Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Online közvetítések erdélyi színházakban

2020. március 28., szombat, Kultúra

Újabb erdélyi színházak jelentettek be online közvetítéseket a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén idejére, amikor az intézmények kénytelenek szüneteltetni tevékenységüket. A „felnőttek” mellett két bábszínház is előadásokkal jelentkezik.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldalán közölte, hogy ők is csatlakoznak az online közvetítések sorozatához, így elsőként a nemzetközi színházi világnap alkalmával teszik elérhetővé két előadásukat, pénteken 20 órától Giacomo Puccini operáját, a 2007-ben bemutatott Gianni Schicchi című előadásukat Silviu Purcarete rendezésében, valamint szombaton szintén 20 órától a 2000-ben Tompa Gábor rendezésében bemutatott Molière-darabot, A mizantrópot. Az előadások a színház Facebook-csatornáján lesznek elérhetőek az említett időpontokban és az azt követő 24 órában. A továbbiakban minden héten elérhetővé tesznek két előadást – olvasható a bejegyzésben.

A nemzetközi színházi világnap alkalmából – amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezésére 1962-től kezdődőn minden évben március 27-én ünnepelnek meg – a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának művészei üzeneteket tolmácsoltak az intézmény honlapján, Face­book-, illetve Instagram-oldalán, s újabb előadás-felvételt is láthatott a közönség. Az intézmény csütörtökön közölte, hogy március 27-én Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát vetítik online videótárukban. Emlékeztettek, hogy a Keresztes Attila által rendezett előadással nyílt meg a román tagozattól függetlenedett önálló nagyváradi magyar színház első évada.

A Kolozsvári Puck Bábszínház is elérhetővé tette online előadásait, az intézmény minden héten négy bábelőadást közvetít, magyar nyelvű előadásokat hétfőn és szerdán 12 órától lehet nézni az intézmény Facebook-oldalán, ezeket szombaton és vasárnap ismétlik meg. A marosvásárhelyi Ariel Bábszínház is közölte, hogy rendszeresen elérhetővé teszi előadásait az intézmény Facbook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2306
szavazógép
2020-03-28: Kultúra - Csinta Samu:

A szeretett ember szerepében

Egyetlen erdélyi jelöltként kapta meg 2014-ben a Kaszás Attila-díjat Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze. A zsűri akkori döntésére várva beszélgettünk az akkor már súlyos betegséggel küszködő, március 23-án végleg eltávozott színésszel. Úgy érezte: az emberi jóság és segítőkészség tengerén lebeg.
2020-03-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás