Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem történt magyarellenesség?

2020. március 4., szerda, Belföld

„Kellemetlen meglepetés ért mindannyiunkat tegnap, amikor kézhez kaptuk azt az ügyészségi választ, melyben az úzvölgyi magyarellenes cselekmények kapcsán született feljelentésekre érkezett reakció. Bár a sajtót tavaly bejárták azok a felvételek, melyeken egyértelműen látszanak az erőszakos események, a román ügyészség mégis lezárta a nyomozást – bűncselekmény hiányára hivatkozva” – tájékoztatott tegnap Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke egy marosvásárhelyi sajtóértekezleten.

  • Fotó: Agerpres
    Fotó: Agerpres

A Néppárt tegnapi közleménye emlékeztet: a feljelentések keltezésekor még nem létezett az Erdélyi Magyar Szövetség, de az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt szinte egy időben fordult a hatósághoz sírgyalázás, garázdaság, rongálás, testi sértés, valamint gyűlöletkeltés miatt.

A Néppárt elnöke az eseményen elmondta: a hatóság szerint összesen öt feljelentés érkezett a Bákó megyei ügyészséghez, ám ezek között nem szerepel sem a csíkszentmártoni önkormányzat, sem pedig Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök feljelentése. „Jó lenne, ha egyeztetni tudnánk Borboly elnök úrral arról, hogy ő milyen feljelentéseket tett, hasznos lenne egyeztetni a stratégiáinkat. Elképzelhetetlennek tartom, hogy nem mondott volna igazat akkor, amikor azt állította, tucatnál is több panaszt és feljelentést tett” – mondta Csomortányi.

A Néppárt elnökének beszámolójából kiderül: bár a hatóságok válaszukban etnikai alapú ügyként kezelik az úzvölgyi eseményeket (végig román és magyar táborokról beszélve), mégis egyetlen magyar tanút sem hallgattak meg. A testi sértés és garázdaság vádját azzal utasították el, hogy senki nem tett ilyen tárgyú feljelentést, valamint nem tudtak beazonosítani áldozatokat, miközben számtalan videofelvétel tanúskodik az erőszakos cselekmények sorozatáról.

„Külön elgondolkodtató, hogy az ügyészség közlése szerint a csíkszentmártoni önkormányzat nem kívánt feljelentést tenni rongálás miatt, de a legbotrányosabb mégis az, hogy az ügyészség kimondja: gyűlöletkeltés és uszítás tényállása nem állapítható meg az úzvölgyi eset kapcsán, a magyarság – vagy bármely más nemzeti közösség – elleni esetleges uszítás pedig egyébként sem tekinthető bűncselekménynek, legfeljebb csak szabálysértésnek. Ez a hozzáállás a román hatóságok részéről példa nélküli, épp ezért megfellebbezzük az ügyészségi határozatot, ha pedig ismét elutasítják keresetünket, nemzetközi színtéren szerzünk érvényt igazunknak” – jelentette ki Csomortányi István. Mezei János a sajtótájékoztatón elmondta: korábban feljelentést tett a Bákó megyei prefektus és a dormánfalvi polgármester érintettsége miatt is, a területi ügyészség azonban ezeket a feljelentéseket is elutasította.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 263
szavazógép
2020-03-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Ipari termelés

Csaknem öt százalékkal növekedett az ipari termelés költsége egy év alatt: az idén januárban 4,7 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly januárban – közölte a statisztikai hivatal.
2020-03-04: Belföld - :

Az MPP politikusa megtámadta egy „autonomista” párt bejegyzését

A Magyar Polgári Párt egyik politikusa szeparatizmussal és autonómiapártisággal vádolta meg az alakuló Székelyudvarhelyért Pártot, hogy ezáltal megakadályozza annak bejegyzését Bukarestben – közölte tegnap egy közösségi portálon Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.