vetített képes előadásra és kötetlen beszélgetésre kerül sor. Bemelegítésképpen Demeter Brigitta környékbeli természetfotóit lehet megtekinteni.

Meghívottak: Fekete Bálint, a The WoodView Movement kezdeményezője, Csernátoni Loránd a Lármafa Egyesülettől, Pozsony János Csaba a GAL Sepsi Egyesülettől, aki az őrkői Kőbánya cleanupban vett részt, Farkas Éva és Czegő Tünde a Sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálattól és Székely Kincső a Tega Rt. részéről. A beszélgetés témája: mit tudunk tenni, hogy kilépjünk abból a körből, hogy X. eldobja, Y. meg összeszedi.

Könyvbemutató
Február 28-án, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják Zakariás Erzsébet Képek könyve – Táj- és kultúrtörténet képekben című kötetét. A könyvet a szerző és a kiadó jelenlétében Csáki Árpád történész mutatja be, méltatja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától Bertolt Brecht Koldusopera (Háromgarasos opera) című előadását játssza a nagyteremben (rendező: Bocsárdi László). Még kaphatók jegyek a központi jegyirodában.
HAHOTA SZÍNTÁRSULAT. A marosvásárhelyi társulat Megáll az ész! című zenés kabaréját (rendező: Kovács Levente) ma, csütörtökön és pénteken 17 és 20 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében játssza. Jegyár: 40 lej.

Zene
LÁSZLÓ ATTILA ÖNÁLLÓ ESTJE. A kézdivásárhelyi születésű László Attila énekes Én és a zongorám című, első erdélyi turnéja keretében Sepsiszentgyörgyön február 28-án, pénteken 18 órától lép fel az unitárius templomban. Jegyár: 30 lej, jegyek kaphatóak az Andrei Mureşanu Színház jegypénztáránál naponta 16–18 óráig.

Az X-Faktor Erdélyben
Márciusban Erdélybe látogat az X-Faktor. Március 19. és 22. között nyolc erdélyi városban tart meghallgatásokat az RTL Klub tehetségkutató műsorának stábja. Céljuk a lehető legtöbb tehetséget meghallgatni, akik később akár a mentorok elé is kerülhetnek. Így szól a felhívás: „Ha szeretsz énekelni, és jól érzed magad a színpadon, akkor gyere el egyéniben vagy duóban a meghallgatásainkra! Viszont ha a színpad nem a te tereped, de egy barátod, a pasid, a csajod, a tesód vagy bárki a környezetedből szeret énekelni, ne habozz! Nevezd be őt! Hozz magaddal zenei alapokat pendrive-on vagy CD-n, amelyekre énekelni fogsz, vagy akusztikus hangszered, hogy kísérni tudd magad. Ha zenekaroddal neveznél, hozzatok magatokkal valamilyen bemutatkozó anyagot!” Szatmárnémeti, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda után Kézdivásárhelyen március 22-én 13–16 óráig a Club For You-ban (Kossuth Lajos utca 1. szám) és Sepsiszentgyörgyön március 22-én 19–22 óráig a Szimplában tartanak meghallgatást. Honlap: xfaktor.hu; érdeklődni a +3630 195 9595-ös telefonon lehet.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.45-től Sonic, a sündisznó – japán–amerikai–kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő; 17 órától A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.15-től Kisasszonyok – amerikai romantikus filmdráma, román felirattal; 18.45-től Drakulics elvtárs – magyar vígjáték, román felirattal; 20.30-tól A vágyak szigete – amerikai misztikus, horrorfilm, román felirattal; 20.45-től Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág
HAMVAZÓSZERDA. Ma a nagyböjti idő kezdete, kötelező böjti nap a katolikus egyházban.
FIATAL KERESZTÉNYKÉNT A NAGYVILÁGBAN. A Kárpát-medencei Katolikus Közösségek Hálózatának szervezésében regionális ifjúsági Háló-találkozót tartanak Csíksomlyón a Jakab Antal Házban március 13–15 között. Az idei találkozó témája: fiatal keresztényként a nagyvilágban. Várják a 16–30 év közötti fiatalokat, akik szeretnének új élményeket szerezni és Istennel való kapcsolatukat mélyíteni. Jelentkezni lehet március 1-ig a romkat.ro oldalon található űrlap kitöltésével. További információk a Háló ifi Facebook-oldalon vagy Magyari Tímeánál a magyaritimea862@gmail.com e-mail-címen.

