Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hőzöngő nacionalisták tündöklése és bukása?

2020. március 4., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Tulajdonképpen az teljesen helyénvaló lenne, hogy egy kisebbségben élő nemzeti közösség képviselői megmaradásukért, a többségiekkel való békés együttélésért küzdenek, és hogy ehhez az állam legfontosabb intézményeinek segítségét kérik. Csakhogy a Székelyföldön élő románság jogainak élharcosai éppen azok, akik mindig busás hasznot húztak eme kisebbségi létből, és úgynevezett harcuk most sem nemzettársaikról szól. A kommunista pártiskolákból, a Securitate aktív segédletével érkeztek ide főnökösködni, rendet tartani, a 70-es, 80-as évek Ceaușescu-diktatúrájának kiváltságosai voltak, a fordulat után pedig újabb és újabb feszültségkeltéssel igazolták nélkülözhetetlenségüket. Kinevelték utódaikat, akik szintén abból élnek, hogy keresztbe tesznek a magyaroknak, ellentétet szítanak. Néhány tucatnyian vannak, de nagyon komoly államhatalmi és titkosszolgálati háttérrel – jól mutatja ezt akcióik harsánysága, provokatív jellege, hatása.

Valójában legyintenünk kellene annak hallatán, hogy mintegy százan, talpig trikolórba öltözve, vasárnap az elnöki hivatal hátsó bejáratánál levő téren követelték a székelyföldi románság „védelmét”, és azon is, hogy ugyanilyen ürüggyel március 14-ére, a magyar nemzeti ünnep előestéjére éppen Sepsiszentgyörgyre terveznek rendezvénysorozatot. Hivatalosan mindkét eseményen a románság jogai­ért szállnak síkra, ám tábláik, jelszavaik, sőt, már toborzó felhívásaik is elárulják: nem valakikért, hanem valakik ellen szervezik megmozdulásaikat. Nem román iskolákat, kultúrát (a nagy nemzetféltők egyikét sem látni román színházi előadásokon, sem író-olvasó találkozókon!), nem jövőt vagy békés együttélést akarnak Székelyföldön, hanem eltüntetni mindent, ami magyar. Vasárnapi megmozdulásukon a magyar nyelv került céltáblájukra, oly vehemenciával tiltakoztak az új közigazgatási kódex ellen (melynek végül elfogadott változatában nem is szerepelnek az általuk kifogásolt többletjogok), mintha a magyar feliratoktól, vagy attól, hogy az önkormányzatoknál, állami hivatalokban a magyar is anyanyelvén intézheti ügyeit, a tájainkon élő román ember kevesebbé válna. Március közepére tervezett rendezvényükön dokumentumot akarnak elfogadni, melyben arra kérik a román állam intézményeit, akadályozzák meg, hogy „Magyarország társszuverenitást gyakoroljon az úgynevezett Székelyföld fölött”. Minden bizonnyal a magyar állami támogatásoknak vetnének gátat, hisz fejlődést generálnak abban a térségben, melynek elnyomorítását tűzték célul.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma és az újabban velük egy követ fúvó, az úzvölgyi temetőrombolás kapcsán elhíresült Nemzet Útja Egyesület nem a Székelyföldön élő románok jogait védi, hanem a magyarság jogainak csorbításán ügyködik. A román médiában visszhang nélkül maradt a vasárnapi megmozdulásuk, és ha ugyanez lesz márciusi rendezvényük sorsa, talán reménykedhetünk: gyengülnek az őket irányító sötét erők, és egyre többen rájönnek, nacionalista hőzöngésük mindenkinek árt, az itt élő románoknak is.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 111
szavazógép
2020-03-04: Közélet - Iochom István:

Gulyás Gergely lesz a díszvendég (Március 15. Kézdivásárhelyen)

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc magyarságunk meghatározó eseménye, a magyar hősök születésének napja. Róluk emlékezünk március 15-én szerte a világon, így Kézdivásárhelyen is, abban a városban, ahol Gábor Áron szolgált. Az idei ünnepség mottója: „Hazám az otthonom!” Az egyhetes programsorozatban szónok- és szavalóverseny, ünnepi tárlat és díszelőadás is helyet kap. A központi ünnepség idei díszszónoka Gulyás Gergely, a magyar kormány Miniszterelnökséget vezető minisztere lesz.
2020-03-04: Közélet - :

Támogatás Erdővidékre

Erdővidéken az elkövetkező időszakban összesen 82 traktort és több mint 200 mezőgazdasági gépet vehetnek át a gazdák. Ezeket a Pro Economica Alapítvány pályázati kiírásán nyerték a környéken gazdálkodók. Nemrég Kisbaconban a tejcsarnok előtt 24 Arbos márkájú, 35, illetve 50 lóerős traktort és 5 egyéb munkagépet (hengerbálázó, keverő-kiosztó kocsi, utánfutó) vehettek át a pályázók az ERD Consult Kft. és a Baragro Consult Kft. pályázatíró cégek segítségével. Az átadott gépeket a marosvásárhelyi Pedro Group Kft. szállította le.