VisszajelzésA munkához és az orvosválasztáshoz való jogról

2020. február 28., péntek, Nyílttér

Reumatológus főorvos vagyok, 2013-tól a megyei kórház reumatológiai osztályának koordinátora. A minden beteg iránti tiszteletből és a helyes tájékoztatás érdekében válaszolnék a február 6-ai Háromszékben megjelent írásra, mivel téves információkat tartalmaz személyemről és tevékenységemről. Mi több, a reumatológiára vonatkozó állítások is félretájékoztatják az olvasókat és főként az osztály betegeit.

Alulírott már tavaly év végén kifejeztem abbéli szándékomat, hogy visszatérjek a kórházhoz: 2019. december 19-én írásban kértem a kórház vezetőségétől, hogy helyezzen vissza teljes munkakörömbe még gyermekem második születésnapja előtt. Ezt a kérést jóváhagyták, de amikor 2020. január 15-én beálltam dolgozni, azt tapasztaltam, hogy az intézmény menedzsere elutasította azt az eljárást, amelynek célja a megyei egészségbiztosítási pénztárral a kórházi orvosi szolgáltatásokra vonatkozó szerződés megkötése. Januárban nem tudtam recepteket írni, beutalni vagy kiutalni a betegeket, gyakorlatilag nem tudtam elvégezni a feladataimat, ugyanis a számítógép nem engedte, hogy hozzáférjek a biztosító rendszeréhez, mert a kórház nem rendezte ezt a biztosítóval. Februárban a kórház vezetősége a beleegyezésem nélkül olyan programot szabott nekem, amely nem azonos a gyermeknevelési szabadságom előttivel, azaz négy órát kell dolgoznom a poliklinikán az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján és egy órát a kórházi osztályon, mindmáig szerződés nélkül. Januárban több súlyos beteg emiatt nem kapta meg a receptjét, és soknak a kezelése megkésett februárban, ami a betegség kiújulásához vezetett. A reumatológián súlyos fogyatékkal élő betegeket kezelünk, akik nehezen mozognak, ízületeik nagyon elváltoztak és mindennap segítségre szorulnak.

Hangsúlyozni kívánom, hogy a reumatológusi állást versenyvizsgával foglaltam el a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban meghatározatlan időre, alapnormában kórházi, nem pedig poliklinikai beosztással. Megjegyzem, hogy mindeddig (február 25. – szerk. megj.) nem közölték velem azt a programot, amely szerint március elsejétől dolgoznom kell a reumatológiai osztályon, ami megakadályozza a programálásokat és egyúttal az optimális orvosi tevékenységet. Mindezek súlyos következményekkel járnak a krónikus betegek figyelemmel való kísérésére és kezelésére, de nem csak.

Az a tény, hogy a betegek nyilvánosan kifejezték azon kívánságukat, hogy továbbra is én legyek a kezelőorvosuk, dacára az igazgatótól elszenvedett megaláztatásoknak, szakmai téren a legnagyobb elégtétel. A kórház vezetőségének azon döntése, hogy megtagadják ezt a jogukat, súlyos megsértése a betegek jogaira vonatkozó törvénynek. Habár a menedzser úr a nyilatkozatok szintjén értékeli szakmai tevékenységemet, magatartása az ellenkezőjét bizonyítja.

Ezúton tudatom mindazokkal, akik betegeim voltak vagy lesznek, hogy nem mondok le és nem adom fel a küzdelmet! Mi több, harcolni fogok a betegek jogainak betartásáért, azért a jogukért, hogy megválaszthassák orvosukat, hogy a legjobb színvonalú kezelést, megfelelő tájékoztatást és tiszteletet kapjanak. Az orvosi szakma humanitárius jellege, a beteg iránti tisztelet és lojalitás mindig mindennél fontosabb lesz.

Veronica Grigore
reumatológus főorvos

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2356
szavazógép
2020-02-28: Nyílttér - :

Az utca hangja

BABOS ZOLTÁN, Sepsiszentgyörgy. A Keleti-Kárpátok Múzeuma mögött van egy kis parkoló. Két vízakna is található ott, amelyek egy-egy elég vékony fémlemezzel vannak lefödve. Ezek a gépkocsik súlya alatt behajlottak, s pár hónapja két fenyőággal letakarták. Valaki azonban így is belesüllyedhetett, mert ahelyett, hogy az aknatetőt megjavítsák, előbb húzták a gallyakat. Mocsok munka...
2020-02-28: Nyílttér - :

Farsang Kisbaconban

Hagyományos farsangi mulatságot tartottunk február 22-én a kisbaconi kultúrotthonban. Régen farsang idején a fonóházakban minden este zajlott valamilyen vidám esemény, énekeltek, táncoltak, játszottak. A mulatozások húshagyókeddig tartottak, amikor az utolsó fonóházi összejövetelre, a fonóvégzésre került sor, amely felért egy kisebb lakodalommal. Ezt követően az egész falut megmozgató nagy népi mulatsággal, a farsangtemetéssel vagy téltemetéssel búcsúztatták az elmúlt vidám heteket.