Rádió
HAMVAZÓSZERDA. Ma a nagyböjti idő kezdete, kötelező böjti nap a katolikus egyházban.
FIATAL KERESZTÉNYKÉNT A NAGYVILÁGBAN. A Kárpát-medencei Katolikus Közösségek Hálózatának szervezésében regionális ifjúsági Háló-találkozót tartanak Csíksomlyón a Jakab Antal Házban március 13–15 között. Az idei találkozó témája: fiatal keresztényként a nagyvilágban. Várják a 16–30 év közötti fiatalokat, akik szeretnének új élményeket szerezni és Istennel való kapcsolatukat mélyíteni. Jelentkezni lehet március 1-ig a romkat.ro oldalon található űrlap kitöltésével. További információk a Háló ifi Facebook-oldalon vagy Magyari Tímeánál a magyaritimea862@gmail.com e-mail-címen.

Párkapcsolati csoportfoglalkozások
Párkapcsolatunk évszakai címmel Fazakas Enikő pszichodráma-terapeuta és Lázár Andrea családterapeuta tíz­alkalmas csoportfoglalkozást indít pároknak. A természet ciklusaihoz hasonlóan a párkapcsolatban is különböző időszakok köszönthetnek be. Minden évszaknak megvannak a maga kihívásai, szépségei és tennivalói. Várnak minden olyan párt, akik rá szeretnének nézni a kapcsolatuk évszakaira. Érdeklődni és iratkozni a 0745 185 747-es vagy a 0740 198 118-as telefonon lehet.

Megjelent
A februári Székelyföld Nádasdy Ádám, Kovács Újszászy Péter, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Nagy Attila, Bartha György, Czilli Aranka, Szőcs Margit, Dobozi Eszter és Szentgyörgyi László versei mellett Vida Gábor, Erdei L. Tamás, Száraz Miklós György, Mészáros Márton, Cserna-Szabó András és Zsidó Ferenc prózáját közli. A tavalyi diákpályázatra beérkezett munkákat Fekete Vince méltatja, és az első három díjazott – Buna Blanka Boróka (Kézdivásárhely), Kassay Anna (Csíkszereda) és Ferencz-Nagy Zoltán (Brassó) – nyertes alkotásait olvashatjuk. További rovatok: Aranyág – Barabás László: A farsang temetése Sóvidéken; Ködoszlás – Csanády András: Mi maradt a székely faluból?; Ujjlenyomat – Úgy fáj nekem... (Gagyi József beszélgetése Sztrátya Domokossal); Szemle – Demeter Zsuzsa: „Mindig arra van Kolozsvár, amerre hazavisz a vonat” (Vida Gábor: Ahol az ő lelke); Gondos Mária Magdolna: Látható (Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt); Kemsei István: Bodor Ádám: Sehol; Borsodi L. László: Kéklő pára, tiszta szó (Nagy Attila: Égi tócsa, földi sár); Lőrinczi Dénes: Hadakozó székelyek (A határvédelem évszázadai Székelyföldön. Szerk.: Nagy József). A lapszámot Csillag István munkáival illusztrálták.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Bélafalván az iskola épületében, 18–19.30 óráig Kézdiszentkereszten a polgármesteri hivatal épületében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Zabolán február 27-én, csütörtökön 13–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsra szorulókat. A szolgáltatás  ingyenes.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig lehet aláírni a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezés támogatására.
ARANYSZÍVEK. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházba. Ugyanott lehet iratkozni a lengyelországi kirándulásra is. Érdeklődni a 0723 727 279-es telefonon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1982
szavazógép
2020-02-26: Magazin - :

Kovács András Ferenc kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferencnek ítélték idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen – közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-vel.
2020-02-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás