SepsiszentgyörgyLeszerelték a vártemplom toronygombját

2020. április 8., szerda, Közélet

A sepsiszentgyörgyi református vártemplom restaurálási munkálatai közben, a toronyfelújítás során leszerelték a toronysisak puskagolyótól átlyukasztott gömbjét, melyben régi iratokat és pénzérméket találtak.

  • Bíró László leszereli a gombot. A szerző felvétele
    Bíró László leszereli a gombot. A szerző felvétele

A felújítási munkálatokat a sepsiszentgyörgyi Bi-Turn Cons Kft. végzi. A torony gombját Bíró László, a cég tulajdonosa, vezetője szerelte le. Előbb felállványozta a toronycsúcsot, felmászott, megkötötte a gömböt, leszerelte, és kötélen, csiga segítségével leeresztette azt.

Leszerelés után a vártemplomi gyülekezet lelkészeinek jelenlétében átvizsgálták a gömb belsejét. Eléggé viharvert állapotban került elő egy faládika, fedele leesve, tartalma kihullva: négy pénzérme és öt összehajtogatott irat 1828-ból, a gomb felszerelésének idejéből, illetve az előző gombból, 1761-ből. (Utóbbiakról Történelmünk rovatunkban hamarosan beszámolunk.)

A pénzérmék közül a legrégebbi egy Brassó városa által 1613-ban kiadott ezüstgaras, egyik oldalán a város címerével, a másikon a német királyi sassal, mellén koronával. A leg­épebben a II. Rákóczi Ferenc fejedelem által 1705-ben kiadott réz 10 polturás maradt meg, PRO LIBERTATE felirattal és Magyarország levélkoronás címerével. A harmadik pénzérme egy II. Ferenc német-római császár által 1795-ben kiadott ezüst 6 krajcáros az uralkodó birodalmi címerével. A toronygombból egy igen ritka érme is előkerült: III. Károly olmützi püspök (Lotaringiai Károly József herceg) 1707-ben kiadott ezüstkrajcárja az egyházfő portréjával és az egyházmegye címerével.

A vörösrézből készült toronygomb átmérője 65 cm. Bíró László elmondta, nagyon precíz, szakszerű munka, teljesen kalapálással készült, ugyanúgy, ahogyan a kézművesek ma a pálinkafőző üstöket készítik. Eredetileg aranymázúra festették, aztán többször is újraszínezték, előbb zöldre, utóbb ezüstre. A tornyot eredetileg úgynevezett angol bádoggal fedték. A bádogrészeket most vörösrézre cserélik. Ha a Jóisten megsegít, a felső rész újrafedése után a toronygomb hamarosan restaurálva kerül vissza helyére – mondotta Bíró László.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2630
szavazógép
2020-04-08: Közélet - :

Kilépési űrlap

Ma is közöljük a kijárási tilalom idején kötelezően használandó nyilatkozat formanyomtatványát.
2020-04-08: Közélet - Fekete Réka:

Kevesebb a sürgősségi eset és a beutalás

Bizonyos helyzetekben átmeneti megoldást kell találni a koronavírus-fertőzéssel, illetve a fertőzés gyanújával nem összefüggésbe hozható, más betegeket fogadó osztályok működésére, ezért a következő tíz napban az eddiginél is kevesebb beutalás lesz a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban – tájékoztatott András-Nagy Róbert menedzser.