Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Két válság között

2020. február 26., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Kettős válságba kerülhet rövid időn belül Románia, és a harmadik is körvonalazódik már. A koronavírus még nem érte el országunkat, de a pánikhangulat már igen: van falu, ahonnan a hazatérőt elkergették, ezért mások letagadják, hogy Olaszországból érkeztek, a kórházak kezdtek karantént hirdetni, a repülőtereken és a határátlépőknél ellenőrzést vezettek be, az egészségügyi és katasztrófaelhárító hatóságok készültségbe helyezkedtek, a szakemberek tanácsai és a politikusok nyilatkozatai egymást érik, az iskolák tevékenységét korlátozzák, az államfő pedig a Legfelsőbb Védelmi Tanács összehívásáról döntött. Minderre természetesen szükség van, hogy ne érjen váratlanul a vírus, ha itt is megjelenik – de az, hogy mennyire hatékony ez a felkészülés, a gyakorlatban, éles helyzetben válik majd el.

Nem éppen megnyugtató kilátás, hogy egy olyan, korlátozott hatáskörű és stabil parlamenti háttérrel sem rendelkező kormánynak kell kézben tartania a dolgokat, amely egy saját maga által tudatosan előidézett politikai válságban rengeteg időt és energiát pocsékol a megoldáskeresésre. Holott bőven volna más feladata a kormány újraalakításán, a koronavíruson és a választások megszervezésén kívül is. A teendők listája nem fogy, hanem gyarapodik, például az államvasutak áruszállító részlegének nyújtott jogosulatlan támogatás visszanyerése sem lesz egyszerű feladat, hiszen fél év alatt kellene rendezni egy évekig halmozódó méltánytalanságot. És nem elég visszavenni a pénzt: át kellene szervezni a céget úgy, hogy ne szipolyozza, hanem táplálja az államkincstárt. Nem lehetetlen küldetés, más vasúti áruszállítók nyereségesek. A profitot a vasúti infrastruktúra fejlesztésére kellene fordítani, mert ezt is évtizedek óta elhanyagolták, mint mindent.

Mert mindig más sürgősségek voltak. Nézzük csak az utolsó évet: tavaly tavasszal az igazságügyi népszavazás, nyáron a szociáldemokraták megbuktatása, ősszel a liberálisok kormányra kerülése és az elnökválasztás, idén az előrehozott választások. Ezeket kínálta nekünk az ország első embere, Klaus Iohannis államfő. Közben történt más is: a központi költségvetést sikerült még tavaly decemberben elfogadni, ám az önkormányzatiak már megkéstek, azt pedig senki sem tudja, hogy mennyire sikerül betartani a vállalásokat, köztük a szeptembertől esedékes 40 százalékos nyugdíjemelést. A pénzgondok idézhetik elő egyébként a harmadik, gazdasági jellegű válságot, akár a rendes időben sorra kerülő parlamenti választások idején. Ezt akarták kivédeni a Cotroceni- és a Victoria-palotában – csakhogy ráfaragtak, számításaikból kihagyták a Victor Pontával és Călin Popescu-Tăricea­nuval megerősített szociáldemokraták húzásait.

A baloldali pártoknak ez a helyzet nagyon megfelel: megvan a parlamenti többségük a további rossz döntésekhez, amelyek ugyanúgy az ügyvivő liberális kormányon csattannak, mint az eddigiek. Ebbe a csapdába sétált bele Iohannis és az NLP, és ott vergődik. Mit nekünk vírus, elbánnak velünk a politikusaink...

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1981
szavazógép
2020-02-26: Sport - :

Hat gólt kapott az FK Csíkszereda (Labdarúgás, 2. Liga)

Először kapott ki hazai pályán a másodosztályú bajnokságban az FK Csíkszereda, a Valentin Suciu irányította székelyföldi együttes hétfőn 6–0 arányú vereséget szenvedett az éllovas Aradi UTA csapatától a 22. fordulóban.
2020-02-26: Közélet - Szekeres Attila:

Elégették Illést a főtéren (Tavaszváró Sepsiszentgyörgyön)

Háromszék több településén lezajlottak már a farsangfarki mulatságok, de Sepsiszentgyörgyön immár huszonnegyedik éve hagyományosan húshagyókedden „űzik el a telet”. A tegnapi rendezvény újdonsága, hogy ezúttal a főtéren égették el a bábut. A farsangfarki mulatság szervezője a helybeli Guzsalyas Alapítvány. Társult a Lajtha László Alapítvány, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Tanulók Háza, a Kincsek, a Kincskeresők és a Százlábú néptáncegyüttes. A zenét Melkuhn Robi, Kelemen Pityu, Iffjú Szabi, Horváth Tas, Fazakas Albi és fia, Tamás biztosította. A ceremóniamester ezúttal is Benkő Éva volt.