Veszélyességi pótlékot kapnak az orvosok

2020. április 3., péntek, Belföld

A koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak és más egészségügyi alkalmazottaknak juttatandó 500 eurós bónusz tulajdonképpen veszélyességi pótlék a járvány idejére, jelentette ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter csütörtökön este.

„Ez egy veszélyességi pótlék, amelyet a pandémia idején kap a koronavírus-fertőzött páciensekkel kontaktusba kerülő egészségügyi személyzet” – magyarázta Tătaru a Digi24 hírtelevizíónak, hangsúlyozva, az egész országról van szó, nem csupán Suceava megyéről.

A kórházigazgatóknak jelenteniük kell, hogy az általuk vezetett intézményben mely osztályokon kezelnek koronavírusos pácienseket, és azon osztályok személyzete részesül a 2500 lej értékű veszélyességi pótlékban a járvány ideje alatt, tette hozzá a miniszter.

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön, a Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Alexandru Moldovan Suceava megyei prefektussal tartott távértekezlet előtt kijelentette, hogy havi bónuszt kell kapniuk a koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak és más egészségügyi alkalmazottaknak, ezért felkérte a kormányt, uniós alapokból biztosítsa a juttatást. Az elnök úgy vélekedett, havi „néhány száz euróra” kell rúgnia a bónusznak. „Azt hiszem, egy 500 eurós összeg tisztességes bónusz lenne” - tette hozzá.

Iohannis hangsúlyozta, az egészségügyi alkalmazottak a világjárvány elleni küzdelem első vonalában harcolnak, és „nagymértékű stressznek vannak kitéve”. „Mi bízunk bennük, beléjük vetjük minden reményünket, nagy elvárásaink vannak velük szemben (...), és el kell ismerni, hogy ebben a helyzetben a szép szavaknál kicsit többre van szükség” – érvelt az elnök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4565
szavazógép
2020-04-03: Közélet - Fekete Réka:

A sürgősségen is vannak fertőzöttek (Megyei kórház)

Csütörtök délig huszonöt koronavírussal fertőzött beteget kezeltek a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, egy páciens március 30-án elhunyt, négyen gyógyultan elhagyhatták a kórházat. Az intézmény alkalmazottai körében eddig elvégzett tesztek alapján tizenegyen fertőződtek meg, legutóbb a sürgősségi osztály négy dolgozója kapta meg a pozitív teszteredményt, közülük csak egy dolgozott az utóbbi időszakban, hárman szabadságon, illetve otthoni elkülönítésben voltak – összegeztek tegnapi tájékoztatójukon a kórház vezetői.
2020-04-03: Belföld - :

Háromezernél több igazolt eset

Közel 450 új megbetegedést jegyeztek péntek délig, ezzel Romániában háromezer fölé ugrott az igazolt koronavírus-fertőzések száma. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján ismertette, eddig összesen 3183 személynél mutatták ki eddig a fertőzést, melynek következtében 118-an veszítették életüket. Kovászna megyében 38 fertőzöttet tartanak nyilván.