Hétfőtől szükségállapotot hirdetnek Romániában

2020. március 14., szombat, Belföld

Hétfőtől szükségállapotot hirdet Klaus Iohannis államfő, szándékát a második Orban-kabinet eskütétele utáni sajtótájékoztatóján jelentette be. A szükségállapot az állampolgárok bizonyos jogainak átmeneti korlátozását jelenti, de több lehetőséget ad a kormánynak, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket. Eddig többek között az Egyesült Államokban, Olaszországban, Spanyolországban és Bulgáriában hirdették ki.

  • Foto: Presidency.ro
    Foto: Presidency.ro

„Nagyon fontos időben meghozni az intézkedéseket, hogy legyen hatásuk, és hogy lehetővé tegyem a törvény által előírt valamennyi eszköz felhasználását ehhez a harchoz, úgy döntöttem, szükségállapotot hirdetek jövő hét elejétől” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában, miután a harmadik Orban-kormány tagjai letették a hivatali esküt.

Az államfő szerint ezáltal újabb erőforrásokat lehet majd kiutalni a koronavírus előidézte válság kezelésére. „A kormánynak így lehetősége lesz majd több pénzt kiutalni az egészségügynek, több pénzt fordítani gyógyszerekre, a szükséges orvosi felszerelésekre” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy így egyszerűsödnek az eljárások, könnyebb lesz a beszerzés.

Az államfő ugyanakkor felhívta a román állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a testi kontaktust, és tájékozódjanak hivatalos forrásokból.

„A hatóságok teszik a dolgukat, a kormány teszi a dolgát, de magunk csak a munka egy részét tudjuk elvégezni. Szükségünk van önökre, kedves román állampolgárok! Szükség van arra, hogy tartsák be a hatóságok utasításait, tartsák be a higiéniai szabályokat, és igen, arra is szükség van, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a testi kontaktust – tudom, hogy ez kicsit nehéz –, és igen, arra is szükség van, hogy pontos, hivatalos forrásokból tájékozódjanak” – nyomatékosította Klaus Iohannis.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2020-03-14: Belföld - :

Ismét van kormánya Romániának (Maszkban szavaztak bizalmat Orban csapatának)

A koronavírus-válság miatt hozott rendkívüli óvintézkedések közepette bizalmat szavazott a parlament szombaton a február elején megbuktatott Ludovic Orban változatlan összetételű kormányának.
2020-03-16: Emlékezet - Váry O. Péter:

Időutazás mikrobarázda-mappákkal

Ne kérdezzék, ki és milyen céllal ajándékozott meg egy marék lemezborítóval. Üresek, a bakelitek rég elfogytak belőlük. Hogy mi lett sorsuk, nem tudom. Sérülékeny jószág a hanglemez, könnyen elhasználódik – vagy kerül újrafelhasználásra, most éppen mintázott óralapként divatos a  mutogatása. Finomvegyes az ajándékba kapott lemezborítókból a kínálat, kizárólag romániai és magyarországi gyártású korongok tárolására készültek, és mind az „ántivilágban”. Hát persze hogy múltidézésre késztetnek.