Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Megyei KórházKarantén az intenzív osztályon /Frissítve/

2020. március 27., péntek, Közélet

A nőgyógyászat és az újszülött osztály után, ma karanténba került a sepsiszentgyörgyi megyei kórház intenzív osztálya is – derült ki az intézmény késő esti közleményéből. Eddig hét egészségügyi dolgozó és két beteg esetében bizonyosodott be a fertőzés a megyeközpontban.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A kórház közleményéből kiderül, az egyik beteg az intenzív osztályon feküdt, amikor kiderült, hogy fertőzött a COVID-19 vírussal, ennek következtében azonnali hatállyal karantén alá helyezték az intenzív terápiát, jelenleg zajlik az ügyeletben levő személyzet tesztelése. A karanténban levő osztályon jelen pillanatban 13-an dolgoznak. Az osztály többi dolgozója kötelező módon otthoni elkülönítésben marad mindaddig, amíg a következő 4-5 napban őket is maradéktalanul letesztelik. Az intenzív terápiás osztályon összesen 46-an dolgoznak.

Ugyancsak pozitív lett a tesztje egy gyanús tüneteket produkáló, sürgősséggel érkező betegnek, a pácienst jelen pillanatban a fertőző osztályon ápolják. A beteg elhallgatta, hogy külföldről érkezett, ezért a Tüdőgyógyászaton kezelték, majd a gyanús tüneteket követően áthelyezték a fertőző osztályra, ahol elvégezték a koronavírus-tesztet.

Mindkét esetben járványtani kivizsgálás indult, ennek következményeként házi karanténba kényszerült minden olyan egészségügyi alkalmazott, aki a beteggel közvetlen kapcsolatba került. A kórház vezetősége szerint jelen pillanatban elegendő az intenzív osztály karanténba helyezése, más intézkedésre nincs szükség.

A nőgyógyászat és újszülött osztályokon, illetve a szülőszobán dolgozó személyzet, valamint a bizonyítottan fertőzött személyekkel közvetlen kapcsolatba került, más osztályon dolgozó munkatársak köréből eddig 106 személyt teszteltek, összesen 6 esetben lett pozitív a teszteredmény. Így a koronavírussal fertőzött kórházi munkatársak száma 7-re emelkedett – derül ki az kórház közleményéből.

A három karantén alá helyezett osztályon bentfekvő, tesztelt 29 betegből csütörtök délutánig senkinek nem volt pozitív teszteredménye, így ezek egy része hazamehetett, viszont kötelező módon házi elkülönítésbe kerülnek. Akiknek a kezelés megköveteli, azok maradnak továbbra is az osztályokon, ahol orvosi ellátásban részesülnek.

Csütörtöki nap folyamán újabb 46 kórházi alkalmazottat teszteltek, beleértve az intenzív osztály 13 alkalmazottját is, akik a lezárt osztályon vannak és a 4 beteg orvosi felügyeletét látják el.

A sürgős eseteket helyzetenként mérlegelve Kézdivásárhelyre vagy Brassóba irányítják át. Az új szülészet-nőgyógyászati sürgősségi eseteket továbbra is a kézdivásárhelyi kórházba irányítják.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság folytatja a mintavételt, a járványtani kivizsgálást kiterjesztik. A kórházi ellátás átszervezéséről külön tájékoztat a kórház vezetősége.

Lapunk érdeklődésére, hogy a járványtani kivizsgálás eddigi szakaszában derült-e fény arra, hogy a fertőzés honnan indult el a megyei kórházban, András-Nagy Róbert kórházmenedzser leszögezte, „jelenleg nem lehet konkrétan megmondani, hogy honnan érkezett a kórházba az orvosi munkatársaknak a megfertőzése, a vírust ők honnan kapták, minden lehetőséget figyelembe veszünk, legfontosabb a következőkben számunkra az, hogy biztonságba tegyük azt a személyzetet, amely potenciálisan fertőződhetett és a betegeket ellássuk, teszteljük és úgy engedjük haza a kórházból.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 325
szavazógép
2020-03-27: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet

2020-03-27: Közélet - Váry O. Péter:

Két hét magány

Interjúalanyunk – aki azt kérte, nevét ne, legfennebb iniciáléit közöljük – március 10–18 között Angliában tartózkodott élettársával. Régebb betervezett utazás volt, sok halogatás után tudták a baráti-rokoni látogatás időpontját ekkorra rögzíteni. Amikor lefoglalták a repülőjegyeket, az év elején, még nyugodt volt Európa. Hogy végül jól tették-e, hogy március 10-én vállalkoztak az utazásra, kérdéses lehet. Hiszen épp másnap jelentették be Romániában, hogy másfél hétre (akkor még csak annyira) bezárják az iskolákat, és akkoriban kezdtek az óvatosságra intő hatósági felhívások megjelenni.