Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mentik az olasz gazdaságot

2020. március 17., kedd, Világfigyelő

Huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el az olasz kormány a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Közben a koronavírusban elhunytak száma meghaladta a 2000-et.

Az előirányzott összegből több mint tízmilliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordít az olasz kormány Cura Italia (Olaszország-kúra) elnevezésű pénzügyi-gazdasági csomagja, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök videókonferencián jelentett be. Giuseppe Conte az olaszokhoz intézett beszédében azt mondta, ilyen nagy csomagra van szükség, mivel „az áradást sem lehet felmosórongyokkal és vödrökkel megállítani”. Az eddig csak vázlatosan nyilvánosságra hozott csomag majdnem felét a foglalkoztatottság, a munka és a bérek védelmére fordítják, hogy senki ne veszítse el munkáját – mondta a pénzügyi tárca vezetője.

A miniszter a százhúsz különböző intézkedést öt nagy ágra bontotta: munkaügyi rendelkezések, az egészségügy és a polgári védelem támogatása, a hitel- és az adórendszert érintő lépések, az áruforgalom segítése. Az ismertetett munkaügyi intézkedések között szerepel, hogy a vírushelyzet miatt munka nélkül maradt egyéni vállalkozók, idénymunkások márciusra egyszeri nettó 600 eurót kapnak, támogatásban részesülnek még az egyszemélyes kisvállalkozások is. Az érintett dolgozóknak ideiglenesen nem kell befizetni a járulékokat, adókat sem. A járvány február 23-i kezdetétől történt elbocsátásokat befagyasztják. A karanténba helyezés időszakát betegszabadságként értelmezik. Az oktatási szünet miatt bébiszittert alkalmazó családok havi 500 eurós támogatást kapnak, az egészségügyben dolgozók számára ez az összeg ezer euróra emelkedik. Ha a szülők maradtak otthon a gyerekekkel, 15 napos fizetett szabadsággal számolhatnak, a bérük ötvenszázalékos juttatásával. A kormánycsomag anyagi támogatást nyújt a taxisoknak, postásoknak, a kulturális és a médiaágazatban dolgozóknak.

A római kormány pénzt szán arra, hogy egyes üzemeket szájmaszkgyártásra állítsanak át. Tizennyolc hónapra felfüggesztik a kölcsön- és hiteltartozások törlesztését, amelyekért az állam garanciát vállal. Ugyanez vonatkozik a különböző biztosításokra. Május 31-ig felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások adókötelezettségeit egészen kétmillió euróig: ez vonatkozik az adóelőlegre, tb-járulékra is. Az olasz állam forrást biztosít a munkahelyek fertőtlenítési költségeire. Az intézkedések segítik az olasz export fenntartását, a tömegközlekedést és áruszállítást.

 

Még több halott

Az utóbbi huszonnégy órában 349-cel 2158-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság tegnap esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma a korábbiakhoz képest enyhébb mértékben 27 980-ra nőtt. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy az új fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 2853-ról 2470-re csökkent. Enyhe csökkenésről van szó, mégis pozitív trendre enged következtetni. A betegekből több mint 10 ezer házi karanténban tartózkodik, a kórházban kezeltek tíz százaléka van intenzív osztályon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1162
szavazógép
2020-03-17: Világfigyelő - :

Magyarország lezárja határait

A koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök tegnap az Országgyűlésben napirend előtt.
2020-03-17: Gazdaság - :

Mit kell tudni a Nyugdíj Előtakarékossági Számláról? /X/

Sok mindent lehet hallani a Nyugdíj Előtakarékossági Számláról, de az már kevéssé tisztázott, hogy valójában kinek is éri meg ez a nyugdíjcélú megtakarítási forma. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi is az a NYESZ, és hogyan nyitható ez a számla.