Úzvölgyi katonatemetőHargita megye is beléphet a perbe

2020. február 28., péntek, Belföld

A Bákó Megyei Törvényszék tegnapi végzése értelmében Hargita megye önkormányzata is beléphet abba a perbe, amelyet Csíkszentmárton község indított a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata ellen az úzvölgyi temetőt dormánfalvi közvagyonná nyilvánító önkormányzati határozat érvénytelenítése céljából.

A megfellebbezhető végzés kivonata a bíróságok portálján jelent meg.

Kis Júlia, Csíkszentmárton ügyvédje jó hírnek nevezte a tegnapi fejleményt. Kijelentette: így már két fél fejtheti ki álláspontját a per során a dormánfalvi határozattal szemben. Hozzátette: várhatóan Bákó megye prefektusa is ezt az oldalt erősíti majd, ha az általa elindított azonos tárgyú pert összevonják a csíkszentmártoni perrel. Utóbbiról március végén dönthet majd a törvényszék.

Dormánfalva önkormányzata tavaly márciusban saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox felszentelésén, miközben székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2020-02-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Antal Árpád: Megint uniós pénzeket veszíthet Románia

Románia meglehetősen passzívan figyeli az Európai Unió következő, hétéves költségvetésének előkészítését, elfogadja, amit Brüsszelben mondanak, miközben Magyarország, Lengyelország és más államok keményen küzdenek érdekeik érvényesítéséért – jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Szerinte országunk a következő tíz esztendőben is jelentős összegű uniós támogatást veszíthet el, és még az is lehetséges, hogy az Európai Zöld Megállapodásra szánt ezermilliárd euróból egy árva fityinget sem fog tudni lehívni, egyszerűen azért, mert hiányoznak az ehhez szükséges intézmények.
2020-02-28: Jegyzet - Matekovics János Zoltán:

Rendőrségi kihallgatáson voltam

Egy sepsiszentgyörgyi Wass Albert-megemlékezés utórezgése
Nem vagyok bűnöző. Sem rendőrségi körökben járatos. Mégis tegnap beidéztek a rendőrségre. Tanúként egy bűnügyben. A tavalyelőtti (!) Wass Albert-megemlékezéssel kapcsolatosan, amelyről tudósítottam.