Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Intő jel Felvidékről

2020. március 2., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Nem sikerült. Beigazolódtak a közvélemény-kutatások, és a Magyar Közösségi Összefogás nem jutott be a pozsonyi törvényhozásba a hétvégi szlovákiai parlamenti választásokon. És kimaradt a Most–Híd magyar–szlovák vegyes alakulat is, amelyet sokan sokáig az etnikai pártokban való gondolkodás alternatívájának, afféle sikertörténetnek állítottak be.

Nekik ez az első hatalmas orra bukásuk, a Magyar Közösségi Pártból a magyar közéleti szereplők részleges együttműködése nyomán Magyar Közösségi Összefogássá keresztelt alakulat számára immár a negyedik olyan választás, amelyen megmérettetnek, de kevésnek találtatnak.

A helyzetet közelebbről ismerő elemzők, a felvidéki politikusok nyilatkozataiból eléggé jól körvonalazódik, hogy milyen körülmények vezethettek ehhez az áldatlan helyzethez. Az első és legkézenfekvőbb a kisebbségben élő magyarság körében tapasztalt széthúzás. Az MKP első, 2010-es kudarcát az okozta, hogy a magyar voksok jelentős része átvándorolt a magyar–szlovák vegyes párthoz. Aztán csakhamar kiderült, hogy az etnikai pártban való gondolkodás paradigmájának túllépése ugyan merész, de korántsem hatékony lépés. A magyarság érdekeit ugyanis a szlovák többséggel való együttműködésre oly nyitott vegyes pártnak sem sikerült megfelelően képviselnie. A mostani választáson a teljes magyar összefogás elmaradásán kívül nehezítő körülmény volt, hogy a szlovák társadalmat erősen mozgósította a korrupció elleni fellépés igénye, így aztán nagy volt a szavazási kedv. Mindezen körülmények együttes hatása, hogy jelenleg nincs sem magyar párt a pozsonyi törvényhozásban, sem magyar–szlovák vegyes alakulat, mely felvállalná felvidéki nemzettársaink sajátos, kisebbségi létből fakadó igényeit.

A felvidéki kudarctörténet a romániai magyar közéleti vezetők és társadalom számára is tartogat néhány tanulságot. Az első és legfontosabb, hogy ha valamit egyszer elrontunk, azt helyrehozni igen-igen nehéz. Ha a magyar szervezet – esetünkben az RMDSZ – egyszer kiesik a bukaresti parlamentből, visszajutnia majdnem lehetetlen lesz. Ez azonban nem csak a másként gondolkodók, a magyar ellenzék, a román pártok irányába elmozdulók felelőssége, hanem – legerősebb szervezet lévén – elsősorban sajátjuk: meg kell találniuk a közös hangot mindazokkal, akik most elfordulnak tőlük. Felvidék azonban intő jel lehet azok számára is, akik Romániában vegyes pártban gondolkodnak, esetleg reformot hirdető román alakulatban látják a jövőt. Szlovákiában nem sikerült, és itt sem látszik még az a román politikai erő, amely bármit is kínálna a magyarok számára. Végül pedig az sem mellékes, hogy azok a témák, amelyek Romániában tavaly, Szlovákiában pedig most a szokásosnál nagyobb mértékben mozgósították a választókat – elsősorban a korrupció –, nemzetiségtől független problémák, amelyekre egy kisebbségi érdekképviseletnek is kell tudnia válaszokat adni. Magyarán: a specifikus magyar ügyek mellett a romániai magyar politikumnak javaslatokat kell felmutatnia a korrupcióellenes küzdelem ügyében éppúgy, mint például a klímaváltozás képezte problémára.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2350
szavazógép
2020-03-02: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
REMETEI FERENC (Puskás Ferenc P. Hugolin) Parasztbölcsesség című könyvét Sepsiszentgyörgyön ma mutatják be. 18 órától megemlékező szentmisét tartanak a központi Szent József-templomban, ezt követően a plébánia hittantermében a könyv szerkesztői ismertetik a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában megjelent kiadványt.
2020-03-02: Közélet - Nagy B. Sándor:

Az örökmozgó szeretet (Önkéntesek Napja, 2020)

„Te annyira szerettél bennünket, amikor világra hívtál, hogy legnagyobb kincsedet, lényed lényegét, a teremtés, létrehozás titkát is megosztottad velünk, lelkünkbe oltván a szeretetet” – fohászkodott Kovács István unitárius lelkipásztor a Gondviselés Segélyszervezet által szervezett idei Önkéntesek Napjának nyitó áhítatán szombat reggel a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban.