ÁhítatIsten nem feledkezik meg rólunk

2020. március 21., szombat, Jegyzet

Nehéz időket élünk, de Isten ezekben a nehéz időkben sem hallgat, és nem hagy magunkra, hisszük, hogy a templom falain kívül is szól hozzánk, lelket önt belénk, felemel és reményt ad – írja a sepsiszentgyörgyi református lelkészek közössége, akik a szükségállapot okozta kényszerhelyzetben, amikor beltéri istentiszteleteket és más egyházi összejöveteleket nem tarthatnak, új kezdeményezéssel rukkoltak elő: a nyomtatott sajtó révén próbálják eljuttatni a hívekhez Isten bátorító szavát.

„Isten azonban nem feledkezett meg Noé­ról, sem azokról az élőlényekről, azokról az állatokról, amelyek vele voltak a bárkában.” Mózes első könyve 8,1a

Noé és az özönvíz története sok mindenben hasonlít a mostani helyzetre. Először azért, mert annak a bárkának nem volt kormánya, és nem ők irányították útjukat, sorsukat, ezért egészen rá kellett bízniuk magukat Isten gondviselésére.

Aztán nehéz volt a bezártság miatt is. Lehet, hogy voltak órák, amikor kétségbe estek, s arra gondoltak, hogy vajon nem ütközik-e valamilyen sziklának ez a bárka, nem borul-e fel, lesz-e elég ennivaló mindvégig. És vajon nem feledkezett-e meg róluk az Úr, s nem hagyja-e őket ott, a bárkában. Emberi kísértések, a félelem suttogó, majd ordító szavai ezek, amiket nehéz volt leküzdeni. A Biblia számtalan olyan beszámolót tartalmaz, amelyek arról tudósítanak bennünket, hogy nehéz időkben Isten nincs messze tőlünk. Szeret és gondoskodik rólunk! Nevünkön szólít, s mi, mint a megriadt gyermek, megnyugodhatunk mennyei Atyánk ölében.

Mi segíthet át bennünket a „nem szeretem” napokon? Ugyanaz, mint ami Noét is átsegítette az özönvíz idején:

1. Engedelmesség: Isten parancsolta meg Noénak, hogy menjen be a bárkába. Noé pedig szót fogadott. A bárka volt a menedék, habár tudta Noé, hogy ez hosszú bezártságot is jelent. De engedelmeskedett, mert hitt Istenben, és tudta, hogy Isten a javát munkálja. Tudom, hogy nehéz otthon maradni, de engedelmeskedjünk, mert ez a javunkat szolgálja.

2. Felfelé nyíló ablak: A bárka oldalain nem volt ablak csak egy, ami felfelé nézett. Vagyis egyetlen irányba tekinthetett Noé: felfelé, Istenre. Ma ezt az ablakot imádságnak és Isten igéjének hívjuk. A bezártságban Noé Istennel beszélt, Vele tartotta a kapcsolatot. Ma az Ő Igéjén és az imádságon keresztül tekinthetünk fel az égre. S erre nagy szükségünk van, mert ha körbe tekintünk, csak a felkavart hullámokat látjuk és félelemmel telik meg a szívünk. Vegyétek elő a Bibliákat, áhítatos könyveket, forduljatok teljes szívetekből Istenhez és hallgassatok a szavára! Van egy felfelé nyíló ablak! A Megváltó nyitotta meg, amikor így szólt: „és ímé, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Máté 28,20)

3. Az a tudat, hogy Isten gondoskodik: Ez pedig nem más, mint a hit lényege, azaz megbízni Istenben és rábízni magunkat, életünket, szeretteinket.
Kapaszkodjunk hát Istenbe és az Úr Jézusba, ragaszkodjunk Hozzá, beszéljünk Vele, engedelmeskedjünk Neki, mert Vele átvészeljük a nehéz időket! Ámen.

Müller Loránd Bálint

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2020-03-21: Közélet - Nagy B. Sándor:

„Válságrepertoár” fontos előadásokkal

Egyedülálló kezdeményezéssel próbálja áthidalni az intézmény működésének ideiglenes felfüggesztését a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház: díjnyertes és a közönség körében népszerű színházi előadások felvételeit kínálja megtekintésre az érdeklődőknek az 1997/1998-as évadban készült Alkésztisz című produkciótól a 2008/2009-es Figaro házasságáig, minden szerdán és vasárnap 20 órától. A színház Facebook-oldalán vetített múltidéző előadássorozat vasárnap indul, és egyelőre április végéig tart.
2020-03-21: Közélet - Nagy D. István:

Meghosszabbították a fizetési határidőt (Ingatlan és járműadó)

Továbbra is távolsági ügyintézésre biztatja a sepsiszentgyörgyieket a megyeszékhely önkormányzata, főképp olyan körülmények között, hogy a pénzügyminisztérium jóváhagyta – más közpénzügyi válságintézkedések mellett –, hogy az épület-, terület- és szállítóeszközök utáni adók és illetékek kedvezményes kifizetésének határideje március 31. helyett június utolsó napja legyen. Az önkormányzat felkér mindenkit, hogy a halaszthatatlan adóügyeket (nyomtatványok benyújtását) lehetőleg elektronikusan intézzék, vagy telefonon, faxon.