Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Újabb gazdaságvédelmi intézkedések Magyarországon

2020. március 24., kedd, Világfigyelő

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: újabb lépésekkel egészítették ki a járvány miatt hozott első gazdaságvédelmi akciótervet. Azt is mondta, a kormány négy vonalon szervezte meg a védekezést, katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés zajlik.

  • Orbán Viktor az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt. FOTÓ: FACEBOOK
    Orbán Viktor az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt. FOTÓ: FACEBOOK

A kormányfő a kata mentességi körébe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, az üvegezést, a villanyszerelést, az egyéb humán egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és a fogyatékossággal élők ellátását.

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március elseje előtt keletkezett katatartozásokra haladékot adnak, azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Az intézkedések része az is, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.

Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni.

A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják a veszélyhelyzet idejére.

Hangsúlyozta, az intézkedések a magyarok munkahelyeinek megvédését célozzák. Aki pedig elveszíti állását, azt abban kell segíteni, hogy mihamarabb újat találjon – mondta, megjegyezve, hogy mindez 2010 után már sikerült, „most is talpra fogunk majd állni”.
 

Védekezés négy vonalon

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány négy vonalon szervezte meg a koronavírus-járvány elleni védekezést, „négy harctéren kell egy időben helytállnunk”: van egy katonai, egy rendőri, egy egészségügyi és egy gazdasági védekezés.

Azt mondta, a csoportos fertőzések szakaszából „gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé”.

Közölte, jelenleg 167 azonosított fertőzött van az országban. Arról azonban, hogy ténylegesen hány emberbe költözött a vírus, csak becslések vannak, azok viszont túl tág határok között mozognak. A ténylegesen megfertőződöttek száma azonban nyilvánvalóan jóval nagyobb, mint 167 – tette hozzá.

A 167 emberből 108 úgynevezett hordozó, bennük van a vírus, de nem betegek. 27-en tüneteket is mutatnak, ők azok, akik nagy valószínűséggel meggyó­gyulnak a betegségből. Kilencen nagyon betegek, kórházi intenzív ellátásra szorulnak. A halottak száma hét, közülük öten szív-, érrendszeri, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük daganatos beteg volt, egy pedig vastagbélbetegségben szenvedett. Az elhunytak átlagéletkora 69 év – ismertette.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2476
szavazógép
2020-03-24: Gazdakör - Incze Péter:

Változó ügymenet, halasztott pályázatok (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy a fennálló járványveszély miatt a mezőgazdasági minisztérium és a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség úgy döntött, hogy meghatározatlan időre elhalasztja a pályázatok kiírását. A február végén nyilvánosságra hozott pályázati ütemterv szerint az uniós vidékfejlesztési alapból még megmaradt összegekre márciusban és áprilisban írtak volna ki újabb pályázatokat.
2020-03-24: Világfigyelő - :

Koronavírus-járvány Európában

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt hétfő reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 167 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.