Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Parlamenti választások SzlovákiábanMenyhárt: eljött a hiteles magyar képviselet ideje

2020. február 27., csütörtök, Világfigyelő

Eljött a hiteles magyar képviselet ideje a Felvidéken, mert nincs már hová hátrálni – mondta Menyhárt József, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) nevű közös felvidéki magyar lista legerősebb résztvevője, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke tegnap az MTI-nek a szombati szlovákiai parlamenti választásokról nyilatkozva.

  • Menyhárt József és Bárdos Gyula
    Menyhárt József és Bárdos Gyula

Menyhárt elmondta: az elmúlt harminc évben a felvidéki magyar politika a kicsivel való megelégedést és a csendben maradást választotta a nyugalom érdekében, de ezt most bátor előrelépésnek kell felváltania.

A pártelnök rámutatott: mérföldkőhöz érkezett a felvidéki magyar politika, a szombati voksolás tétje pedig az, hogy végre újra legyen valós, hiteles parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak, nem pedig olyan, amely „megpróbálja eredményként előadni a kevesebbet”. Kifejtette: olyan fél-, illetve látszatmegoldásokra gondol, mint a vasúti kétnyelvűség, amit egy új miniszter rendelete bármikor eltörölhet, vagy például arra, hogy a régiók szlovák állami felzárkóztatása terén a felvidéki magyarság az elmúlt tíz év vesztese lett, s e tekintetben kizárólag Magyarország segítségének köszönhetően sikerült eredményeket elérnie. Leszögezte: ezen változtatni kell, s bíznak benne, hogy a közös magyar listával, amelyen az etnikai politizálás mellett elkötelezett erőkhöz csatlakozott az új generáció is, ezt sikerül elérni.

Az MTI kérdésére, miszerint kitűztek-e olyan célokat, amelyek feltételei lesznek egy esetleges kormányzati felelősségvállalásnak, Menyhárt azt válaszolta: a jelenlegi megyerendszer nem jó, s ha abban nem történik változtatás a természetes régiók irányába, akkor a felvidéki magyar közösségnek a lassú leépülés lesz a sorsa. Hozzátette: beszélni kell a magyar nyelv hivatali használatáról is.

„Félmegoldások nem kellenek, megalkuvás pedig nincs, mert a megalkuvások az elmúlt harminc évben csak hátráltatták a közösségünket” – szögezte le Menyhárt József.

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője a szombati voksolás várható eredményeiről azt mondta: a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság után történtek óriási felháborodást váltottak ki, és meghatározzák majd a mostani választás eredményeit is az országban, ahol minden bizonnyal kormányváltásra kerül sor. Hozzáfűzte: a felvidéki magyarság igényei szerint kialakult egy nem teljes, de „kétharmados összefogás”, ami jó alap ahhoz, hogy létrejöjjön az egységes magyar politizálás a Felvidéken.

Bárdos a várt eredményeket tudakoló kérdésre elmondta: az elmúlt hetek visszajelzései alapján nagyon bizakodóak, de azt látni kell, hogy a magyar képviselet szempontjából várhatóan nagyon szoros eredményre lehet számítani, főként, ha a választási részvétel a szlovákok részéről igen magas lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1979
szavazógép
2020-02-27: Belföld - :

Hírsaláta

KIDOBTÁK A METRÓBÓL A KO­RONAVÍRUS MIATT. Új szintet lépett a koronavírus miatti hisztéria Bukarestben. Kedd este a fővárosi Aurel Vlaicu metróállomásban a Rapid focicsapat szurkolói kipécéztek egy ázsiai utast.
2020-02-27: Világfigyelő - :

Könyv a kommunizmus elmaradt peréről (Budapest)

A kommunizmus áldozatainak emléknapján – február 25-én – mutatták be Budapesten Borbély Ernő Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a 80-as évek Romániájában című kötetének magyar és román nyelvű kiadását. A bemutatón, amelyen a meghívottak a szerzőről is megemlékeztek, részt vett Szőcs Géza költő, Borbély Ernő egykori barátja, Németh Zsolt parlamenti képviselő, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, valamint Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.