Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Húsz év után sincs erdőnk

2020. március 13., péntek, Nyílttér

Wass Albert azt mondja: Adjátok vissza a hegyeimet! A szent­ivániak pedig azt mondják, hogy adjátok vissza az erdeinket. Ugyanis csekély húsz esztendeje küzdenek, harcolnak és rizikóval cselekednek is, hogy a bodzafordulói helyi tanácsnál húsz éve leadott dokumentáció (minden  szükséges irat) alapján a helyi visszaszolgáltatási bizottság hagyja már jóvá az igénylést, de azóta is áll a bál!

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Szentivánnak két erdő-közbirtokossága volt. Az erdő – 110, illetve 67 hektár – annak idején a bikfalviak területén volt, de most Bodzaforduló közigazgatási területén fekszik. Az elmúlt húsz esztendőben a közbirtokossági vezetők legalább 25–30 alkalommal látogattak oda panaszt tenni, tisztázni a dolgokat. Igen sokszor voltak kihallgatáson a prefektúrán, a megyei tanácsnál és más illetékes intézményeknél is, de az eredmény nulla.

A szóbeli válasz a bodzai tanács részéről mindig az, hogy nincs amiből visszaadni az erdőt. De akkor hova tűnt, hova lett a 180 hektár erdőterület?!

Hírlik, hogy a szentivániak közbirtokossági erdeit hamis eljárással kiosztották magán­erdőként a bodzafordulóiaknak, azoknak a személyeknek, akik régen a szentivániaknak termelték ki a tűzifát fizetés ellenében, és talán ez a névsor, lajstrom szolgált igazoló iratnak, hogy ők a tulajdonosok.

Mi az igazság? Az nincs a Bodzavidéken. A megoldás mégis az lenne, ha a szentivániak pert indítanának a bodzafordulói tanács ellen, de sajnos erre se pénz, se posztó (tartalék) nincs.

Az ozsdolai eset is ilyen lehet, vagy talán még cifrább, de hátha egyszer mégis győz az igazság, mert ha erdőket tarolnak is, a hegyek megmaradnak!

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2348
szavazógép
2020-03-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hitvilág
BÖJTE CSABA SEPSISZENTGYÖRGYÖN.
A Szent József-templomban ma a 18 órától kezdődő szentmisét Böjte Csaba ferences atya végzi. A szentmise után a jelen levő magyarországi megbízottal ismertetik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat, az utazás lehetőségeit. Minden érdeklődőt várnak.
2020-03-13: Nyílttér - :

Nem kellenek a címkék!

Előszeretettel aggatnak ránk különböző címkéket. Voltunk már magyarul beszélő románok, szeparatisták, hogy a durvábbakról ne beszéljünk. Vagyunk „nemzeti kisebbség”, „határon túli magyarok”, „a Fidesz által megvezetettek”, „potenciális Fidesz-szavazók”, akik biztosítják a Fidesz kétharmados győzelmét! Mit sugallanak ezek a címkék?