Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Koronavírusos esetekCsak Bukarest tájékoztathat

2020. március 21., szombat, Belföld

Körlevélben értesítette szombaton a kormánybiztosi hivatalokat Gheorghe Sorescu államtitkár arról, hogy március 21-túl kezdődően nem közölhetnek többé adatokat a koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatosan.

  • Fotó: Hotnews
    Fotó: Hotnews

Az Antal Árpád polgármester által közzétett dokumentum szerint, a prefektúrák nem tájékoztathatnak az elvégzett COVID-19 tesztekről, a pozitív eredményekről és a koronavírus által fertőzöttek egészségi állapotáról sem. A témában kizárólag a Stratégiai Kommunikációs Csoport szolgáltathat információkat a jövőben. Helyi szinten csupán a járvány megfékezését és visszaszorítását célzó intézkedésekről, a karantén esetére igénybe vehető ingatlanokról – azok pontos helyének közlése nélkül – lehet tájékoztatni, illetve a beérkezett védelmi felszerelésekről, közbiztonsági intézkedésekről – olvasható a dokumentumban.

Sepsiszentgyörgy polgármestere – aki a közösségi médiában reagált az intézkedésre –, úgy véli, a központi hatóságok éppen akkor tiltottak le minden helyi kommunikációt az új, bizonyított koronavírusos esetekről, „amikor a lakosság tájékoztatásának kellene alárendelni minél több erőforrást”. „Egyértelmű kellene legyen mindenki számára, hogy a világos, helyes és pontos információk hiánya nem tesz egyebet, mint felerősíti az összeesküvés-elméleteket és rémhíreket. Ez nem erősíti a hatóságokba vetett hitet, hanem ellenkezőleg: gyengít minden szükséges hatósági intézkedést” – szögezte le Antal Árpád.

Közben szombat délelőtt újabb koronavírus-fertőzést jelentettek a megyeszékhelyről, ám délutánra már nem érkezett meg a szokásos, napi tájékoztató a kormánybiztosi hivataltól az újabb adatokkal.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport szombati, 13 órai tájékoztatója szerint országszerte 367 bizonyított esetről tudnak, ezek közül 52 személyt gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból (36-ot Temesváron, 11-et Bukarestben, hármat Craiován, Jászvásáron illetve Konstancán egy-egy személyt). A legutóbbi jelentés óta 59 új esetet jegyeztek, az új fertőzöttek 1 és 74 év közöttiek. Intenzív osztályon 14 pácienst ápolnak, hármuk állapota súlyos, a többi beteg általános állapota jó – ismertette a hivatalos adatokat az Agerpres. Intézményes karanténban 4207 személy van, 55 198-an lakhelyi elkülönítésbe vonultak. Eddig 8 915 koronavírus-tesztet végeztek el Romániában, ezek közül negyvenet magánlaboratóriumban.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2511
szavazógép
2020-03-21: Közélet - Farkas Réka:

Újabb eset Sepsiszentgyörgyön (Koronavírus)

Még egy megyeszékhelyi lakos esetében igazolódott a koronavírusos fertőzés – derült ki Antal Árpád polgármester tájékoztatójából.
2020-03-21: Belföld - :

Részleges kijárási tilalom

Este 10 és reggel hat óra között korlátozzák a kijárást az országban, bezárják a plázákat, a fogorvosi rendelőket, külföldiek pedig vasárnap este 22 órától nem léphetnek be Romániába – többek között ezeket az új intézkedéseket jelentette be szombat este Marcel Vela belügyminiszter.