Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Életbe lépett a kijárási tilalom

2020. március 25., szerda, Belföld

Ma délben 12 órától életbe lépett a teljes kijárási tilalom, az erről rendelkező, tegnap elfogadott katonai rendelet reggel megjelent a Hivatalos közlönyben. A legfontosabb, hogy mostantól, az emberek csak indokolt esetben, egy igazoló dokumentum birtokában léphetnek ki az otthonukból, a 65 év fölöttiek pedig ezt csak 11 és 13 óra között tehetik meg ezt.

Az emberek csak a következő célokból hagyhatják el a lakhelyüket vagy háztáji gazdaságukat:

* munkavégzés (beleértve a mezőgazdasági tevékenységet)

* alapszükségleti cikkek beszerzése (beleértve a háziállatok szükségleteit)

* halaszthatatlan gyógykezelés

* gyermek és idős vagy beteg hozzátartozó ellátása

* rövid séta vagy sportolás (kivéve a csapatsportokat) a lakhely közelében

* véradás, önkénteskedés

A 65 év feletti személyek csak 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakhelyüket, a fentebb említett célokból, az említett időtartamon kívül csak munkavégzés vagy mezőgazdasági munka elvégzése céljából tartózkodhatnak lakhelyüktől távol.

A munkavégzés céljából történő lakhelyelhagyás esetén igazoltatáskor fel kell mutatni egy munkahelyi igazolványt vagy igazolást a munkaadó aláírásával, az utóbbi irat lepecsételése nem kötelező. A szabadfoglalkozásúaknak és egyéni vállalkozóknak (PFA) egy saját felelősségre tett nyilatkozatot kell felmutatniuk (ebben szerepelnie kell a névnek, születési évnek, a lakhelyelhagyás céljának, a dátumnak és az aláírásnak). A munkahelyi igazolást és a saját felelősségre tett nyilatkozatot telefonon és tableten is fel lehet mutatni a hatóságoknak.

A nem munkavégzés céljából történő lakhelyelhagyás esetén igazoltatáskor fel kell mutatni egy saját felelősségre tett nyilatkozatot, amelyben szerepelnie kell a névnek, születési évnek, a lakhelyelhagyás céljának, a dátumnak és az aláírásnak; ezt a nyilatkozatot telefonon és tableten is fel lehet mutatni a hatóságoknak.

A Románia területére belépő személyek automatikusan intézményes vagy házi karanténba kerülnek.

A helyhatóságok kötelesek azonosítani és biztonságba helyezni a hajléktalan személyeket

A piacfelügyelőségek kötelesek úgy megszervezni a termékek árusítását, hogy a vásárlók, illetve a vásárlók és eladók egy bizonyos távolságot be tudjanak tartani egymástól

A szükségállapot idején érvényét veszítő iratok (személyi igazolvány, jogosítvány) a szükségállapot lejárta utáni 90 napban megújíthatók

A bevásárlóközpontokban (mallokban) működő elektronikai és háztartási cikkeket forgalmazó üzletek nyitva tarthatnak, ha biztosítani tudják a házhoz szállítást

A lakhelyelhagyást indokló nyilatkozat formanyomtatványa a belügyminisztérium oldaláról letölthető. A hatóságok korábbi közlése szerint kézzel is meg lehet írni, a formanyomtatvány modellje alapján. A hatóságoknak joguk van lefényképezni az iratot. A hamis nyilatkozattétel 3 hónaptól két évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntethető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1158
szavazógép
2020-03-25: Közélet - :

Leállt a termelés a két német tőkéjű nadrággyárban

Hétfőtől két hét szabadságra küldték az 1800 alkalmazottat foglalkoztató kézdivásárhelyi New Fashion Rt. és Zarah Moden Kft. termelésben dolgozó személyzetét – közölte Bakk-Vitális Mária Kinga, a többségi német tőkéjű nadrággyárak vezérigazgatója, az igazgatótanács elnöke.
2020-03-25: Belföld - :

Nő a fertőzöttek, elhunytak száma

Románia területén 906 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 13-an meghaltak – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).