Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Emlékezés és bizonyíték az összetartozás évében

2020. március 6., péntek, Nyílttér

A legszebb kincs az emlékezés, tartja a közmondás. De nemcsak emlékezni kell, hanem bizonyítani is az emlékezéssel. Például azzal, hogy szobrokat, plaketteket, obeliszkeket, kopjafákat állítunk történelmet, társadalmat meghatározó nagyjainknak, azoknak, akik kimagasló eredményeket mutattak fel, esetünkben a magyar nemzet fennmaradásáért is.

  • Berde Mózsa szobra Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele
    Berde Mózsa szobra Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele

Minden országnak, nemzetnek, de kisebb térségeknek,  városoknak, falvaknak is voltak, vannak nevezetes személyiségei. Háromszéken is bőven van, akire büszkék lehetünk: Bereckben Gábor Áron, Zágonban Mikes Kelemen, Csernátonban Bod Péter, Kőrösön Csoma Sándor, Dálnokon Dózsa György, Bölönben Farkas Sándor, Nagyajtán Kriza János, Kisbaconban Benedek Elek, Szentivánlaborfalván Berde Mózsa, és a sor folytatható. Rájuk emlékezni és emlékeztetni kötelesség, mert ha nem, feledésbe merülnek. A szó elszáll, az emlékfa, akár a kő a folyóban, marad.

Az utóbbi időben egyre többször és vehemensen támadnak, gyaláznak minket, székely magyarokat. Kijelentik (Radu Banciu a B1 hírtelevízióban, de mások is), hogy nincs és nem is volt Székelyföld, tehát akkor székelyek sem lehetnek. A hamisított és hamis történelem sulykolása a médiában oda vezetett, hogy a többségi fiatalság el is hiszi és vallja mindezt. Ha előfordul, hogy megjelennek a magyar-székely szimbólumok, ezért a hatalom azonnal elítél és büntet. A magyar feliratok, a székely zászló, a piaci áruk magyar címkézése, az ételek, italok magyar megnevezése stb. mind-mind bűncselekmény a mai Romániában és a XXI. században! A futballhuligánok gyalázkodásai a meccseken, a nacionalisták december elsejei felvonulása és kiabálása, a helységnévtáblák magyar feliratainak bemocskolása, az úzvölgyi magyar katonai temető feldúlása azonban mind helyes, időszerű, sőt dicsőséges cselekedet! Nahát!

Az anyaországban elindult egy mozgalom, amely főleg a Felvidéken, a Csallóközben, Szlovákia magyarlakta településein bontakozott ki: 5–10–15 emlékkopjafát állítanak a falvak és városok nagyjainak, igazolásként. Ezek 1111 év után  bizonyítékként szolgálnak, hogy igenis a Kárpát-medencében a 907-es pozsonyi csata óta élnek magyarok, és nem a második világháború után jöttek és telepedtek le ide! A mozgalom átterjedt Erdélyre, Kárpátaljára, Délvidékre.

Idén, a magyar nemzet összetartozásának évében Szentivánlaborfalva is kopjafaavatással kíván bekapcsolódni e nemes mozgalomba, és emlékkopjafákat állít a település nagyjainak.

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2020-03-06: Nyílttér - Puskás Attila:

Találkozásaim a kommunizmussal 8.

1. ÍRÓGÉPLUSTRA. Mióta az eszemet tudom, mindig volt közölnivalóm a nagyérdeművel. Ehhez azonban föltétlenül írógép kellett. Volt ugyan egy használt, kis táskaírógépem, amely minduntalan javításra szorult, de az Erikát csak akkor tudtam megvenni, amikor édesapám fordító munkájáért szép honoráriumot kapott, és engem is részeltetett belőle írógépvásárlási céllal.
 
2020-03-06: Sport - :

Hazai pályán kezd a Kézdivásárhelyi SE (Labdarúgás, 3. Liga)

Többhetes felkészülés után a hétvégén újra tétmérkőzésen lép pályára a Kézdivásárhelyi SE labdarúgócsapata. A rangsor 13. helyén telelő együttes az elmúlt időszakban hét felkészülési találkozót játszott, szombaton 15 órától pedig hazai környezetben kezdi a tavaszi idényt a Galaci Dunărea ellen.