Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felfüggeszthető a hiteltörlesztés

2020. március 27., péntek, Belföld

A hiteltörlesztés felfüggesztéséről fogadott el azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén a kormány, a moratóriummal azok élhetnek, akiknek bevételkiesést okoz a koronavírus-járvány.

A rendelet a bankoktól vagy nem banki pénzintézetektől felvett hitelekre vonatkozik, amelyek törlesztését a hiteles kérésére egytől kilenc hónapig terjedő időszakra, legfeljebb az év végéig függesztik fel – magyarázta Florin Citu pénzügyminiszter. A törlesztés felfüggesztését azok a hitelesek – cégek vagy magánszemélyek – kérhetik, akiknek közvetve, vagy közvetlenül” csökkent a bevételük a járvány idején. A tárcavezető nem pontosította, milyen arányú bevételkiesés jogosít fel a hiteltörlesztés felfüggesztésére, és azt hogyan ellenőrzik.

A törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatokat tőkésítik, és szétosztják a törlesztés fennmaradó időszakára, tehát a későbbi törlesztőrészletek nagyobbak lesznek az eredetieknél. A hitelesek 9 hónapnál rövidebb időszakra is igényelhetik a törlesztés felfüggesztését, amelyet szükség esetén meghosszabbíthatnak, de nem tovább, mint december 31. A törvényerejű rendelet alkalmazási szabályait 15 napon belül kormányhatározatban részletezik – ígérte a miniszter.

A hiteltörlesztés felfüggesztését a Román Nemzeti Bank kedden hozott határozata is elősegítette, amellyel enyhítette a nem teljesítő hitelekkel kapcsolatos rendelkezéseit, hogy a halasztás ne okozzon plusz költséget a bankok számára. Az új szabályozás szerint nem kell “rossznak” minősíteni azt a hitelt, amelynek törlesztését a jelenlegi helyzet miatt halasztják el több mint 90 nappal, így az illető bank mentesül a céltartalék (a nem teljesítő hitelek leírásának esetére képzett tartalékalap) növelésének kötelezettsége alól.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2350
szavazógép
2020-03-27: Belföld - :

Tegnap óta 263 új eset

Románia területén 1292 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 24-en meghaltak – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A legutóbbi jelentés óta 263 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek 0 és 94 év közöttiek. 13.611 személy nem tartotta be a forgalomkorlátozásra vonatkozó rendelkezéseket, a rendőrség összesen 17.256.424 lej értékben rótt ki bírságot a szabélysértőkre.
2020-03-28: Világfigyelő - :

Traian Ungureanu: Hol van az EU?

Az Európai Unió a valóságban nem létezik. Ami létezik, az koporsókkal teli teherautók sora, halottakkal teli szögletes fémkígyó, amint lassan áthalad Bergamón. A temetőkben nincs már sírhely. A halottak néhány nap múlva, urnákban érkeznek majd vissza.