Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Baróton is óvintézkedéseket vezettek be

2020. március 14., szombat, Közélet

Egyelőre nincs koronavírussal fertőzött beteg Baróton – erről tájékoztatott tegnap délután Lázár-Kiss Barna András polgármester, aki érdeklődésünkre megerősítette, hogy egy személy otthoni megfigyelés alatt állt, ám tegnap délelőtt kapta meg a hivatalos papírt, hogy nem fertőzött, így elhagyhatja a lakhelyét. Más esetről nincs tudomásuk – szögezte le.

A helyi önkormányzat készenléti bizottsága tegnap rendkívüli ülést tartott, amelyen a lakosság biztonsága érdekében öt, a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedést hozott. Március 31-ig felfüggeszti összes tevékenységét a városi művelődési ház és a Gyulai Líviusz Városi Könyvtár, illetve arról is határoztak, hogy polgári esküvőkön legtöbb tíz személy részvételét engedélyezik. Arról is döntöttek, hogy hétfőtől a baróti városi kórház nem fogad látogatókat, kísérőt csak abban az esetben engednek be, ha a beteg mozgásképtelen vagy problémát jelent számára egyedül közlekedni. Fertőtlenítik a helyi közszállító vállalat, a Transloc autóbuszait, az összes játszóteret és a szeméttároló kukák környékét. Óvatosságra intik továbbá az összes olyan egységet, ahol nagyobb tömeg fordul meg naponta (bevásárlóközpontokat, bankokat, egyházakat stb.), s felszólítják őket, hogy foganatosítsanak óvintézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A polgármester figyelmeztetett: minden olyan személy, aki szándékosan terjeszti a koronavírust, bűncselekményt követ el. Mint mondta, ezek az intézkedések szükségszerűek ebben a helyzetben, még akkor is, ha drasztikusnak tűnnek. „Kérem, fokozottan figyeljenek a higiéniára – hangsúlyozta az elöljáró –, mossanak kezet, fertőtlenítsék magukat, tartsák be az emberek közötti javasolt távolságot, és amennyiben tehetik, kerüljék azokat a helyeket, ahol bármilyen lehetősége fennáll annak, hogy fertőzött, vagy akár vírust hordozó személlyel érintkezzenek. Amennyiben tüneteket észlelnek, azonnal forduljanak az illetékes hatóságokhoz.” Ingyenesen hívható zöld szám: 0800 800 358, sürgősségi esetekben az 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni.

Lázár-Kiss Barna András hangsúlyozta: ezek az intézkedések kizárólag a lakosság védelme érdekében történtek, a vírus ugyan nincs jelen a térségben, de fontos meghozni a szükséges óvintézkedéseket, hogy megelőzzék a bajt.

Albert Egon

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2306
szavazógép
2020-03-14: Belföld - :

Ismét Ludovic Orban a miniszterelnök-jelölt (Karanténban a kormány)

Házi karanténba vonult Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök, a kormány minden tagja, valamint a Nemzeti Liberális Párt (NLP) országos állandó bizottságának és szenátusi frakciójának tagjai, miután a párt egyik szenátorát, aki az elmúlt napokban részt vett a párt politikai döntéshozatalában, koronavírussal fertőzöttnek találták. A rendkívüli helyzet miatt Klaus Iohannis államfő sem személyesen, hanem távértekezleten konzultált a parlamenti pártokkal, később pedig bejelentette, hogy ismét Ludovic Orbant jelöli miniszterelnöknek. Ezt egyedül Călin Popescu-Tăriceanu volt szenátusi elnök ellenezte, a többi párt vezetői hajlandónak mutatkoztak megszavazni az új kormányt – szintén rendhagyó körülmények között.
2020-03-14: Máról holnapra - Váry O. Péter:

Az idei március üzenete

Az idus szó valamely hónap közepét jelenti, ma már csak márciussal társítva használjuk. És március idusa számunkra piros betűs dátum: nemzeti ünnepünk napja. Amikor mindenhol e földkerekségen kokárdát tűz mellére a magyar, és ki-ki a maga módján ünnepel. Huszonkilenc esztendeig mi, erdélyi magyarok is. Azelőtt nem lehetett. Most nem szabad.