Nem lassul a koronavírus terjedése

2020. április 7., kedd, Belföld

Egy nap alatt – hétfő déltől kedd délig – országszinten 360 új koronavírus-fertőzést jegyeztek a hatóságok, így a COVID-19 igazolt hordozóinak száma 4417-re nőtt Romániában. Kovászna megyében hárommal 55-re nőtt az esetek száma. A vírus miatt elhunyt személyek száma 182-re emelkedett, ez 14-gyel több, mint az előző napon. 274 beteg az intenzív osztályon fekszik - ez majdnem százzal több, mint tegnap! - , gyógyultnak 460 fertőzöttet nyilvánítottak, karanténban 25 379-en, házi elszigetelésben 91 369-en vannak. Az elvégzett tesztek száma 43 578.

  • Fotó: cotidianul.ro
    Fotó: cotidianul.ro

A legtöbb beteg továbbra is Suceava megyében található, ahol 1322-re ugrott a fertőzöttek száma (ez egy nap alatt 194 új esetet jelent). Bukarestben 32 új eset van, a fertőzöttek száma 598. Nyolc megyében (Arad, Brassó, Kolozs, Konstanca, Galac, Hunyad, Neamţ és Temes) 100 és 200 között mozognak az igazolt koronavírusos fertőzések, a lista másik végén pedig Hargita megye található 3 esettel, Tulcea 6, Gorj pedig 7 fertőzéssel. Kovászna megyében kedden 55 koronavírusos esetet jegyeztek, hárommal többet, mint hétfőn.

A járványellenes intézkedések meghiúsítása miatt összesen 326 bűnvádi eljárást indítottak a hatóságok, ez 11-gyel több, mint héfőn, a kijárási tilalom megszegését 24 óra alatt 6757 esetben rögzítették, az ezért kirótt bírságok összege megközelíti a 16,5 millió lejt.

A külföldön megbetegedett román állampolgárok száma egy nap alatt 4-gyel nőtt, ami 631 esetet jelent, az elhalálozások száma (29) azonban nem változott. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 123
szavazógép
2020-04-07: Közélet - :

Ittas vezetőt kaptak el a rendőrök

Ittas gépkocsivezető bukott le Sepsiszentgyörgyön a Păiuş David hadnagy úton vasárnap este.
2020-04-07: Belföld - :

Júliusban vizsgázhatnak a végzősök

Az iskolákban való oktatást csak a szükségállapot megszűnése után lehet majd folytatni, a nyolcadikosok országos felmérőjét és a tizenkettedikesek érettségi vizsgáját pedig valószínűleg júliusban lehet majd megszervezni – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Monica Anisie oktatási miniszter hangsúlyozva, hogy az idei tanévből csak az első félév anyagát lehet számon kérni a diákokon. Az egyetemi felvételiket természetesen az érettségi után szervezik majd meg, és eltolódhat az óvodai, iskolai beiratkozások, illetve a tanári versenyvizsgák ideje is. Speciális érettségi (a sportolók, olimpikonok számára) az idén nem lesz. A pedagógusok bére sem csökken.