Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Alkotmánybírósági döntésre vár az RMDSZ

2020. március 4., szerda, Belföld

Kelemen Hunor szerint továbbra is hasznos lenne előrehozni az év végén esedékes parlamenti választásokat Romániában, de ehhez hatályon kívül kell helyezni az erről szóló 26-os számú sürgősségi rendeletet, amellyel a Nemzeti Liberális Párt (NLP) Ludovic Orban vezette kormánya februárban közvita nélkül módosította a választási törvényt.

Az RMDSZ elnöke a Gândul hírportálnak adott, élőben közvetített interjúban tegnap fejtette ki álláspontját a kormányválságról. Beszámolt arról, hogy Florin Cîțu miniszterelnök-jelölt az NLP vezetőivel együtt hétfőn az RMDSZ-szel is tárgyalt, de a megbeszélésen nem derült ki, hogy az új kabinet beiktatásához vagy megbuktatásához akarnak-e az RMDSZ segítségével többséget kialakítani a parlamentben.

Kelemen Hunor úgy vélekedett: az NLP és a párt éléről elnökké választott Klaus Iohannis államfő továbbra sem tett le az előrehozott választásokról, amelyhez csak akkor lehet eljutni, ha hatvan napon belül két egymást követő kormányalakítási próbálkozást is leszavaz a parlament. Az RMDSZ elnöke ennek tulajdonítja, hogy az NLP a parlament által megbuktatott Orban-kabinettel megegyező kormánynévsort terjesztett pénteken a parlament elé, és a Cîțu-kormány összetételéről nem egyeztetett a többi párttal, csak azt várja tőlük: ne hiányozzanak majd a bizalmi szavazásról, hogy ne váljon határozatképtelenné a parlament.

Kelemen Hunor elmondta: a házbizottság valószínűleg jövő hétfőn tűzi ki a Cîțu-kabinetről szóló bizalmi szavazás napját. A magyar szövetég azt szeretné, hogy a voksolásra a 26-os számú sürgősségi rendelet március 12-ére várható alkotmányossági normakontrollja után kerüljön sor. Az RMDSZ elnöke arra számít, hogy a taláros testület alkotmányellenesnek nyilvánítja a kifogásolt rendeletet, de egy ilyen határozat szerinte nem akadályozná, hanem – éppen ellenkezőleg – lehetővé tenné a választások előrehozását, a szükséges szervezési teendőkről ugyanis a parlament is dönthet, anélkül, hogy alkotmánysértő módon megváltoztatná a választási rendszert.

Kelemen Hunor reményét fejezte ki, hogy az idei választásokon stabil jobbközép kormánytöbbség alakul, és a következő két parlamenti ciklus nyolc esztendeje a hosszú távú tervezés és építkezés időszaka lesz Romániában. Az utóbbi években szinte állandóan kormányválság volt, az elmúlt nyolc évben tíz kormánya volt az országnak – jegyezte meg a szövetség elnöke.

Ha anélkül próbálkoznak a Cîțu-kormányról szóló bizalmi szavazással, hogy az alkotmánybíróság meghozná döntését a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és az RMDSZ által kifogásolt 26-os sürgősségi kormányrendelet ügyében, akkor a parlament vagy határozatképtelen lesz, vagy az NLP akarata ellenére beiktatja a Florin Cîțu vezette kormányt – jósolta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke arra utalt, hogy a magyar szövetség és az SZDP törvényhozói nélkül a parlament nem határozatképes.

Az RMDSZ és az SZDP is azt kifogásolta egyebek mellett, hogy a kormány a 26-os sürgősségi rendelettel a választások előrehozásával kapcsolatos szervezési tennivalók pontosítása mellett a választási jogosultságot is kiterjesztette oly módon, hogy a szavazók akár egy másik megye parlamenti képviseletébe is beleszólhatnak, ha a szavazás napján nem saját választókerületükben tartózkodnak. Az RMDSZ szerint ez a választási rendszer burkolt módosítása, amit a szövetség alkotmányellenesnek tart. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2350
szavazógép
2020-03-04: Világfigyelő - :

Az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást (Afganisztán)

Az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást Afganisztánból – jelentette be Mark Esper amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtókonferencián. Közben figyelmeztetett arra is, hogy az erőszak megszűnéséig még hosszú és rögös út vezet.
2020-03-04: Közélet - Iochom István:

Gulyás Gergely lesz a díszvendég (Március 15. Kézdivásárhelyen)

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc magyarságunk meghatározó eseménye, a magyar hősök születésének napja. Róluk emlékezünk március 15-én szerte a világon, így Kézdivásárhelyen is, abban a városban, ahol Gábor Áron szolgált. Az idei ünnepség mottója: „Hazám az otthonom!” Az egyhetes programsorozatban szónok- és szavalóverseny, ünnepi tárlat és díszelőadás is helyet kap. A központi ünnepség idei díszszónoka Gulyás Gergely, a magyar kormány Miniszterelnökséget vezető minisztere lesz.