Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kelet-Közép-Európában is terjed a járvány

2020. március 31., kedd, Világfigyelő

Moldovában tegnap délutánra 298-ra emelkedett a fertőzöttek száma, ketten elhunytak, tizenhárman pedig meggyógyultak – közölte Viorica Dumbrăveanu egészségügyi miniszter. Mint mondta, a kór belföldi terjedésének legfőbb oka, hogy egyesek nem tartják be az orvosoknak és az egészségügyi hatóságoknak a karanténra vonatkozó javaslatait. Moldovában március 17-én vezették be a járványügyi veszélyhelyzetet, egyelőre május 15-i határidővel.

Újabb 22 embernél diagnosztizálták a COVID-19 fertőzést Szlovákiában, és így 336-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma tegnap délig. Az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma átlagban húsz körül alakult Szlovákiában: vasárnap 22, szombaton 23 volt. Tegnap délig mintegy 7500 vírustesztet végeztek el, ezek közül 7197 bizonyult negatívnak. Eddig már az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, többségük 30 év körüli, a legfiatalabb kétéves, a legidősebbek pedig 70 év körüliek.

Lengyelországban ezentúl tömegessé fog válni a járvány – jelezte tegnapi sajtóértekezletén Łukasz Szumowski egészségügyi miniszter. Elmondta: míg hétfő délutánra a fertőzés 1984 igazolt esetét regisztrálták, a hét végéig ez a szám több ezerre fog emelkedni. Közölte: a koronavírust az utóbbi időben már nem csak a karanténba helyezetteknél mutatták ki, az a gócpontokon kívül is minden irányban terjed. Elmondta: a megbetegedések aránya még mindig nem olyan, hogy a védőmaszk általános használatát el kellene rendelni.

Tegnap a hatóságok úgy döntöttek, hogy már nemcsak a koronavírus elleni harc frontvonalában álló járványkórházakat látják el védőeszközökkel. Rajtuk kívül más egészségügyi intézményeknek, a mentőknek, valamint a rendőrségnek és a határőrségnek most az állami készletekből több mint 5,2 millió védőmaszkot, közel 119 ezer maszkot, közel 32 ezer védőruhát és egyéb, nagy mennyiségű eszközt szállítanak – közölte Szumowski. Elmondta: eddig összesen 46,5 ezer genetikai vírustesztet végeztek. Az e heti kapacitás napi ötezer teszt lesz, ezek kiértékeléséhez országszerte 46 laboratórium áll rendelkezésre, emellett több tízezer, kevésbé megbízható gyorstesztet is végezhetnek. A szakkórházak jelenlegi befogadóképessége 10 ezer fekvőhely, mintegy 1200 lélegeztetőgép, ebből most 1300 ágyat és 50 lélegeztetőgépet használnak – mondta el a miniszter.

Szlovéniában a járvány elleni védekezés jegyében több mint kétszáz elítéltnek nem kell visszatérnie a börtönökbe. Lilijana Kozlovič igazságügyi miniszter elmondta: mindenkit, aki ideiglenesen elhagyhatta a büntetés-végrehajtási intézetet, biztonsági ellenőrzésnek vetettek alá, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy ismét bűncselekményt követnének el. Ideiglenesen 68 fogvatartott kapott eltávozási engedélyt, 15-en pedig idő előtt szabadulhattak. Közel 130 elítéltet – akik a börtönvezetés engedélyével már korábban eltávozáson voltak – két héttel ezelőtt értesítettek arról, hogy addig nem kell visszatérniük a börtönbe, míg a járvány el nem csendesedik. Olyan elítéltekről van szó, akik nem veszélyesek a környezetükre, és főleg gazdasági bűncselekményeket követtek el, amelyeket be is ismertek – írták a lapok.

Grúziában mától este kilenc órától reggel hat óráig kijárási tilalmat vezetnek be – jelentette be Giorgi Gakharia miniszterelnök. A dél-kaukázusi országban emellett leállítják a belföldi közlekedést és a városi közösségi közlekedést, beleértve a metróhálózatot is, és megtiltják, hogy három embernél többen gyülekezzenek. Ez utóbbi szabály alól kivételt egyedül az élelmiszerboltok és gyógyszertárak képeznek, persze ott is be kell tartani a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. A városok és települések közötti közlekedést felfüggesztik. A járványügyi intézkedések kedden reggel nyolc órától lépnek életbe. Tbilisziben és más nagyvárosokban a hadsereg és a belügyminisztérium erői ellenőrző pontokat állítanak fel a karantén-előírások betartatására. A kormányfő tájékoztatása szerint ezeken a pontokon hőkamerákkal fogják ellenőrizni az emberek testhőmérsékletét. A 3,7 millió lakosú Grúziából eddig száz fertőzöttet jelentettek. A betegségnek még nem voltak halálos áldozatai, tizennyolcan pedig meggyógyultak.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 178
szavazógép
2020-03-31: Világfigyelő - :

A járvány elleni küzdelemről egyeztettek (Putyin–Trump)

A koronavírus-világjárvány elleni küzdelemről és az olajpiaci helyzetről folytatott telefonon hosszas megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök.
2020-03-31: Belföld - :

Vesztegzár alatt Suceava

Vesztegzár alá helyezték hétfőn a rendkívüli állapot idejére a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet – az erről szóló katonai rendeletet Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertette. A hatóságok így akarják megelőzni a fertőzés továbbterjedését.