Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

LabdarúgásElhalasztják az Európa-bajnokságot

2020. március 19., csütörtök, Sport

Kedden megszületett a döntés, amely szerint az UEFA egy évvel elhalasztja az idei labdarúgó-Európa-bajnokságot, melynek tíz másik országgal közösen Magyarország és Románia is társrendezője.

  • Fotó: AFP
    Fotó: AFP

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) keddi videokonferenciáján egyhangú döntést hoztak a tagországok küldöttei: a koronavírus-járvány miatt 2020-ról egy évvel elhalasztják a labdarúgó-Európa-bajnokságot, a tornát 2021. június 11. és július 11. között rendezik meg (idén június 12. és július 12. között lett volna a viadal), lényegében hasonló körülmények mellett, mint amilyen az idei rendezvény lett volna. Az UEFA természetesen biztosítja az Eb-re már jegyet váltó szurkolóknak a visszaváltás lehetőségét.

A szervezet szlovén elnöke, Aleksander Čeferin azt hangsúlyozta, felelősséget, egységet és szolidaritást kell mutatniuk a kialakult helyzetben. „A szurkolók, a rendező személyzet és a játékosok biztonsága kell hogy prioritást élvezzen. Ezt szem előtt tartva több opciót kidolgoztunk, hogy a jelenlegi idényt biztonságosan be lehessen fejezni. Büszke vagyok az európai futballban szerepet vállaló kollégáim hozzáállására, mindenkit az együttműködés szándéka vezérelt, és mindenki tisztában van azzal, hogy ez áldozatokat igényel. Szükségszerű, hogy az UEFA, mint az európai futball irányító szervezete, vállalja a legnagyobb áldozatot. Az Európa-bajnokság megrendezése óriási költségekkel jár, de mindent megteszünk azért, hogy ez az egyéb területeket, fejlesztéseket ne érintse” – fogalmazott Čeferin.

Az elnök szerint a szolidaritás és az egység győzött a profit fölött, ennek szellemében hozták meg az Európa-bajnokság halasztásáról szóló döntést, mert zárt kapuk mögött, bezárkózva nem lehet olyan futballünnepet rendezni, amely az eredeti elképzeléseknek megfelelően méltó lett volna az Európa-bajnokságok 60. évfordulójának megünnepléséhez.

Szintén elnapolják a jövő hétre beütemezett Eb-pótselejtezőket (köztük a Bulgária–Magyarország és az Izland–Románia mérkőzést), ezeket a júniusi FIFA-játéknap valamelyikén rendezik majd meg, a pontos időpontot azonban még nem közölték az illetékesek.

 

Nyári hajrá következhet

Az Eb egyéves elhalasztása miatt új időpontot kell találni a Nemzetek Ligája négyes döntőjének, az angliai női Európa-bajnokságnak és a magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak, mert mind a három esemény 2021 júniusában és júliusában lenne. Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke jelezte, szintén új időpontot keresnek a 24 csapatos klubvilágbajnokságnak, hogy ne ütközzön az egy évvel eltolt Eb és Copa Américával.

Ami a klubfutballt illeti, az európai szövetség azt tűzte ki célként, hogy amennyiben javul a helyzet, legkésőbb 2020. június 30-ig minden bajnokság és nemzetközi kupasorozat befejeződjön. Hogy csökkentsék a halasztások okozta réseket a versenynaptárban, előfordulhat, hogy az újraindulást követően a belföldi bajnokságok mérkőzéseit hétköznapra, míg az európai kupasorozatok találkozóit a hétvégére ütemezik. Sajtóhírek szerint az Európa-liga döntőjét június 24-én, a Bajnokok Ligája fináléját június 27-én rendezhetik. A következő idény BL-, illetve El-selejtezőire június 30. után kerül sor az alkalmazkodás jegyében. Az UEFA arról is adott ki tájékoztatást, hogy a bajnokságok és a klubok képviselőivel létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata megoldásokat találni a jelenlegi idény befejezésére.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2330
szavazógép
2020-03-19: Magazin - :

Nem terjed át az újszülöttekre a vírus

Kínai kutatók esettanulmánya szerint úgy tűnik, hogy az új koronavírus nem terjed át a fertőzött várandós anyáról az újszülöttre.
2020-03-19: Sport - Miska Brigitta:

Anyagi válságot okozhat a kluboknak a koronavírus-járvány (Labdarúgás)

A koronavírus terjedése óriási hatással van a labdarúgó- és más sporteseményekre hazai és nemzetközi szinten egyaránt, a legtöbb helyen az edzéseket is felfüggesztették. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2021 nyarára halasztotta az Európa-bajnokságot, így – ha a körülmények javulnak – a nemzeti és nemzetközi sorozatokat akár júniusban befejezhetik.