Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. március 14., szombat, Mi, hol, mikor?

Magyar történelmi zászlók – online tárlatvezetés
Magyar történelmi zászlókból álló kiállítást rendezett be a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókja a Lábas Házban. A március 15-re tervezett tárlatmegnyitó a koronavírus terjedésének veszélye miatt elmarad, ám 18 órakor online megtekinthető dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjának tárlatvezetése a következő oldalon: facebook.com/Balassisepsi. A rendezvény partnerei: a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum, a Székely Nemzeti Múzeum, valamint az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület.

Hitvilág
FELFÜGGESZTIK a szentivánlaborfalvi, kézdivásárhelyi és sepsiszentkirályi unitárius egyházközségek az istentiszteleti és egyházi közösségi tevékenységeket a járvány idejére.
SZABADTÉRI ISTENTISZTELETEK. A sepsiszentgyörgyi református egyházközségek  március 15-én, vasárnap szabadtéri istentiszteletet tartanak a vártemplomi (10 órától), a szemerjai és belvárosi (11 órától) gyülekezetekben, a Gyöngyvirág utcaiban pedig 11 órától megosztva, a templomban és az imateremben. * A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben március 15-én, vasárnap 11 órától szabadtéri istentiszteletre kerül sor a templom udvarán.
SZABADTÉRI SZENTMISÉK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia a vasárnapi szentmiséket a megszokott időben a plébánia udvarán tartja.
NÉPI BÚTORFESTŐ TÁBOR. Csíkszentdomokoson a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban április 23–26. között népi bútorfestő tábor lesz Darvas Piroska segítőnővér szervezésében. A táborban napi hat órán át lehet megismerni a bútorok népi motívumait, megtanulni festésük technikáját. A reggeleket közös imával és lelki megosztással kezdik, az estéket hálaadással fejezik be. Lehetőség lesz hagyományos ételek ízeit kóstolgatni, napzárta után néptáncot tanulni Böjte Róbert táncoktatóval és nótázni Markaly Incével, a megterhelt izmokat svédmasszázzsal lazítani. Jelent­kezni a 0743 753 494-es telefonon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail-címen lehet március 16-ig.

Színház
A FAPADOS KULTÚR CAFÉBAN március 17-én, kedden 20 órától a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum Karinthy kávéház című előadása látható. Kiss László egyéni előadóestjét Kolcsár József rendezte. A helyek száma korlátozott, helyfoglalás szükséges a fapados.ro honlapon, a Facebook-oldalon, a 0741 531 960-as, a 0729 879 030-as telefonszámon vagy személyesen a kávézóban. A jegy ára 10 lej személyenként, helyben fizetéssel.

Képernyő
ERDÉLY TELEVÍZIÓ. Vasárnap 20 órától közvetítik a Forradalom utca ’48 történelmi vetélkedőt, amelyet március 6-án rendeztek. A marosvásárhelyi vetélkedőn a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata megismételte a bravúrt, és Pénzes Loránd történelemtanár vezetése alatt a három kilencedikes tanulónak sikerült megszereznie az első helyezést. A részt vevő csapatok tagjai szatmárnémeti, nagyenyedi, kolozsvári, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi gimnazisták voltak. A vetélkedő elnökletét továbbra is Egyed Ákos akadémikus, történész biztosította.

