Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Békési levelekA valóság keresztény olvasata

2020. március 3., kedd, Jegyzet
Pálmai Tamás

Az az igazság, hogy teljesen felajzott állapotban jöttem el egy számomra nagyon megtisztelő fővárosi megbeszélésről. A címadó témát elemeztük. Elfogadtuk: ami körülvesz, az a valóság, de ez maga a teremtett világ is, a maga tárgyi, személyi, szellemi és spirituális teljességében, Isten alkotásaként.

Azaz a valóság maga Isten, maga az élet, az út, az igazság, a szeretet. Érdekes, hogy azoknál is, akik ezt a sommás definíciót megfogalmazták, megjelentek olyan gondolatok, melyek a valóságot annak inkább tárgyi vonatkozásában taglalták. De ez érthető, hiszen éppen egy nagyon eltárgyiasult világban keressük azt a lámpást, mely a lassan töredéknyi istenszerető ember-kisebbség kezében lehetne olyan hatásos eszköz, amely mindenki számára úgy mutatna utat a spirituálisan is minőségi túléléshez, hogy az senkinek se jelentsen riasztó szellemi erőkifejtést.

Példaként álljon itt az allegória: Jóisten-Gepetto „megfaragott” minket, kis tanulatlan, csiszolatlan fabábukat. S mert bénáztunk, nem engedte el kis madzagjainkat. Az elején segített még a legcsekélyebb mozgásunkban is. Túl sokat nem gondolkodtunk akkor, de felhőtlenül boldogok voltunk. Biztonságban éreztük magunk, hisz a mesterien irányított zsineg-köteggel a megalkotónk irányította minden moccanásunk. Aztán lazított a cérnán. S ilyenkor azonnal el is bizonytalanodtunk, megijedtünk: még elesünk. De ő mindig időben húzta meg a kis köteléket, és boldog egyensúly lett az eredmény. Ám, mi újból és újból megkísértettük a sorsot: hátha menne egyedül is? Ő meg mosolyogva nézett, hisz egyre ügyesebbek voltunk nélküle is. Mert azt hittük, hogy még mindig fogja a mentő madzagok végét, pedig már régen magunk éltük életünk, mint mikor biciklizni tanítottak szüleink: azt hittük, fogják még az ülést, ám már régen magunk bringáztunk. Feledhetetlen érzés és nagy felelősség is egyben. Magunk feleltünk magunkért, és már másokért is. Ha mindezeket tudjuk, akkor érhetjük el és élhetjük meg azt a boldog valóság-állapotot, melyben önállóan mozgunk ugyan, de mindig tudjuk, hogy ott van a mester, a Jóisten-Gepetto szeretetszálakból font megmentő köteléke. Ezzel kapcsolatos, köznek szánt mondandónkat pedig úgy kell becsomagolnunk, hogy az kívánatosnak tessék, könnyen kibontható legyen és a benne rejlő lényeg egyből érthető ajándékként ajánlja magát.

A magam területét érintve rájöttem, hogy a valóság mélységesen földszagú területét járom, de mivel az egész ember gyógyításában hiszek, és a teremtett ember a „munkám tárgya”, aki bennem megmentőjét látja, ezért valójában a valóság testi és lelki – amúgy elválaszthatatlan – vonatkozásai mellett folyamatosan annak természetfölötti régióiban is járok. Innen merítek erőt a reggel magamra öltött mosolyhoz és az egész nap mondott és megélt igenekhez. Nagy megtiszteltetés és nagy teher is egyben a gyógyítóra rakott remény. Ennek beteljesítéséhez végig kell járni a keresztény közéleti ember létráját: előbb rendbe teszem magam a valóság teljes vertikumában, mert így tudok továbblépni és másokon is segíteni. Minél feljebb jutok, annál inkább tudom a lent levőket szolgálni. Ez volna a dolgok mindenkori valóságos rendje. Ugye, kedves politikai tisztségviselők?

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2306
szavazógép
2020-03-03: Közélet - Fekete Réka:

Értékelik a legjobbakat (Háromszék turizmusáért)

A jó pincér borravalót kap, de azok munkáját, akik a turisztikai egységeket működtetik, menedzselik, nem köszöni meg senki, ezért is fontos elismerni azok teljesítményét, akik a háromszéki turizmusért különösen sokat és eredményesen tesznek – hangzott el tegnap azon a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, ahol a megyei önkormányzat, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a megyei kereskedelmi és iparkamara vezető képviselői az elmúlt öt esztendőben jegyzett turisztikai fellendülésről beszéltek, és ismertették a március 26-ra tervezett, második alkalommal megtartandó Visit Covasna Gála idei újdonságait.
2020-03-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tanfolyamra várják az álláskeresőket

320 munkanélküli számára szervez összesen 23 tanfolyamot a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség, és azok számára is lehetőség nyílik képzettséget szerezni, akik ismeretei meglehetősen hiányosak.