Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A hármas válság esztendeje

2020. március 17., kedd, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A hatóságok minden igyekezete ellenére nyugtalanság érezhető a lakosság soraiban. Az emberek aggódnak, és nem csupán a koronavírus terjedése miatt: sokak számára a munkahely és a megélhetés vált bizonytalanná, ha ideiglenesen is.

Vannak cégek, amelyek máris nehézségekkel küzdenek, és a hazai társadalomban igen vékony az a réteg, amely néhány hónapnyi jövedelemcsökkenést vagy éppen kiesést gond nélkül átvészelhet. Az ígért állami támogatás jól hangzik, de eleve csak lehetőségként említik (amit még elemezni kell), és nem sok okunk van a bizakodásra, ha tudjuk, milyen pénzügyi helyzetben van a kormány: a költségvetési hiány már az év elején magasabb volt az előírt 3 százaléknál, még a parlamentben februárban megszavazott gyermekpénzemelésre sem tudták előteremteni a fedezetet, most pedig váratlanul nagy kiadásokra – beszerzésekre, segélyezésekre – lesz szükség, a tervezettnél kisebb bevételek mellett.

Az ország vezetői – az államelnök, a kormány és a parlament tagjai – bő két hete még kizárólag politikai témákon lovagoltak, és a hirtelen elharapózó járvány felkészületlenül érte őket. Az államfő tegnapi bejelentéséből is kiderül (amit az orvosok már több ízben jeleztek), hogy nincs elég védőeszköz, műszer, jól felszerelt betegágy, szakember a súlyos esetek ellátására. Honnan is lenne az évtizedeken át krónikusan elhanyagolt romániai egészségügyben? Most azt mondják, hogy vásárolni fognak, kórházakat szerveznek át, szállodákat ürítenek ki, személyzetet alkalmaznak – nekünk pedig a Colectiv-tragédia jut eszünkbe, amikor szintén azt hallottuk a hatalmon levőktől, hogy minden rendben lesz. Akkor is, amikor már csúnyán felfeslett a csalás.

Igaz, mások voltak. De a liberálisok frissen lezárult, drámai fordulatokban bővelkedő kormányválsága jó néhány részletben emlékeztet a szociáldemokraták Dragnea-korszakára, és az ismét teljes hatáskörrel bíró Ludovic Orban azzal kezdte új mandátumát, hogy maga sem tartotta be saját ajánlásait: nyílt színen, teli teremben jelentette be, hogy egy párttársa fertőzöttsége miatt kénytelen elszigeteltségből dolgozni. Mindezt azután, hogy legfőbb támasza, Klaus Iohannis elnök pénteken szemrebbenés nélkül letagadta, hogy más miniszterelnök-jelöltet is javasoltak a távegyeztetésen részt vevő pártok. Most pedig mindketten bizalmat kérnek, miközben rögtön hárítanak is: ők megteszik a magukét, a többi az embereken, a szabályok betartásán múlik, jelentették ki egybehangzóan a hétvégén.

Így várjuk az új vírus dühöngését, kiegyensúlyozatlan anyagiakkal és megrendült hitelű vezetőkkel. A politikai krízissel ugyan kevesen törődtek, de az egészségügyi rendszer állapota már senkinek sem közömbös, és ha a fertőzés elkerülésében lehet is reménykedni, a gazdasági visszaesés már megkezdődött. Nem csoda, hogy a felső intelmek és nyugtatónak szánt intézkedések dacára mindenki ész nélkül vásárol, mit sem törődve az üzletek zsúfoltságával: az már biztos, hogy az ínséges időszak jóval hosszabb lesz a szükségállapot heteinél, és erre ki-ki úgy készül, ahogy tud...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1161
szavazógép
2020-03-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Mi igaz abból, amit a koronavírusról mondanak? – gyakori tévhitek és kérdések
* Mindenki meghal, ha elkapja a koronavírust?
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kimutatott fertőzöttek 3,4 százaléka számára halálos a koronavírus okozta fertőzés, ami az idősekre és a súlyos betegekre a legveszélyesebb. A halálozási ráta a 30 év alattiaknál a legalacsonyabb.
2020-03-17: Közélet - Fekete Réka:

A megyei kórház felkészült a vészhelyzetre

Amellett, hogy szigorúan betartják az egész kórházra vonatkozó látogatási tilalmat, elhalasztják a nem sürgősségi műtéteket, felére csökkentik a beutalások számát, ellenőrzik, ki juthat be a járóbeteg-rendelőkbe, arra is felkészültek, hogy fokozatosan kialakítsanak olyan osztályokat, ahol a koronavírussal fertőzötteket és a fertőzés nagyobb kockázatát mutatókat elhelyezzék – hangsúlyozta András-Nagy Róbert tegnap a kórház udvarán tartott sajtótájékoztatón. Az ismertetőn a megyei mentőállomás menedzsere is megerősítette, fel vannak készülve a helyzet kezelésére, a többi érintett intézménnyel közösen el tudják látni az ilyen helyzetekben szükséges tennivalókat.