Kárpát-medencei pályázatok diákoknak
VERSMONDÓ VERSENY. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a magyar költészet napjához kapcsolódva, a nemzeti összetartozás éve jegyében Kárpát-medencei versmondó versenyt szervez középiskolásoknak. A verseny célja felfedeztetni és megismertetni a Kárpát-medence száz éve széttagolt magyar nyelvű költészetét. Erdélyből és a Kárpát-medence többi külhoni magyar régiójából várnak verskedvelő diákokat, akik Kányádi Sándor Vannak vidékek című ciklusának egyik választott versével, illetve egy másik határon túli magyar (1920 után a mai Magyarország határain kívül élő) költő szabadon választott versével jelentkezhetnek a megmérettetésre. A verseny kétfordulós, és két kategóriában zajlik: 9–10., illetve 11–12. osztály. A versmondást háromtagú szakmai zsűri értékeli. A versenyt április 4-én tartják a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban. A bejelentkezők számának függvényében az országos döntőt megelőzően regionális fordulót szerveznek. Jelentkezni március 16-ig lehet a forms.gle/GjZhKorhoyzMQeuq8 linken.
VERSFILMEK. A Vannak vidékek című Kárpát-medencei versmondó versenyhez kapcsolódva a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége pályázatot hirdet, amelyre középiskolás diákok versfilmeket küldhetnek be határon túli magyar költők verseihez és a Vannak vidékek mottóhoz kapcsolódóan. A pályázat benyújtható egyénileg vagy csoportosan. A versfilm formájára vonatkozóan nincs megkötés sem a képi világ, sem a zenei és más audioeszközök tekintetében. Alkalmazható élőszereplős, animációs vagy montázstechnika, illetve ezek ötvözete. Lehet mondani a vers sorait (részleteit), vagy használhatóak feliratként, valamint pusztán képsorokkal is kifejezhető a vers tartalma, hangulata, üzenete. Beküldési határidő: március 16., a következő linken: forms.gle/vim7tPpiGjtqT8CP8. A díjak átadására április 4-én Szovátán a Vannak vidékek című Kárpát-medencei versmondó versenyen kerül sor.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig 20–8 óra közt a Grigore Bălan tábornok úti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), ma és vasárnap (a Kaufland programja szerint) az Oltmező úti Sensiblu (0267 708 015); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton ma 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 10–12 óráig a Sport utca 3/1/I/1. cím alatti Oral Care fogászati rendelőben (telefon: 0267 708 465); ma és vasárnap 14–16 óráig a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig lehet aláírni a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezést.
FELFÜGGESZTETT BUSZJÁRAT. A sepsiszentgyörgyi Multitrans Rt. meghatározatlan időre felfüggeszti autóbuszjáratait Sugásfürdőre.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJ­TÉS. A Tega Rt. folytatja a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközök, használt bútorok, szelektív hulladékok és textíliák ingyenes gyűjtését a házaktól. 5 kg leadott üvegre 0,5 liter sört adnak (síküveget nem fogadnak el). Telefon: 0267 310 123. A jövő heti program: március 16-án, hétfőn Sepsibükszádon, 17-én Mikóújfaluban, 18-án Málnáson és Málnásfürdőn, 19-én Bodokon, 20-án Oltszemen és Zalánban gyűjtenek.
KOVÁSZNAIAK FIGYELMÉBE. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a Kovászna Városi Művelődési Ház által működtetett épületekben felfüggesztenek minden tevékenységet, beleértve a színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat, próbákat és minden március 12–31. közöttre tervezett programot. Fenntartják a periódus meghosszabbításának jogát. A megvásárolt jegyek érvényesek az előadások várható új időpontjára, vagy visszaválthatók a tevékenység újraindítása után.
CSÖKKENTETT MUNKAPROGRAM. A megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság március 31-ig az ügyfelek bárminemű kérését, igénylését csak keddi napokon veszi át 8.30–12 óráig az intézmény zárt kapujánál. Az igényelt dokumentumokat kizárólag pénteken 8.30–12 óráig lehet átvenni. Az intézmény csökkentett programmal dolgozik, a munkatársak kivételével tilos a bejárás. Az igazgatóság székhelyének udvarára csak a szolgálati autók hajthatnak be – tájékoztattak közleményükben. (dvk)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1902
szavazógép
2020-03-14: Vélemény - :

Hoz-e változást életünkben a koronavírus?

Feltehetőleg mindenkinek van olyan ismerőse, akivel megtörtént, hogy egy potenciálisan halálos kimenetelű betegség vagy baleset miatt megváltozott az élete: addig nagykanállal habzsolta az életből mindazt, amiről a betegsége alatt egyszerre kiderült számára, mennyire hiábavaló, és utána már egészen más ember lett, mást tartott fontosnak az életben – a teljes gyógyulás után már nem ott folytatta, ahol abbahagyta.
2020-03-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás