Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Számok, titkolózás, félretájékoztatás

2020. március 27., péntek, Jegyzet
Farkas Réka

A román hatóságok nagyon nehezen birkóznak meg a koronavírus-járvány okozta helyzettel, nemcsak a kórházak, az egészségügyi személyzet, a betegek ellátása okoz gondot, de a statisztikák összeállítása, a számolás, no meg a kommunikáció is.

Hétvégén teljes hírzárlatot rendeltek el a központi szervek, minden helyi információszolgáltatást leállítottak, így többé nem követhettük, hogy megyénkben, városunkban hányan betegednek meg, kerülnek karanténba vagy otthoni elkülönítésbe. Ez utóbbi két adatot esténként közzétette a kormánybiztosi hivatal, de a betegek számáról, újabb és újabb esetekről csak szóbeszéd útján értesülhettünk – valószínű, pontatlanul.

Nemcsak a háromszéki sajtót idegesíthette a kérdés, mert tegnap délelőtt jött a hír, újságírók nyomására ismét közölnek megyei adatokat. Órákig kellett várni, míg élesedett az a bizonyos honlap (covid19ro.org), majd megjelent: Kovászna megyében 8 fertőzött van, 18-an kényszerültek  intézményes karanténba, 357-en otthoni elkülönítésbe. És itt érkezett a döbbenet, hisz a prefektus szerda esti közleménye 36 karanténba parancsolt személyről és 2071 házi elkülönítésesről beszél.

Nem frissek a központi adatok? Esetleg nem hivatalosak? Tovább kutakodunk. Az Országos Közegészségügyi Igazgatóság hivatalos oldalán térképet is találunk, melyen az áll, délben egy órakor frissítették és Kovászna megyénél itt is a korábban már látott 18 karanténos és 357 otthoni elkülönítésbe kényszerült szerepel. Betegekről nincs szó megyei leosztásban, ide még nem jutott el a központosítás feloldásának híre.

Ha ennyire gyorsan felfeslik az országos statisztikák pontatlansága, mennyire bízhatunk a naponta egyszer kihirdetett számokban? Ha ilyen eltérés mutatkozik egyetlen megyében: kétszer annyi karanténba kényszerültről és hatszor több otthon elkülönítettről beszél a kormány helyi megbízottja, mint a központi adatsor, lehet komolyan venni bármit, amit Bukarestből mondanak? Egyáltalán, van valakinek fogalma arról: valójában hányan fertőződtek meg Romániában?

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 108
szavazógép
2020-03-27: Közélet - Iochom István:

Adomány a kórháznak és a mentőállomásnak (Kézdivásárhely)

Tegnap délután Nyáguly Sándor torjai vállalkozó a kézdivásárhelyi kórház bejáratánál adta át adományát, egy-egy ózongenerátort Canea-Kocsis András kórházmenedzsernek és Jénáky Csongornak, a mentőállomás munkatársának.
2020-03-27: Közélet - Fekete Réka:

Bővült a családorvosok jogköre (Szükségállapotban)

A járóbeteg-rendelők működésének átmeneti felfüggesztése idején, szakorvosi javaslat alapján a családorvosok kiállíthatják bizonyos kategóriákba tartozó krónikus betegek receptjeit. Akinek ellenben halaszthatatlan szakvizsgálatra van szüksége, a sürgősségi osztályon kell jelentkeznie. A zárt kórházi patikákban forgalmazott készítményeket és az inzulint továbbra is csak szakorvos írhatja fel.