Hiánybecslés

2020. március 25., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Románia államháztartási hiánya idén elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékát – jelentette ki Virgil Popescu.

A gazdasági miniszter szerint ez a legoptimistább változat, hiszen becslések szerint a hiány akkor lesz 5 százalék, ha a koronavírus-járvány csak két hónapot tart, de ha három-négy vagy esetleg öt hónapig érvényben lesznek a rendkívüli intézkedések, akkor nem lehet előre jelezni a deficit mértékét. A kormány már a járvány kitörése előtt is 3,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt az idei évre, mi­után tavaly a deficit az elmúlt években végrehajtott bér- és nyugdíjemelések miatt elérte a 4,6 százalékot. Időközben a kereskedelmi bankok is közölték a hazai gazdaság idei kilátásaira vonatkozó első becsléseiket. A ZF gazdasági lap szerint négy kereskedelmi bank elemzői azt vetítik előre, hogy a GDP 3,9 százalékos visszaesés és 1,8 százalékos növekedés között fog alakulni az idén. A járvány előtt a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. A legtöbb elemző azzal a forgatókönyvvel számol, hogy az első és a második negyedévben a gazdaság jelentős mértékben visszaesik, a második fél évben pedig várhatóan egy felfelé ívelő szakasz kezdődik majd el. A hatóságok bejelentései szerint eddig 200 ezer munkaszerződést függesztettek fel a vállalkozók a járvány és a karantén okozta gazdasági leállás miatt, és arra számítanak, hogy ez a szám kétszeresére fog nőni. Jelentek meg azonban olyan elemzések is, amelyek szerint a vállalatok várhatóan 1 millió dolgozót bocsátanak el vagy küldenek kényszerszabadságra márciusban és áprilisban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1594
szavazógép
2020-03-25: Pénz, piac, vállalkozás - :

Az ügynökség szerint lesz pénz

Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) felkészült arra, hogy fedezze egymillió, a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött munkavállaló juttatását – mondta el az Agerpres hírügynökségnek adott tegnapi interjújában Victor Picu.
2020-03-25: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

De mi lesz a tanévvel?

Ellentmondó hírek jönnek a tanévről, még a hivatalos csatornákon is: Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes szerint a megismétlését is fontolgatják, Monica Anisiei oktatási miniszter pedig határozottan elutasítja ezt. Most már kinek higyjünk?