Kevesebb megbetegedés

2020. április 20., hétfő, Belföld

A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) mai jelentése szerint az elmúlt huszonnégy órában csökkent a koronavírusos megbetegedések száma, a hivatalos adatok szerint Kovászna megyéből nem jelentettek újabb esetet, Háromszéken továbbra is 154 fertőzöttet tartanak nyilván.

Vasárnap déltől ma délig 190 új esetről tájékoztat az SKT, ez alacsonyabb, mint az elmúlt napok átlaga, de nem feltétlen jelenti azt, hogy visszaszorulóban a vírus terjedése, inkább azzal magyarázható, hogy az elmúlt napon kevés tesztelést végeztek. Országos szinten a koronavírusos fertőzések száma megközelítette a kilenc ezret (a jelentés szerint 8936), a haláleseteké elérte a 451-et, míg a gyógyultak száma (2017) közel húsz százaléka a fertőzöttekének. Számottevően csökkent az intézményes karanténban levők száma, az SKT tegnapi jelentése szerint 17 473-an, mai jelentése szerint 14 530-an tartózkodnak felügyelet alatt, hasonlóképp a házi elkülönítésben levők száma is 47 003-ról 42 846-ra apadt. Nőtt ellenben az intenzív osztályon kezeltek száma, a tegnapi 256-ról a mai jelentés szerint 261-re.

Az ortodox húsvét előtt a járványügyi hatóságok arra számítottak, hogy az ünnep után egy-két héttel, április utolsó napjaiban fog tetőzni a járvány. Nelu Tataru egészségügyi miniszter korábban 10-15 ezres esetszámot valószínűsített, most már azonban azzal számol, hogy az egyszerre ápolásra szoruló Covid-19-ben szenvedők száma a 20 ezret is elérheti, ami – a román média szerint – meghaladja a fertőzöttek számára felszabadított, rendelkezésre álló kórházi ágyak számát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 124
szavazógép
2020-04-17: Belföld - :

Átlagon a betegek száma

Az elmúlt huszonnégy órában 328 új beteget azonosítottak országszerte, így a koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 8746-ot. A stratégiai kommunikációs törzs (SKT) legfrissebb adatai szerint Háromszékről nem jelentettek újabb esetet, Kovászna megyében továbbra is 154 beteget tartanak nyilván.
2020-04-21: Autóvilág–Technika - :

Az első ember az űrben és a balszerencsés tizenhármas

Április 12-én múlt 59 esztendeje, hogy Jurij Alekszejevics Gagarin, a szovjet légierő 27 éves pilótája a Vosztok–1 űrhajó utasaként egy óra 48 perc alatt egyszer megkerülte a Földet, majd sikeresen Földet ért az előre kijelölt körzetben, a Szovjetunió területén. Hatalmas előnyt szerzett az űrversenyben a Szovjetunió Gagarin útjával, amivel új korszak nyílt az emberiség történetében. Azóta április 12-én ünneplik az űrhajózás napját. Kilenc évvel később, 1970. április 11-én indult útnak az amerikai Hold-program egyetlen sikertelen küldetése, az Apollo–13. A három űrhajós számára egy műszaki hiba után már nem a holdra szállás, hanem a túlélés lett a cél, és végül sikerült épségben Földet érniük.