Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A csúszópénz vírusa

2020. március 3., kedd, Máról holnapra
Mózes László

Csúszópénz elfogadásával gyanúsítják a szociáldemokraták volt egészségügyi miniszterét, Bukarestben a hét végén előzetes letartóztatásba is helyezték. Sorina Pintea a nagybányai megyei sürgősségi kórház menedzsereként került a korrupcióellenes ügyészség látókörébe, a volt tárcavezető ügyvédei cáfolják a tettenérést.

Hogy e vád megalapozott-e vagy sem, azt egy végleges és visszavonhatatlan bírósági ítélet egyértelműsíti majd, akár évek múltán, addig viszont Sorina Pintea személyére is vonatkozik az ártatlanság vélelme. Eme bizonytalan kimenetelű ügyben egyelőre csak annyi bizonyos, újra megerősítést nyert az a nézet, miszerint a romániai egészségügyi rendszer, pontosabban annak állami finanszírozása egy szűk érdekcsoport számára nem jelent mást, mint üzleti lehetőséget. Ezt konkrét ügyek igazolják – például a fővárosi Colectiv-klubban történt tragédiát követő Hexi Pharma, vagyis a hígított fertőtlenítőszerek esete –, melyek azt az érzést is kelthetik a gyógyulást keresőkben, hogy a kormányok és az egymást váltogató, különféle pártszínű tárcavezetők ugyan sokat beszélnek az emberek egészségéről, ám az egészségügyi ellátás minőségén már jóval nehezebben tudnak változtatni.

Bizony, egészségügyi miniszter legyen a talpán, aki bár a rendszerben lévő taposóaknák többségét hatástalanítani tudja, ez a folyamat csak erőteljes, határozott és egyértelmű politikai akarat esetén lehet eredményes. E beteg rendszer önmagát ugyanis soha nem fogja meggyógyítani, a változtatásnak az orvosok fizetésének emelése szükséges, de nem elégséges feltétele. Aligha számíthatunk például arra, hogy bűnbánó orvosok nyilatkoznak majd a gyógyszergyártók lobbijáról, arról, hogy valamiféle egyezség fejében írtak-e fel vagy sem bizonyos készítményeket, volt-e valamiféle számszerűsített terv, melynek teljesítését kérték tőlük, s ezt meghálálták-e vagy sem a gyártók.

Az állami egészségügyi ellátásnak egyetlen szempontnak kellene megfelelnie: a gyógyulást remélők érdekeinek. Hogy ez mennyire elérhetetlen cél volt a már említett, hatvannégy halálos áldozatot követelő Colectiv-tűzeset idején, arra pontosan rámutat a történtekről készített, a hazai mozikban mostanság vetített, megtekinthető dokumentumfilm is. E megrázó alkotás nem csupán a hazai egészségügyi rendszerre világít rá, hanem figyelmeztet is, nem szabad megfeledkeznünk a következményekről sem: az áldozatokról, a családokat sújtó tragédiákról. De emlékeztet azokra a gyalázatos nyilatkozatokra is, amelyeket az akkori kormánypolitikusok ismételgettek, nevezetesen, hogy a súlyos égési sérüléseket szenvedők a lehető legjobb kezelést kapják, hasonlót, mint amilyenben külföldön részesülnének. Az áldozatok emelkedő száma, illetve a gyógyításban részt vevő orvosok is cáfolták ezeket az igaztalan állításokat.

Több politikus, miniszter hazudott, akkor is. Azóta egyértelműbbé vált, nem csupán a súlyosan égettek szakszerű kezelése jelent kényes állami feladatot, hanem egyre nehezebb a hazugság, a korrupció és a csúszópénz felszámolása is. Mert vírusként fertőznek, s még oltóanyag sincs ellenük.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1975
szavazógép
2020-03-03: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Az érem két oldala Nagyborosnyón

A március mindenképpen a megújulást jelenti, akár a tavasz ébredésére gondolunk, akár a március 15-i nemzeti ünnepre vagy éppen azokra az eredményekre és kezdeményezésekre, amelyek, ha nehézkesen is, de szárba szökkentek a községben. Egyéni és csoportos érdekek ellentéte közepette, a mostani kampányidőszakban kettős ösvényen halad a községvezetés, bár mindkét fél azt vallja, hogy célja a településfejlesztés. Riportunkban körüljárjuk ezt is, de más téma is van, ami a községet foglalkoztatja mostanság.
2020-03-03: Közélet - Nagy B. Sándor:

Bemutatóval tisztelegnek Gogol emléke előtt

Ny. V. Gogol Kártyások című komédiájának bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, az új előadást holnap, március 4-én, Gogol halálának 168. évfordulóján láthatja először a közönség este 7 órától. A revizort a 60-as, a Háztűznézőt a 90-es évek közepén mutatta be a szentgyörgyi társulat, Az őrült naplóját pedig két alkalommal is (1970, 2012) műsorra tűzte a színház, utóbb Mátray László előadásában. Zakariás Zalán rendezésében a Kártyások most kerül először színpadra Sepsiszentgyörgyön.