Tartalékok a megyei kórházbanMost még biztonságos, nagyobb vész esetén kevés

2020. március 24., kedd, Közélet

Fertőtlenítőszerekből és védőruhákból véges tartalékai vannak a megyei kórháznak, ezekkel spórolni nem tudnak, de igyekszenek észszerűen használni – közölte lapunk érdeklődésére András-Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta, fertőtlenítőre és védőruhára is van ígéretük, jövő hétre várnak egy szállítmányt, de megkezdték a saját védőfelszerelés és kézfertőtlenítő készítését is.

  • Felkészültek a koronavírusos betegek fogadására a fertőzőosztályon. Fotó: Albert Levente
    Felkészültek a koronavírusos betegek fogadására a fertőzőosztályon. Fotó: Albert Levente

Védőruhát a fertőzött betegekkel való érintkezésben, illetve a gyanús eseteknél használ az egészségügyi személyzet. Ezekből 2200 darabot kapnak a napokban és jövő héten még ötezret. Fertőtlenítőre is van ígéret, de csak kisebb mennyiségben – mondta a kórház menedzsere. 

A megyei kórház jelenleg önállóan végzi az ilyen jellegű eszközök beszerzését, de tudomásuk van arról, hogy megszervezik az országos ellátást e tekintetben. Az erre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletben megnevezett országos szintű minimális készlet 1 750 000 védőruháról rendelkezik és ugyanez a helyzet a maszkokkal, illetve a védőkesztyűkkel – mondotta. A menedzser hangsúlyozta az egészségügyi személyzet védelmének fontosságát, erre szolgálnak a védőruhák, ennek folytonos biztosítása érdekében kezdték el a kórház saját varrodájában ilyen ruházat készítését, amit fertőtleníteni lehet. A kórházvezető hangsúlyozta, az általuk varrt védőöltözettel együtt használni kell azt az egyszer használatos köpenyt, amilyent a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézetben is használnak, ebből jelenleg van a készleten és még vásárolnak. A tartalék kézfertőtlenítő szert pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása és receptje szerint készítették, ebből egy-két nap alatt meglesz a 200 liter.

A menedzser elmondta, a fertőző osztálynak helyet adó épületben felkészültek a koronavírus-gyanús esetek elkülönítésére, illetve az igazolt betegek kezelésére, ezért is fontos, hogy a védőfelszerelésekből legyen tartaléka a kórháznak, a főépület teljes fertőlenítéséhez pedig nagy mennyiségű fertőtlenítőszerre van szükség. András-Nagy Róbert úgy véli, a jelenlegi készlet biztonságos, de nagyobb vész esetén nem elégséges, ezért mindent megtesznek, hogy folyamatosan pótolják, illetve bővítsék a védőruha és a fertőtlenítőszer-tartalékot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2020-03-24: Közélet - :

Öt beteg Háromszéken

A megyei kórház további négy alkalmazottjánál állapították meg a koronavírus fertőzést a vasárnap és hétfőn végzett tesztek alapján – közölte hétfőn este az intézmény sajtóosztálya.
2020-03-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tömeges elbocsátás és kényszerszabadság között

Megjelent szombaton a Hivatalos Közlönyben az a sürgősségi kormányrendelet, amely támogatást nyújt a kis- és középvállalkozóknak a koronavírus-járvány előidézte helyzetben. A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél napról napra egyre többen érdeklődnek a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bértámogatásáról. Sajnos, van olyan háromszéki társaság is, amely bejelentette dolgozóinak tömeges elbocsátását.