Négyszáz áldozat

2020. április 17., péntek, Belföld

A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) ma déli jelentése szerint elérte a négyszázat a koronavírusban elhunyt betegek száma, Háromszékről nem jelentettek sem áldozatot, sem újabb megbetegedést: a hivatalos adatok szerint Kovászna megyében továbbra is 123 fertőzöttet tartanak számon. Úgy tűnik, megyénk napok óta teljesen kimaradt az országos összesítésekből, hisz hivatalos helyi források szerint már kedden este 149 beteg szerepelt nyilvántartásaikban. Hasonlóan torz az egészségügyi személyzet megbetegedéséről szóló országos adat, csütörtökön este kilenc háromszéki szerepelt listájukon, miközben a megyei kórház vezetői szerdán hatvanöt fertőzött háromszéki egészségügyisről számoltak be.

Az SKT legutóbbi tájékoztatása óta 360 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 8067-re nőtt a fertőzöttek száma. Változatlanul Suceava megyében és Bukarestben van a legtöbb koronavírusos beteg, 1924, illetve 942. A fertőzöttek közül 1508-at gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 258 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

Románia területén jelen pillanatban 22.129 személy van intézményesített karanténban, 50.702-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés. Ez idáig 85.805 koronavírustesztet végeztek el országszerte.

Az SKT szerint a 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2091 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá 109, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

Eddig összesen 428 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. Az elmúlt 24 órában országszerte 6777 olyan személyt tartóztattak fel a csendőrök és rendőrök, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait. A Román Rendőrség tájékoztatása értelmében összesen 14.085.225 lej értékben róttak ki bírságot emiatt.

Április 16-áig összesen 852.174 koronavírusos esetet jegyeztek Európában. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 126
szavazógép
2020-04-17: Közélet - Bokor Gábor:

Nincs szombati vásár Kovásznán

A lakosság élelmiszer-ellátásának biztosítására, a termelők értékesítési lehetőségeinek megtartása érdekében működtetni kell a zöldséget, gyümölcsöt, agrár-élelmiszeripari termékeket, alapanyagokat árusító piacokat – jelentette be korábban a mezőgazdasági miniszter. Kovásznán hétfőtől péntekig nyitva is tart a piac, de továbbra sem engedélyezik a szombati vásárt – tudtuk meg Gyerő József polgármestertől.
2020-04-17: Közélet - Fekete Réka:

Várják a véradókat

Míg a koronavírus járvány elejétől egy időre csökkent a vértartalékok iránti szükséglet, a nem járványügyi esetekkel foglalkozó kórházi ellátás átszervezése, a rendszer ilyen irányú helyreállása indokolttá teszi, hogy újból véradásra buzdítsák a lakosságot – közölte lapunkkal dr. Andy Rosin, a Kovászna Megyei Transzfúziós Központ igazgatója.