Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. március 11., szerda, Mi, hol, mikor?

Fiatal írók és költők háromszéki felolvasókörútja
A Kárpát Körút során a budapesti székhelyű Fiatal Írók Szövetségének szerzői látogatnak el a Kárpát-medence városaiba, hogy alternatív irodalomórákat és felolvasóesteket tartsanak.

Az idei első erdélyi körúton a megyénkbe látogató csoport tagjai: André Ferenc költő, slammer, műfordító, a Romániai Írók Szövetségének debütdíjasa, Látó-nívódíjas, akinek első kötete Szótagadó címmel jelent meg 2018-ban a Jelenkor Kiadó gondozásában; Borcsa Imola prózaíró, Irodalmi Jelen-debütdíjas és Szabó Gyula-emlékdíjas szerző, első kötete Magnebéhat címmel jelent meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Napkút Kiadó közös gondozásában; Mărcuţiu-Rácz Dóra költő, szerkesztő, műfordító, első kötete Macska van az úton címmel jelent meg 2017-ben, második kötete 2020-ban jelenik meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös gondozásában; Seres Lili Hanna költő, szerkesztő, első kötete a Fiatal Írók Szövetségénél jelent meg Várunk címmel, amely látványos szakmai visszhangot kapott, felkerült az Írók Boltja és a Magyar Narancs irodalmi sikerlistájára; Vajna Ádám költő, szerkesztő és műfordító, első kötete 2018-ban jelent meg Oda címmel, s elnyerte a Makói Medáliák díjat és az Írók Boltja Könyvösztöndíját. A rendezvénysorozat célja a kortárs irodalom népszerűsítése. A háromszéki felolvasókörút állomásai: ma 13 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban; 17 órától a kovásznai Városi Művelődési Házban; csütörtökön 10 órától a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben; 12 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceumban; 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban; pénteken 12.40-től a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban; 18 órától a kézdivásárhelyi Jazz Bistro-Pajtában.

Könyvbemutató
DR. SZÉKELY ZSOLT egyetemi docens március 12-én, csütörtökön 19 órától a rétyi zeneteremben bemutatja a Felső-Háromszék településfejlődése az őskortól a 17. századig című tanulmánykötetét. A bemutató végén a szerző dedikál.
KISGYÖRGY ZOLTÁN Alsó-Háromszék című, a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában megjelent útikönyvét március 17-én, kedden 18 órától a bodoki református imateremben bemutatja Mózes László, lapunk munkatársa. Március 19-én, csütörtökön 19 órától az uzoni Erdély Lajos Községi Könyvtárban dr. Ráduly István polgármester, egyetemi tanár, turisztikai szakember mutatja be a kötetet.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház a kamarateremben ma 19 órától Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Kártyások című előadását játssza, rendező: Zakariás Zalán.

Zene
ELMARAD a március 21-én 19 órára meghirdetett Bojtorján-koncert. A megvásárolt jegyeket az előadás napján visszaváltják.

Kiállítás
AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONTBAN (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, III. emelet) március 13-án, pénteken 18 órától megnyitják Sipos László festőművész kiállítását. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A kiállítást megnyitja Lőrincz Ildikó művészettörténész és Szebeni Zsuzsa színháztörténész. Közreműködnek: Filip Ignác (fuvolák) és Filip Zsombor (gitár). A kiállítás megtekinthető április 10-ig keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 9 és 17 órától Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) – magyar thriller, dráma, román felirattal; 10 órától Valan – Angyalok völgye – magyar krimi, dráma, román felirattal; 15.30-tól Előre – amerikai animációs vígjáték, kalandfilm, magyarul beszélő; 17.30-tól Kecskeméti kardok – magyar dokumentumfilm; 18.45-től Colectiv – román dokumentumfilm, magyar felirattal; 19 órától A vadon hívó szava – amerikai kalandfilm, román felirattal; 20.45-től 10 nap anyu nélkül – francia vígjáték, magyarul beszélő; 21 órától Miami Bici – román vígjáték. * A ma 17.30-tól vetített Kecskeméti kardok című dokumentumfilm ingyenesen tekinthető meg. A film a néhai magyar kardvívóiskolák, meggyalázott háborús hősök, magyar kardvívó huszárok világába kalauzol el. Ingyenes vetítésekre kerül sor március 12-én és 13-án is előzetes egyeztetés alapján.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától napindító gondolatok, 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret; 6.50-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér.

