Úzvölgyi temetőfoglalásPert vesztett a csendőrség

2020. március 12., csütörtök, Közélet

Hargita Megyei Csendőrség véglegesen elvesztette azt a pert, amelyet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke indított a tavaly június 6-i úzvölgyi incidensek kapcsán rá kirótt 3000 lejes bírság eltörlésére. A Hargita Megyei Törvényszék tegnapi ítélethirdetésében alaptalanként visszautasította a zsandárság fellebbezését, és helyben hagyta a Csíkszeredai Bíróság alapfokon hozott ítéletét – tudtuk meg a romániai bíróságok portálján közzétett végzésből.

  • Tavaly június 6-án erőszakkal foglalták el az úzvölgyi temetőt román szélsőségesek. Fotók: Albert Levente
    Tavaly június 6-án erőszakkal foglalták el az úzvölgyi temetőt román szélsőségesek. Fotók: Albert Levente

Mint lapunkban jeleztük, tavaly június 6-ára nacionalista román szervezetek az Úzvölgyében levő katonai temetőben törvénytelenül felállított kelta kereszt és ismeretlen román hősöknek elhelyezett félszáz betonkereszt felszentelésére szerveztek „zarándoklatot”. Kovászna Megye Tanácsa szimbolikus testületi ülést hirdetett a temető elé. Mintegy háromszáz magyar állta el imádkozva, élő lánccal a bejáratot. Hiábavalónak, vagy csak látszatintézkedésnek bizonyult a több megyéből érkezett csendőrségi alakulatok nagy erőkkel való kivonulása, a felbőszült románok eltorzult arccal erőszakkal behatoltak a temetőbe. A futballhuligánok által felvezetett csőcselék csendőröket is bántalmazva betört a temetőbe, szétzúzva annak kapuját, megrongálva egy operatőr kameráját, magyar katonák sírjáról kitépett kereszteket dobálva át a kerítésen, békés tüntetőket bántalmazva, a törvénytelenül felállított kelta keresztet meglovagolva, a kerítésre mászva, obszcén jeleket mutogatva, temérdek román zászlót lengetve, s miután a temetőfoglalást „sikeresen” végrehajtották, obszén jeleket mutogattak a kint levő magyaroknak. Ezek után vasgárdista módszerrel felszentelték az emlékművet és a román parcellát.

Az incidens után csak békésen tüntető magyarokat bírságolt meg a Hargita Megyei Csendőrség: egyenként 3000 lejre Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét és Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét a tüntetésnek az esemény előtt 48 órával való bejelentési kötelezettségének elmulasztásáért.

Grüman Róbert a júniusi úzvölgyi megemlékezésen

Az ügy visszássága, hogy a másik fél által elkövetett, kamerával rögzített bűncselekményekért nem indítottak eljárást, sőt több feljelentés ellenére az ügyészség lezárta az ügyet azzal, hogy nem történt semmiféle uszítás, gyűlöletkeltés, erőszakos fellépés. Viszont a békésen tüntető magyar elöljárókat megbírságolta a területileg illetékes Hargita megyei csendőrség, miközben elvitatják az egykori település és a temető Hargita megyéhez, jelesen Csíkszentmárton községhez való tartozását.

Grüman Róbert formai okokra hivatkozva megtámadta a bíróságon a jegyzőkönyvet és alapfokon nyert. Kimondták, nem szabályszerűen állították ki a jegyzőkönyvet. A zsandárság fellebbezett, de a Hargita Megyei Törvényszék helyben hagyta az alapfokú ítéletet, mely felmentette az alelnököt a bírság kifizetése alól. Borboly Csaba ügyében még nem született meg az alapfokú ítélet sem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2020-03-12: Belföld - :

Továbbra is felelős kormány nélkül az ország (Visszaadta megbízatását Florin Cîțu)

Visszaadta kormányalakítási megbízását Florin Cîțu ügyvivő pénzügyminiszter – közölte csütörtökön az elnöki hivatal, alig néhány perccel a kabinet beiktatása érdekében összehívott parlamenti ülés előtt.
2020-03-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hitvilág
BÖJTE CSABA SEPSISZENTGYÖRGYÖN.
A Szent József-templomban ma a 18 órától kezdődő szentmisét Böjte Csaba ferences atya végzi. A szentmise után a jelen levő magyarországi megbízottal ismertetik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat, az utazás lehetőségeit. Minden érdeklődőt várnak.