Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőAz ember

2020. március 11., szerda, Jegyzet
Váry O. Péter

Soromra vártam az élelmiszerboltban, egyetlen középkorú (tíz évvel ezelőtt még azt mondtam volna, idősebb, de hát az ember egy idő után másképp látja a dolgokat) férfi választott kenyeret magának a polcról.

Nem turkált az áru között, céltudatosan nyúlt a megfelelő helyre, látszott rajta, tudja, hol találja a keresett kenyértípust. Egyet elvett, nyújtotta az elarusítónőnek. Két lej ötven bani, mondta a hölgy a férfinak, és mosolygott hozzá, mert úgy illik, és mert úgy tanulta a szakmát. (Erre, vélem, sokan felkapják a fejüket: még hogy a bolti kiszolgálói munka szakma lenne? Amit tanulni kell? Hát nem elég, ha az ember lánya/fia ismer a négy alapműveletből kettőt, bár manapság még azt sem kell tudnia, hiszen a kasszagép kiírja a visszajáró összeget is, hát akkor mégis mitől lenne szakma? Nem szállok vitába az ilyen kérdéseket megfogalmazókkal, aki találkozott már pokróc elárusítóval – és ki ne találkozott volna? – érti, mire gondolok.) Tehát a hölgy – maga is középkorú, bár inkább közelebb a nyugdíjas éveihez –  mondta a kenyér árát, mosolygott hozzá, és indult a pénztár felé beütni az összeget a gépbe. A vásárló azonban utánaszólt: nem három lej ötven bani? Az elárusító, továbbra is megingathatatlanul mosolyogva, mondta: nem, kettő ötven. Olcsóbb lett a kenyér?, kérdezte a férfi, hangjában inkább kétkedéssel, semmint csodálkozással. A hölgy ekkor elbizonytalanodott kissé, bár a mosoly arcát továbbra sem hagyta el. Ránézett a csomagolt kenyér címkéjére, elnézést, mondta, most látom, hogy ez a rozslisztes fajta, valóban három lej ötven bani az ára. A férfi nem szólt semmit, nyújtotta a tízlejest, aztán elrakta a visszajárót, majd a kenyeret is betette szatyrába. Elköszönt, már lépett volna ki a boltból, mikor az elárusító utánaszólt: köszönöm, hogy kiigazított. Hát persze, válaszolta a férfi félig visszafordulva, és becsukta maga után az ajtót.

A történet talán szóra sem érdemesülne, hiszen olyan boltban, ahol nem vonalkódbeolvasással mondja meg a pénztáros egy termék árát, sűrűn előfordul(hat)nak tévedések. Bennem az eset amiatt a hangsúly miatt hagyott mély nyomot, amellyel a vásárló, mielőtt kilépett volna az ajtón, azt mondta: hát persze. Az a természetesség volt benne ebben a két szóban, ami csak olyan ember sajátja, aki végtelenül korrekt, akiben az igazságérzet mindig mindent felülír. Mert megtehette volna, hogy nem javítja ki az elárusító tévedését, arra gondolva, a boltos úgysem károsul, hiszen a nap végére a sok otthagyott aprópénzből többszörösen visszajön az az egy lej. De meggyőződésem, ez utóbbi gondolatmenetnek még az elejéig sem jutott el.

Nem jegyeztem meg a férfi arcát, hátulról azonban alaposan megnéztem. Régimódi kabátján kis hátizsákot hordott, frissen vikszolt bakancsán a cipőkrém sem tudta eltüntetni az idő nyomait. A kezében levő vászon bevásárlótáskán is meglátszott, gyakori vendég a mosógépben. Koronavírus ide, elővigyázatosság oda, szívesen megszorítanám a kezét ennek a nemcsak tartásában, de jellemében is egyenes embernek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2116
szavazógép
2020-03-11: Közélet - :

Baleset a szerpentinen

Balesetet szenvedett egy 52 éves Bákó megyei férfi által vezetett személygépkocsi vasárnap délelőtt Ojtoz közelében a 11-es országúton.
2020-03-11: Belföld - :

A szülőknek adható szabadságról szavaznak (Kényszerszünet az oktatási intézményekben)

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) törvényhozói sürgősségi eljárással megszavazzák csütörtökön azt a törvénytervezetet, amely értelmében a munkavállaló szülő szabadságot vehet ki, hogy otthon maradhasson gyermekével, ha az iskolában kényszerszünet van – jelentette be tegnap Marcel Ciolacu, az alakulat vezetője. A tervezet szerint a fizetett szabadnapokkal járó költségeket a munkaadónak kell állnia, ezt azonban módosítanák a szociáldemokraták.