Hitvilág
BÖJTE CSABA SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Szent József-templomban március 13-án, pénteken a 18 órától kezdődő szentmisét Böjte Csaba ferences atya végzi. A szentmise után a jelen levő magyarországi megbízottal ismertetik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat, az utazás lehetőségeit. Minden érdeklődőt várnak.

Megjelent
A márciusi Székelyföldben Villányi László, Korpa Tamás, Csősz Gergő, Cseh Katalin, Rumi Enikő,  Varga Melinda versei mellett Döme Barbara, Lokodi Imre, Oberczián Géza és Patak Márta prózáját olvashatjuk. A tavalyi Márton Áron-konferencia előadásait is közli a kulturális folyóirat: Msgr. dr. Marton József: A 80 éve püspökké szentelt Márton Áron első éve; Virt László: „Ne fogyatkozzék meg a ti hitetek!” Márton Áron a háborúk ellen. 80 éve tört ki a második világháború; Lázár Csilla: „...gyáva magatartással nem lehet élni”. Nagy Mihály Zoltán–Denisa Bodeanu: (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960); Hegedűs Enikő: Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből; Gianfranco Simonit: San Martino del Carso. További rovatok: Literata Hungarica – Szálinger Balázs: Petőfi Sándor és Sass Erzsike története – véget ért; Ködoszlás – Nagy Lajos: Bíró Sándor – hősünk és kora; Szemle – Lövétei Lázár László: Nílus (Kemény Istvánról); Bodó Márta: Emlékbazár (Cseh Katalin: Emlék-bazár); Zsidó Ferenc: Erotikus levélregény, csavarral (Tamás Kincső: Fehér kavicsok); Lakatos-Fleisz Katalin: A megfigyelés szenvedélye (Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy); Borsodi L. László: A hámozás ars poeticái (Vajda Anna Noémi: Hámozottak).

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utcai Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
EGÉSZSÉGÜGYI ELŐADÁS. Hogyan és miért betegszünk meg? címmel tart ingyenes előadást a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fertőzőosztályán dolgozó dr. Nagy Réka szakorvos ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadótermében (1918. december 1. út 18-as tömbház, O lépcsőház, földszint – bejárat a nagy jelzőlámpáknál a Clinica Sante mellett, a Nemlátók Szövetségénél). Az előadás témája a különböző fertőzések, bakteriális vagy vírusos megbetegedések, az ezekkel kapcsolatos hitek, tévhitek, illetve hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig lehet aláírni a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezést.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsra szorulókat. A szolgáltatás ingyenes.
ARANYSZÍVEK. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban. Ugyanott lehet iratkozni a lengyelországi kirándulásra is. Érdeklődni a 0723 727 279-es telefonon lehet.
ERDÉLYI SZÁSZ TÖRZSASZTAL. A minden hónap második csütörtökén megszervezésre kerülő német nyelvű törzsasztal ezen a héten március 12-én 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Sugás étteremben lesz. Részvételi díj nincs. Információk a stammtisch.ro honlapon.
HIBAIGAZÍTÁS. Tegnapi lapszámunkban a Bemutatták az épülő stadion látványtervét című írásunkban tévesen jelent meg a homlokzat tervezőjének neve. A stadiont Németh Csaba tervezte, a homlokzatot pedig magyarországi szakember, Dobrosi Tamás. Az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1906
szavazógép
2020-03-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-03-11: Sport - :

Ismét remekelt Zelenák Dávid (Úszás)

A sepsiszentgyörgyi Zelenák Dávid ott kezdte a 2020-as esztendőt, ahol a tavalyit abbahagyta: a budapesti Csalogány Diáksport Egyesület színeiben versenyző sportolónk bronzéremmel zárta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) által szervezett 2019-es évadzáró úszóversenyt, az elmúlt hétvégén viszont négy dobogós helyezést zsebelt be.