Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésKözeleg a fiatal gazdáknak szóló pályázati kiírás

2020. március 3., kedd, Gazdakör

Amint nemrég írtunk róla, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Országos Ügynökség pár napja hozta nyilvánosságra a pályázati kiírások ütemtervét erre az évre. A terv szerint április végén kerül kiírásra a 6.1-es intézkedés, amely a Fiatalok vidéken való megtelepedésének támogatása nevet viseli. A pályázható összeg 42,68 millió euró lesz, amely országos szinten gyakorlatilag közel 1000 fiatal gazda számára biztosít lehetőséget. Az intézkedés a korábbi kiírások alkalmával nagyon kedvelt és keresett volt, sokan (135-en) pályáztak eredményesen. Az idén is várható nagy érdeklődésre való tekintettel számolunk be a pályázási feltételekről, követelményekről.

Alapfeltétel a gazdaság minimális 12 ezer SO-euró értéke. A feltétel teljesítésnek bizonyítására elfogadott a saját terület, bérelt terület és az egészében átvett (például az idősektől vagy a mezőgazdasággal felhagyóktól származó) gazdaságok területe, illetve állatállománya. Ez utóbbi esetben többletpontot is lehet szerezni. Jogosultak a pályázat letevésének pillanatában 41. életévüket be nem töltött fiatalok. Magánszemélyként nem lehet pályázni, engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni, illetve családi vállalkozás vagy cég formájában kell bejegyeztetni a gazdálkodási formát. A mezőgazdasági vállalkozás cégbírósági bejegyzése nem lehet régebbi, mint két év, ugyanígy az új gazdálkodási forma APIA-s vagy állat­egészségügyi nyilvántartásba vétele sem haladhatja meg a két évet. A kifizetési ügynökséghez a területalapú támogatásra vonatkozó kérést az új gazdálkodási forma szerint kell letenni, a gazdaságban levő állatokat pedig ugyanígy át kell iratni az új vállalkozásra.

A fiatal gazda pályázat útján 40, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat, a gazdaság SO-euró értékétől függően. A támogatást két részletben folyósítják: a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb 3 év után. Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a terméseladási kikötés, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet 20 százalékát kitevő értékben valósít meg termékértékesítést, legtöbb három év alatt. Ezen felül vállalnia kell az üzleti tervben leírt, a gazdaság korszerűsítését célzó tervek megvalósítását. A legkevesebb 20 százalékos termékértékesítési vállalás a támogatás értékének függvényében 6000–7000 euró értéket jelent, ezt a második részlet igénylésekor igazolni kell. A fiatal pályázónak a gazdálkodás mellett más munkahelye is lehet az illető községben vagy a község 75 kilométeres körzetében. Az ágazat fontosságának függvényében a növénytermesztés területén többletpontot kap, aki gyümölcsöt, illetve zöldséget termeszt (szántóföldön vagy üvegházban), ez 30, illetve 20 pontot jelent.

Az állattenyésztésben 30 pont jár a szarvasmarha-tenyésztőknek, a méhészek 25, a juhtartók 20 pontot kaphatnak. 15 pont jár annak a fiatal gazdának, aki 3 gazdaságot vesz át egészében, két gazdaság átvétele esetén 10, egy gazdaság esetén 5 pontot kap. A kiválogatásnál a mezőgazdasági egyetemet végzettek 25 pontot, szaklíceumi végzettséggel rendelkezők 20-at, szakmai képzéssel rendelkezők 10 pontot kapnak. Külön pont jár annak függvényében, hogy az a község, ahol a gazdaság található, milyen termőképességű csoportba van besorolva. A magas termőképességű besorolásra 25 pont jár, a közepes termőképességű községek esetén pedig 20. Pluszpont jár abban az esetben is, ha a pályázó őshonosnak számító növény-, illetve állatfajtákat tart – ebben a formában további 5 pont szerezhető.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2306
szavazógép
2020-03-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Csíki jó példákkal ismerkedtek háromszéki gazdák

Kéttucatnyi háromszéki gazda látogatott Hargita megyébe az elmúlt héten. A szakmai utazás során két helyszínt látogattak meg: Csíkjenőfalván a robotos fejés előnyeit ismerhették meg a vendégek, Csíkcsomortánban egy kisvágóhíd részleteivel, a működési engedély megszerzésének feltételeivel ismerkedtek. A szakmai utat a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) falugazdász-hálózata szervezte, együttműködve az AgroSIC Közösségek Közti Társulással és a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületével. A szervezet elnöke, Jákó Tibor elmondta: fontosnak tartja a hasonló tapasztalatcseréket, a jó példák megismerésével könnyebben fejleszthetik farmjaikat a gazdák.
2020-03-02: Közélet - :

Sepsiszentgyörgyön „ünnepel” a románok fóruma (Március idusa előestéjén)

A világ románsága a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok iránti szolidaritásának a napját ünnepli március 14-én Sepsiszentgyörgyön a Románok románokért című rendezvénysorozattal – áll a szervező civil szervezetek hétfői közleményében.